Körözést adott ki az Interpol két volt FIFA-tag és több cégvezető ellen

Körözést adott ki az Interpol két volt FIFA-tisztségviselő és négy cégvezető ellen, akiket az amerikai hatóságok keresnek összeesküvés és korrupció vádja miatt.

Vörös szintű körözést adott ki az Interpol Jack Warner, a FIFA volt trinidadi alelnöke, illetve Nicolas Leoz, a FIFA végrehajtó bizottságának korábbi paraguay-i tagja ellen.

A szervezet a közleményében azt írta, a körözéseket az amerikai hatóságok kérésére adták ki, a két FIFA-tag elleni korrupciós és összeesküvésről szóló vádak miatt.

Az Interpol az ügyben négy vállalatvezetőt is keres: Alejandro Burzacót, az argentin Torneos y Competencias cég vezetőjét, Hugo és Mariano Jinkist, a szintén argentin Full Play Group képviselőit, illetve José Marguliest, a brazil Valente Corp. és Somerton Ltd. médiacégek vezetőjét.

A körözés kiadásának előzménye, hogy két nappal a FIFA múlt pénteki tisztújítása előtt Zürichben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. Velük együtt összesen 14 FIFA-tisztségviselőt és cégvezetőt vádolt meg az amerikai igazságügyi minisztérium bűnszövetkezet működtetésével, amelyhez több mint 150 millió dollárnyi vesztegetési pénz futott be.

A New York Times kedden azt írta, már a posztjáról távozó Joseph Blatter FIFA-elnök ellen is szövetségi nyomozás folyik az USA-ban. A Reuters úgy értesült, hogy a FIFA-elnök elleni nyomozást az FBI folytatja, bár ezt a szervezet hivatalosan nem kommentálta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?