Letartóztatták Jack Warnert, a FIFA volt alelnökét

Feladta magát a rendőrségen szerdán Jack Warner, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) volt alelnöke, aki ellen körözést adtak ki korrupciós vádakkal. Warner hazájában, Trinidad és Tobagóban jelentkezett a rendőrségen, ahol őrizetbe vették, és ismertették az ellene szóló vádakat.

A hatóságok közlése szerint a volt FIFA-illetékes - aki jelenleg parlamenti képviselő - 2,5 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábra kerülhet. A szerda éjszakát azonban őrizetben kellett töltenie az óvadékkal kapcsolatos adminisztráció elhúzódása miatt. 

Jack Warner közleményt adott ki, amelyben tagadta az ellene felhozott vádakat. Az ügyével kapcsolatos sajtójelentések mindazonáltal emlékeztetnek arra, hogy 2011-ben egy megvesztegetési botrány miatt kellett távoznia FIFA-megbízatásából.

Trinidad és Tobagóban egy éve folytatnak nyomozást Warner ellen, együttműködve a mostani elfogatóparancsokat kezdeményező amerikai hatóságokkal. A két ország között kiadatási egyezmény van érvényben. 

A korrupciós botrány szerdán robbant ki azzal, hogy Zürichben, a FIFA tisztújító kongresszusának helyszínén letartóztatták a szervezet hét tisztviselőjét. Az ott elfogottak mellett további hét embert vádolnak korrupcióval, közéjük tartozik Warner is. 

Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint a New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

Kapcsolódók

Kimaradt?