„Székely válogatottal” verte a bukarestieket a Progym

Őrült mérkőzésen péntek este a csíkszerededai játékosokkal erősített Gyergyószentmiklósi Progym 8-4-re verte a bukaresti Steauát Karcfalván  a hazai bajnokság középszakaszának hetedik fordulójában. A gyergyói „székely válogatott” szurkolói már a zsebükben érzik a Galaccal szembeni győzelmet is.

A Progym vezetőségének a mérkőzés előtt sikerült elintéznie a HSC Csíkszereda nyolc játékosának átigazolását. Ez nem ment könnyen. A két klub között megszületett erről az egyezség, ám szükség volt a Román Jégkorong Szövetség (FRHG) jóváhagyására is.

Ha kitesznek az ajtón…

Január végén Köllő Zsolt, a Progym menedzsere két alkalommal is Bukarestben járt az átigazolások lebonyolítása érdekében. Az első próbálkozásnál, január 29-én a leadott dokumentációt hiányosnak ítélte a szövetség, míg másnap egy újabb  bukaresti út alkalmával előbb zárt ajtókra találtak, majd végül sikerült a titkárnőnek átadni az átigazoláshoz szükséges iratokat.

A Progym SK vezetőségének sikerült megegyeznie Robert Mikeska szlovák hátvéddel is, aki a szlovák extraligás HC Skalica csapatában játszott az elmúlt idényekben (92 extraligás meccstapasztalattal rendelkezik). A megállapodás szintén a 2014-15-ös szezon végéig tart. 

Miközben korábban egy-egy átigazolás esetén az ügyintézés elektronikus levelezésen keresztül is lezajlott, most minden egyes lépést személyesen kellett elintéznie a klub vezetőségének. A dolog pikantériája még csak nem is ez. Január 31-éig az átigazolási illeték 300 lejbe került volna játékosonként, február elsejétől azonban ez az érték 1ooo euró.

Az FRHG átigazolásokért felelős bizottsága azzal magyarázta az akadályoztatást, hogy a Progym sem a január vége előtt érvényes 300 lejes illetéket, sem pedig az azt követően megszabott, játékosonkénti 1000 eurós átigazolási díjat nem fizette be. A gyergyói sportklub illetékesei azonban igazságtalanságnak és etikátlannak tartják a szövetség lépését, hiszen a dokumentáció iktatásakor nem kaptak számlát, amely alapján fizethettek volna, ezért panaszt emeltek a szövetségi bürónál. A klub vezetősége feltette magában, hogy bármilyen áron végig viszi a Progym megerősítését, mondta el Kopacz Zoltán, a Progym elnöke.

HSC játékosok a Progymnál

A keddre tervezett szövetségi bürő ülését elhalasztották ugyan, azonban a Progym vezetősége ettől függetlenül is elutazott Bukarestbe, hogy ismét tárgyaljon a szövetséggel az átigazolásokról. A több órás találkozó után sikerült megegyezni, az átigazolás megtörtént, a csíki játékosok, hétvégén Karcfalván már piros-fehérben játszhattak.

A Progym ezúttal kifizetett minden játékos után 300 lejt, amiről elismervényt is kapott, ugyanakkor a 8000 euróig terjedő különbséget kaucióba helyezték. Ha a vezetőtanács a Progymnak ad majd igazat, akkor a pénz megmarad, ám ha az FRHG-nek, akkor a szövetség zárolt számlájára folyik majd be ez az összeg.

Bors Huba, Farkas Tamás, Molnár Zoltán, Molnár Zsombor, Ruczuj Gellért, Salló Alpár, Satek Michal és Tranca Daniel kölcsönadási szerződéssel igazolt át a Progymhoz. A cél ezzel a lépéssel tulajdonképpen a döntőben való részvétel, fogalmazta meg a terveket az elnök.

A Steaua nyeri a középszakaszt

Rendkívüli alakítással kimagasló eredményt mutatott fel a HSC-Progym a péntek esti mérkőzésen, 8-4-es végeredménnyel győzött a Steaua felett (gólszerzők: Satek 4, Kyrychenko 2, Csergő, Vylichil illetve Timaru, Iemelianenko, Butochnov, Zabludovskyi.) Ebben a fordulóban az eredmények már nem számítanak, hiszen matematikailag is eldőlt, hogy a Steaua nyeri a középszakaszt, és a harmadik helyezett Progymmal játszik az elődöntőben, míg a második helyezett Galac az alapszakaszból egyenesen elődöntőbe jutó Brassói Coronával küzd a döntőbe jutásért.

Kimaradt?