A 2010-es dél-afrikai világbajnokságot is megbundázhatták

A magas rangú FIFA-illetékesek több száz millió dollár kenőpénzt fogadtak el több mint 20 éven keresztül, hogy így befolyásolják a világbajnokságok helyszínét és manipulálják a szavazásokat - állítja a BBC amerikai ügyészekre hivatkozva.

Ügyészek közölték: több tucat tervet találtak, többek között a 2010-es dél-afrikai világbajnoksággal kapcsolatosat. A FIFA vezetői kenőpénzt fogadtak el többek között a 2010-es dél-afrikai világbajnokság kapcsán - mondta Loretta Lynch, amerikai igazságügy-miniszter. A miniszter állítása szerint szintén vesztegetés történt a FIFA 2011-es elnökválasztásakor és a 2016-os Copa America versenysorozat kapcsán is - írta a BBC.

Mint ismert, csütörtök reggel hét sportvezetőt tartóztattak le Svájcban. Összesen 14 embert vádolnak korrupcióval, A FIFA elnöke, Sepp Blatter nincs közöttük. A letartóztatottakat többek között azzal vádolják, hogy kenőpénzt fogadtak el 24 éven keresztül összesen több mint 150 millió dollár értékben.

Az érintett FIFA-vezetők bizalmi pozíciójukkal visszaélve kenőpénzt fogadtak el - mondta az igazságügy-miniszter. Tették ezt újra és újra, évről évre, bajnokságról bajnokságra – tette hozzá.

Svájcban egy másik vizsgálat is indult a 2018-as orosz és a 2020-as katari világbajnokság körülményeinek kivizsgálására. A svájci hatóságok közölték: tíz FIFA-vezetőt kérdeznek ki, akik részt vettek a két helyszín kiválasztásában. Ez csak a kezdete, nem a vége a nyomozásnak - mondta Kelly Currie amerikai ügyész.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?