Tizenhat milliós kártérítést ítéltek meg Marian Cozma családjának

A Cozma-ügyben 16 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg - nem jogerős - ítéletében a Fővárosi Törvényszék szerdán a hat éve Veszprémben meggyilkolt kézilabdázó, Marian Cozma családjának az őket ért feldolgozhatatlan traumáért.

A polgári bíróság szerdai ülésén nem a bűncselekményben részt vevők bűnösségéről döntött - hiszen arról már korábban megszületett a jogerős ítélet -, hanem arról, hogy egyetemleges kártérítési felelősség terheli az alpereseket, és arról is, hogy milyen összegben.

Egy másik eljárásban a bíróság korábban már mintegy 210 millió forint vagyoni kártérítésre kötelezte az alpereseket, a mostani per pedig a nem vagyoni károkozás megtérítéséről szól.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án szurkálták halálra egy veszprémi lokál előtt. A büntetőügy 2012 októberében ért véget a Kúrián; öt embert ítéltek el jogerősen, közülük kettőt 18-18 évre.

Néhány hónappal ezelőtt nagy megütközést keltett Petre Cozma kétségbeesett nyilatkozata. Azt mondta, végső elkeseredésében a magyar konzulátus előtt fogja felgyújtani magát. Mint mondta, nem heverte ki fia halálát, és az is fáj neki, hogy még egy forintot sem kapott a magyar hatóságoktól.

A kettő közötti különbség lényege, hogy a vagyoni kár esetében többé-kevésbé számszerűen megállapítható a kárérték például az elhunyt sportoló jövedelme alapján, míg a nem vagyoni kár meghatározása nehezebb feladat, hiszen ahhoz például a családtagok megromlott egészségi állapotát kell figyelembe venni.

Ez utóbbi azonban éppen azért nem volt bizonyítható a magyar szakértők előtt, mert a szülők egészségi állapota, betegségei nem tették lehetővé, hogy Budapestre utazzanak. A bíróság indoklásában ezért utalt arra, hogy a felperes jogi képviselője ugyan nem tudta alátámasztani a nem vagyoni keresetet alátámasztó állítását, a kártérítés ugyanakkor mégis megítélhető, hiszen egy családtag elvesztése köztudomásúan olyan tragédia, amihez nem kell külön bizonyíték.

A bíróság a két szülőnek 5-5 millió, míg két húgának 3-3 millió forint kártérítést ítélt meg kamatostul, ám ha a határozattal szemben fellebbezést nyújtanak be az alperesek, akkor az ügy másodfokon tovább tart.

A felperesek keresetükben éppen annyit kértek, mint amennyit a bíróság szerdai ítéletében megállapított, így várhatóan nem fellebbeznek az ítélet ellen, ám az alperesi oldal még nem nyilatkozott a bíróságnak arról, hogy a rendelkezésére álló 15 napon belül jogorvoslattal kíván-e élni.

Még egy forintot sem kaptak

A Cozma család egyébként még a vagyoni perben megítélt összegből sem kapott meg semmit, mert - bár az alperesek lefoglalt vagyonából kifizethető lenne a teljes kártérítés - a végrehajtási eljárások még tartanak. Helmeczy László ügyvéd, a Cozma család jogi képviselője korábban azt mondta, felbecsülhetetlen vagyoni és nem vagyoni kárt okozott a gyilkosság a családnak, Marian Cozma szülei és testvérei ugyanis életük támaszát vesztették el.

Egy korábbi tárgyaláson meghallgatták Marian Cozma apját, Petre Cozmát, aki könnyeivel küszködve arról beszélt, büszke arra, hogy fia Veszprémben játszott, és tudja azt is, hogy büszke rá egész Magyarország. Azt mondta, a család élete tönkrement, és borzalmas fájdalomként élik meg a történteket. Felidézte fia fogadalmát is, amely szerint csak a pályán és sportszerű eszközökkel szabad küzdeni.

A Kúria 2012 októberében a büntetőügy felülvizsgálati eljárásában a jogerős ítéletet az első- és a másodrendű vádlott esetében helybenhagyva Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 évre ítélte, Sztojka Iván esetében a büntetést 8 évről 13-ra súlyosbította.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?