Dögöljön meg a szomszéd kecskéje is?

A félbeszakadt szerb-albán meccs ügyében pénteken, a bukaresti román-magyar mérkőzésen történtekkel kapcsolatban csak hétfőn ad ki hivatalos közleményt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA). A szervezet fegyelmi bizottsága csütörtökön zárt ajtók mögött tárgyalja a két ügyet és az érintett szövetségeknek azonnal megküldi a döntését.

Mint korábban írtuk, az október 11-i román-magyar Európa-bajnoki selejtezőn történtek miatt az UEFA fegyelmi eljárást indított mindkét ország ellen. Az UEFA honlapján megjelent korábbi hírek szerint a románokat lelátói rendbontás, tiltott pirotechnikai eszközök és más tárgyak használata illetve bedobása, lézerezés, valamint a játékosok helytelen viselkedése (öt vagy több sárga lap) miatt vizsgálják, míg a magyarok ellen rasszista bekiabálások, lelátói rendbontás, tűzijáték használata és szintén a csapat által begyűjtött sok lap miatt indult eljárás.

https://www.youtube.com/watch?v=qe1x3DQi6Gg

A nemzetközi szövetség közleménye meglepte az erdélyi magyar közvéleményt, ugyanis – mint arról a maszol.ro helyszíni tudósítója beszámolt – a román szurkolók folyamatosan gyalázták Magyarországot és az erdélyi magyarokat sértő rigmusokat kiabáltak. Mivel az UEFA hivatalból nem indított eljárást ezügyben, a Civil Elkötelezettség Mozgalom feljelentést tett a mérkőzésen tapasztalt rasszista román megnyilvánulások miatt.

Az nso.hu a magyar szövetségtől megtudta, hogy a csütörtöki fegyelmi tárgyaláson – amit vélhetően az UEFA nyoni székházában tartanak, de erről nincs pontos információ – már sem a magyaroknak, sem a románoknak nem lesz lehetőségük az érdekeik megvédésére.

Az MLSZ a megadott határidőig elküldte az észrevételeit, minden olyan, a szurkolóktól, újságíróktól, a helyszínen tartózkodó magyaroktól kapott információt, az ezekhez kapcsolódó dokumentumokat, amelyek a magyar álláspontot védik. Ugyanakkor az európai szövetségnek vannak bizonyítékai, videofelvételei a magyar drukkerek kihágásairól. Ezeket, illetve a magyar szövetség által beküldött anyagot mérlegeli majd csütörtöki ülésén a fegyelmi testület, és természetesen ugyanilyen módon a románokat érintő rendbontásokat is megtárgyalják.

https://www.youtube.com/watch?v=EozaSXd4rnE

Jó eséllyel első fokon csütörtökön döntés is születik, de arról csak hétfőn ad tájékoztatást az UEFA a sajtónak. A prosport.ro úgy tudja, hogy a két szövetség már csütörtökön értesül a döntésről.

A FEGYELMI BIZOTTSÁG. Az UEFA fegyelmi bizottságát Thomas Partl (Ausztria, elnök), Jacques Antenen (Svájc), Berzi Sándor (Magyarország), Jim Stjerne Hansen (Dánia), Tomás Gea (Andorra), Hans Lorenz (Németország), Rudolf Repka (Csehország), James Shaw (Észak-Írország), Joël Wolff (Luxemburg) alkotják. A román–magyar mérkőzéssel kapcsolatos döntésben Berzi Sándor érintettség miatt természetesen nem vehet részt, és valószínűleg az északír tag sem, hiszen ő is érintett, mivel Románia éppen Észak-Írország ellen játssza a következő selejtezőjét.

A szerb-albán ügyben péntekre várható bejelentés

„Habár korábban a hivatalos honlapján azt írta az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), hogy csütörtökön, október 23-án nyilvánosságra hozza a 41. percben félbeszakadt Szerbia–Albánia Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen látott incidensek miatti büntetéseket, az UEFA ma jelezte, hogy a végleges döntést pénteken, október 24-én teszi közzé" – írja a Magyar Szó online kiadása.

A szerb lapok információi szerint az UEFA fegyelmi bizottságának tagjai az újrajátszást támogatják, de az időpontról és a helyszínről lehet, hogy még pénteken sem határoznak, hanem csak a két nemzeti szövetséggel történt egyeztetés után.

A szerb sajtó továbbra is négy opciót tart elképzelhetőnek:

  1. – mivel a rendező nem tudta biztosítani a megfelelő feltételeket, Albánia 3–0-ra megnyeri a találkozót
  2. – a szerb szövetségnek sikerül bebizonyítania, hogy az albánok miatt történt az incidens, ebben az esetben Szerbia 3–0-ra nyerne
  3. – a mérkőzést egy semleges pályán újrajátsszák
  4. – a találkozót ismét Belgrádban rendezik meg, de nézők nélkül

Függetlenül attól, hogy melyik döntés születik, az biztos, hogy a szerb szövetséget (FSS) a mulasztásokért, a szervezési hiányosságokért pénzbüntetéssel sújtja az UEFA fegyelmi bizottsága.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?