Lance Armstrongtól 12 millió dollárt követelnek

Várhatóan több millió dollárnyi prémiumot kell visszafizetnie Lance Armstrongnak, akit doppingvétség miatt mind a hét Tour de France-elsőségétől megfosztott, és örökre eltiltott a versenyzéstől a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI).lance-armstrong 2376391b

Az SCA Promotions amerikai biztosítótársaság pályafutása során mintegy 12 millió dollárral támogatta a texasi kerekest, most viszont jogi lépéseket tervez ellene.

„Mivel már nem ő a Tour de France-ok győztese, megengedhetetlen, hogy megtartsa az általunk neki juttatott prémiumokat" - jelentette be ügyvédjén keresztül a dallasi cég, amely 2006-ban 7,5 millió dolláros bónusszal díjazta Armstrong Tour-győzelmeit.

Az Armstrongtól elvett hét Tour de France-elsőséget nagy valószínűséggel senki nem kapja meg, ugyanis az UCI szerint akkoriban rendkívül doppingfertőzött volt a sportág. Az egyetlen jelentősebb eredménye, amit a mostani döntés ellenére megtarthat Armstrong, az 1993-as világbajnokságon mezőnyversenyben nyert aranyérme.

Az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) szerint Armstrong és volt klubja, a US Postal a sporttörténelem legkifinomultabb, legprofesszionálisabb és mostanáig a legsikeresebb doppingprogramját fejlesztette ki és működtette.

Armstrong egyelőre nem reagált címeinek elvételére és örökös eltiltására, ugyanakkor Twitter-oldalán a portréjából már eltávolította azt, hogy hétszeres Tour de France-bajnok.

Kimaradt?