Férfi vízilabda Bajnokok Ligája: két magyar csapat lesz a hatos döntőben

A már korábban továbbjutott Szolnokhoz hasonlatosan az Eger is tagja lett a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjének, miután a csoportkör befejező fordulójában legyőzte vendégét, a spanyol CNA Barcelonetát.

Ahhoz, hogy a hevesi együttes is ott lehessen az e hónap végi Final Sixben, nem volt szabad kikapnia hatcsapatos csoportjának szombati zárómeccsén. A két gárda még tavaly játszott első mérkőzése 7-7-tel ért véget, de az Eger most mindenképpen le akarta győzni spanyol riválisát, amely házigazdaként eleve automatikus résztvevője a Final Sixnek. Utóbbi esetében így a presztízsszempont volt a fő ösztönző a Bitskey uszodában, miközben a magyar bajnoki címvédő vereség esetén még kieshetett a május 28. és 30. között esedékes barcelonai döntő mezőnyéből.

A szombati csata a BL-címvédő vendégek góljával indult, de az olimpiai és világbajnok Hosnyánszky Norbert révén az egriek előbb egyenlítettek, majd a vezetést is átvették (2-1). Aztán 3-2-re már megint a spanyoloknál volt az előny, hogy a nyitó negyed végére ismét az Eger álljon jobban a szerb Borisz Vapenszkinek, Erdélyi Balázsnak és Szivós Mártonnak köszönhetően (5-3).

Amennyire gólban bőséges volt az első játékrész, annyira találatszegénynek bizonyult a második: csupán egy gól esett, azt is a Barceloneta szerezte, így közelebb zárkózott a házigazdához (5-4). 

A harmadik nyolc percben is alapvetően a védekezés működött jól mindkét oldalon, míg nem a játékrész felénél büntetőből a vb-aranyérmes Szivós pattintott lövéssel 6-4-re módosította az állást. Utána a szintén világbajnok center, Hárai Balázs húzása ért célba, 7-5-öt követően pedig a triplázó Szivós elhajlásos bombája landolt a spanyol kapuban (8-5).

Szivóshoz hasonlatosan Hosnyánszky is harmadszor volt eredményes a befejező negyed elején, majd Hárai jeleskedett csavargól szerzőjeként (10-5). Aztán Szivós kilenc méterről vágta a hálóba csapata 11., és saját maga negyedik gólját (11-5). Emberelőnyből még szépítettek a vendégek (11-6), a lényegen azonban már nem változtathattak: a játéknap másik két meccsének eredményétől függetlenül már biztos csoportgyőztes olasz Pro Recco mögött szombati sikerével az Eger szerezte meg a második helyet főtáblás hatosában, így bejutott a BL május végi hatcsapatos fináléjába.

Kimaradt?