Kézilabda BL: döntős a Veszprém, történelmi siker!

Az MKB-MVM Veszprém főleg kitűnő második félidei játékával bejutott a férfi kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi fináléjába, miután a kölni négyes döntő elődöntőjében 31-27-re legyőzte a német THW Kielt. Az első helyért a Barcelona lesz az ellenfél.

A magyar bajnok már az első félidőben is remekül védekezett, és ez ellensúlyozta a támadásbeli hibákat. A 13-13-as félidő után már elöl is jobban játszott a Veszprém, és fokozatosan húzott el. Bő tíz perccel a vége előtt 27-21-re vezetett már, és hiába hajtott a rivális, fordítani nem tudott.

A Final Four 2010 óta íródó történetében egészen mostanáig csak német és spanyol csapatok jutottak be a döntőbe. A Veszprém ezt megelőzően egyszer, még 2002-ben volt finalista a legrangosabb sorozatban, tavaly pedig negyedikként zárt.

Sikerült a revans

A két csapat tavaly - amikor is a Veszprém először jutott be a Final Fourba - ugyancsak az elődöntőben találkozott, és akkor a német gárda jutott tovább. A 20 ezres csarnokban közel 3000 veszprémi szimpatizáns foglalt helyet, és a lengyel Kielce tábora is a magyar klubért szorított.

A nyitógólt az a Palmarsson szerezte, aki a következő idényben már a Veszprém színeiben játszik, a másodikat pedig Vujin, ő pedig korábban állt a magyar bajnok alkalmazásában. Palicka jó védései miatt az első veszprémi találatra öt percet kellett várni, és még egy emberelőny is kimaradt. A gólkirályjelölt Ilic büntetőt, Iváncsik pedig két ziccert rontott, s a háromszoros bajnok (2007, 2010, 2012) a 10. percben 5-2-re vezetett. Sulicot kiállították, de így is volt esély felzárkózni, csakhogy Marguc is a kapufára vágta a hétméterest.

A kapitány Nagy tartotta a lelket a többiekben, ő próbált meg lendületet adni. A BL All Star-kapusának választott Miklert Alilovic váltotta. Amikor Dahmkét kiküldték, feljött a Veszprém 7-6-ra, de így sem vált gördülékennyé a játék. Sulic és Toft Hansen kakaskodása után Lékai lett az irányító, azonban így is időt kellett kérni.

A 22. percben lett 8-8, majd Nagy találatával 9-8, amikor a németek is időt kértek. Toft Hansent megint kiállították, ekkor pedig 11-9-re lépett el a tavalyi negyedik helyezett. Az egyik visszafutásnál szabálytalankodó Nagyot is kiküldték, és a szünet előtti hajrában egyenlített a rivális.

A második játékrész elején Ilic megint büntetőt hibázott, de legalább a kipattanóból betalált. Ő és Nagy vállára vette a csapatot, a védőfal pedig remekül zárt. Sikerült 16-13-ra elhúzni, az időt is kérő Kiel öt percig nem tudott betalálni. Aztán 18-14 lett az állás, Ilic pedig a góllövőlista élére ugrott. Még az ex-kieli Zeitz is betalált. Volt labda a 22-17-hez is, de Iváncsik a felső lécet lőtte ki indítás után. Alilovic remekül védett, és sikerült őrizni a biztos vezetést. A 49. percben 27-21-nél időt kért a Kiel, és "begyújtotta a rakétákat".

Őrült rohanás kezdődött, miközben Sulicot harmadszor is, azaz végleg kiállították. Az 53. percben már csak 27-25-re vezetett a Veszprém, amikor Ilic igen fontos gólt lőtt. Terzic sem úszta meg kiállítás nélkül, viszont Alilovic megint ziccert fogott. Zúgott a veszprémi szurkolósereg hangja, és innen már nem tudott újítani a Kiel. Lékai gólja zárta le a nagy csatát.

korábban:

Barcelona (spanyol)-Kielce (lengyel) 33-28 (16-14)

vasárnap, helyosztók:

a 3. helyért: Kielce-Kiel 16.15

döntő: Barcelona-Veszprém 19.00

Kapcsolódók

Kimaradt?