Sítájfutó-vb: kilencedik lett Románia „magyar” válogatottja

Kilencedik helyen végzett a romániai váltó a sítájfutó világbajnokságon. A Szép Zoltán, Sebestyén István és Csúcs Klaus alkotta váltó az utóbbi évek egyik legjobb eredményét érték el. Az eredmény azért is értékes, mivel Romániának utoljára 1992-ben volt férfi váltója sítájfutó világbajnokságon.

A norvégiai Hamar környékén megrendezett sítájfutó VB-n 26 ország 260 sportolója állt rajthoz. Három egyéni próba mellett volt még vegyesváltó és váltó verseny is. Romániát három férfi (két csíkszeredai Csúcs Klaus és Szép Zoltán, valamint a nagybányai Sebestyén István) és egy nő (a kolozsvári Fey Zsuzsa) képviselte a világbajnokságon.

A megmérettetés a vegyesváltóval kezdődött, ahol a Fey Zsuzsa és Csúcs Klaus alkotta páros az előkelő 11-ik lett, olyan országokat megelőzve mint Franciaország, Németország, vagy Ausztria. A vegyesváltót az oroszok nyerték a finnek és a svédek előtt.

Az egyéni próbákon a legjobb eredmény Fey Zsuzsa nevéhez fűződik, akinek a hosszútávú versenyen sikerült a 21-ik helyen célba érni, középtávon 24-ik, míg a sprinten a 31-ik lett.

A férfiaknál Csúcs Klaus szerepelt a legjobban, neki is minden nap sikerült TOP 30-ban végezni. Hosszútávon a 27-ik lett, sprinten 29-ik, középtávon pedig a 30-ik helyen zárt. A másik csíkszeredai sítájfutó Szép Zoltán a hosszútávon a 38-ik, középtávon 51-ik, sprinten pedig 52-ik lett. Sebestyén István középtávon szerepelt a legjobban, ott 43-ik lett, a sprinten 53-ik, míg a hosszútávú versenyen rossz pontfogás miatt kizárták.

A norvégiai sítájfutó világbajnokság, legjobb romániai eredménye azonban vasárnap született, amikor a férfi váltó nagyot küzdött és nem kis meglepetésre az előkelő kilencedik helyen végzett. A Szép Zoltán, Sebestyén István és Csúcs Klaus alkotta váltó verseny előtt a 11-ik, legjobb esetben a 10-ik helyre volt esélyes, de Csúcs Klaus remek futásának köszönhetően sikerült bekerülni a TOP 10-be. Az eredmény azonkívül, hogy egyszámjegyű, azért is értékes, mivel Romániának utoljára 1992-ben volt férfi váltója sítájfutó világbajnokságon. A férfiak váltóversenyét Oroszország nyerte, második helyen Svédország, harmadikon pedig Csehország zárt. A nőknél svéd győzelem született, Finnország ezüstérmes, Oroszország pedig bronzérmes lett. A következő sítájfutó világbajnokságot két év múlva az oroszországi Krasnoyarskban tartják.

 

Kimaradt?