„Fogmosás, köpés, felejtés” – ilyen volt a magyar győzelem

Annak fényében, hogy milyen eredmények születtek kedden este a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjének több mérkőzésén még örülhetnek is a magyar és a román drukkerek annak a sovány egy, illetve két gólos győzelemnek, amellyel csapatuk megszerezte a három pontot.

FINNORSZÁG–ROMÁNIA

Két négypontos csapat nézett farkasszemet Helsinkiben: Finnország Romániát fogadta. Az északiak sohasem győzték le a románokat tétmérkőzésen, a keddit megelőző nyolc találkozón két döntetlen mellett hat román siker született. Ezen igyekezett változtatni Finnország.

Az északiak kezdték jobban a találkozót, a román védelem mögé belőtt labdákkal próbálkoztak, melyek azonban rendre pontatlanok voltak vagy éppen egy védő felszabadított. Az első igazán nagy lehetőségre a 14. percig kellett várni, amikor Hetemaj remek labdát kapott a tizenhatoson belül, kapura fordult, és 10 méterről célba vette a bal alsót, de Tătărușanu leért, és bravúrral védett.

A román válogatott sokáig kapura lövésig sem igazán jutott, a 34.percben Torje tüzelt 22 méterről épp a finn kapus kezébe. Mindkét csapat rengeteg hibázott, sok volt az eladott labda és a pontatlanság, ami miatt alig-alig forogtak veszélyben a kapuk.

A második játékrész ugyanott folytatódott, ahol az első abbamaradt. Majd jött az 54. perc, amikor Románia megszerezte a vezetést. A csereként beálló Sânmărtean tekert középre egy bal oldali szögletet, a középen berobbanó Bogdan Stancu mindenkinél magasabbra emelkedett, és az ötösről a hálóba csúsztatott középen. 0–1

Sőt két perccel később még nagyobb bajba került Finnország: Alexander Ring négy percen belül két sárgát szedett össze (egyet kezezésért, egyet a megiramodó Sânmărtean akasztásáért), így villant a piros.

A 83. percben pont került minden kérdőjel helyére: Sânmărtean újabb gólpasszt osztott ki, ezúttal is Stancunak, aki 20 méterről, a bal oldalról pazarul tekert a hosszú alsóba. 0–2

A finn válogatott már nem tudott megújulni, támadásai nem hordoztak igazán veszélyt magukban, így Románia 2–0-ra megnyerte a mérkőzést, és továbbra is veretlen.

FERÖER-SZIGETEK–MAGYARORSZÁG

A találkozó első helyzete a hazaiaké volt, Hallur Hansson lőtt 16 méterről, Dibusz Dénesnek hatalmas bravúrral kellett debütálnia a válogatottban, a Ferencváros kapusa a léc alól tolta ki a labdát. Az első tíz perc a feröerieké volt, nem tudtunk helyzetet kialakítani.

A 17. percben veszélyeztetettek először a magyarok, Dzsudzsák Balázs a bal oldalról jobbal tekert középre, de Gunnar Nielsen kiöklözte a labdát. Két perccel később máris a feröeriek kerültek helyzetbe, Jóan Símun Edmundsson hat méterről azonban nem tudott jól belefejelni a labdába.

A 21. percben Szalai Ádámot lökték fel a tizenhatos előterében, Dzsudzsák Balázs szabadrúgása után a kapus szögletre ütötte a labdát. A sarokrúgást követően Nikolics Nemanja csúsztatott, a labda Ragnar Nattestadról Juhász Roland elé került, aki Szalaihoz passzolt, a támadó pedig egy lépésről az üres kapuba helyezett – 0–1!

A Hoffenheim játékosa – két nap híján – két év után volt ismét eredményes nemzeti színekben, 21. meccsén a nyolcadik gólját szerezte.

A 28. percben kis híján megduplázta előnyét a magyar válogatott, Tőzsér Dániel lőtt 20 méterről a kapura, Nielsen bravúrral védett, a kipattanóra Nikolics és Szalai is érkezett, ám a védők felszabadítottak. Hét perccel később Korhut Mihály tüzelt, nem sokkal ment kapu mellé a labda.

A szünet előtt még Juhászért kellett izgulnunk (aki Fródi Benjaminsen könyökével találkozott), valamint Szalait is ápolni kellett – szerencsére egyik esetben sem volt súlyos a baj –, Hansson veszélyesnek tűnő lövése pedig elkerülte Dibusz kapuját.

A szünetben Dárdai egy helyen változtatott csapatán, Nikolics helyett Fiola Attila jött, Simon Krisztián így feljebb léphetett a középpályára, Gera Zoltán pedig behúzódott Szalai mögé. Az 56. percben veszélyeztettek először a vendégek, Dzsudzsák bal oldali beadásáról azonban Gera és Juhász is lemaradt az érkezők közül.

A 75. percben Edmundsson próbálkozott akrobatikus mozdulattal Dibusz kapujába juttatni a labdát, de szerencsére nem találta el jól. Nyolc perccel később egy kontra végén Dzsudzsák lőtt, Nielsen azonban védett.

A hátralévő időben a hazaiak támadtak, a magyarok védekeztek – nem túl eseménydús találkozón, vért izzadva nyert 1–0-ra a magyar válogatott.

A lényeg azonban az, hogy a három pont megvan. Ezzel megszületett a Dárdai-csapat első győzelme.

FOGMOSÁS, KÖPÉS, FELEJTÉS – DÁRDAI PÁL. „Kiszenvedtük a három pontot – kezdte az mlsz.hu-nak adott értékelését Dárdai Pál. – Nem kezdtünk jól, hogy mi ennek az oka, azt nem tudom, lehet, hogy túl sokat edzettek a fiúk a kezem alatt, de az is lehet, hogy túl sok volt az információ. Mind a két meccset rosszul kezdtük, talán a nyomás miatt. A fejekkel van egy kis gond, ennek ki kell majd deríteni az okát. Az ellenfél hozzá volt szokva a csúszós, műfüves pályához, nekünk sokszor elugrott a labda, ebből ők meg is tudtak indulni. A legfontosabb azonban, hogy három ponttal mehetünk haza. Ezt úgy szokták mondani, hogy »mosd meg a fogad, köpj, és felejtsd el az egészet, készülj a következőre«. A profi labdarúgásban egy számít: a három pont, ezért mondom, hogy ennek a győzelemnek örülni kell. A futballisták egy ilyen mérkőzés után talán nem örülnek felhőtlenül, én is tudom, hogy kiszenvedtük a győzelmet, de a lényeg, hogy hazavittük a három pontot."

GÖRÖGORSZÁG–ÉSZAK-ÍRORSZÁG

Észak-Írország sorra döntögeti a rekordokat. A magyarok ellen az első fordulóban győzelmet ünneplő északírek Feröer ellen sem torpantak meg, begyűjtötték a három pontot, így az egyelőre nyeretlen görögök ellen már hatalmas önbizalommal léphettek pályára Michael O’Neill fiai, akik Görögországban az utóbbi öt meccsükből négyet elveszítettek.

Nem is kellett sokat várni az első gólra, a 9. percben Norwood szöglete után James Ward lőtt kapásból, a labdája pedig elpattogott Karnezisz mellett (0–1).

A gól után nem történt csoda, az északírek betömörültek a saját kapujuk elé, a görögök pedig letámadtak, a kontrákkal azonban a folytatásban is a vendégek voltak veszélyesebbek. A fordulás után jött is a második gól, villámgyors ellentámadás végén az 51. percben Kyle Lafferty lesprintelte a védőket, majd a kapuba gurított a tizenhatosról (0–2), így beállítva a végeredményt.

NÉMETORSZÁG–ÍRORSZÁG

Erik Durm 25 méteres, lécen csattanó lövésével adták meg az alaphangot a világbajnok németek, ám hiába támadták végig az első félidőt, a vezetést nem sikerült megszerezniük. Helyzetet sem nagyon tudtak kialakítani a szívósan védekező írek kapuja előtt, s amikor nagy ritkán mégis, akkor Toni Kroos lövése, majd Matthias Ginter fejese elkerülte a célt, Julian Draxler éles szögből leadott lövését pedig védte David Forde.

A második félidőre Lukas Podolski is játéklehetőséget kapott a németeknél – a támadó a 120. válogatott mérkőzését játszotta –, ám vele sem sikerült áttörni a jól tömörülő ír védelmet. Az ideális megoldást végül Toni Kroos találta meg a 71. percben: a Real Madrid középpályása a 16-os előteréből, takarásból kilőtte a jobb alsó sarkot (1–0).

A hajrára kiegyenlítettebbé vált a játék, és akadt is egyenlítési lehetőség: a 85. percben Wesley Hoolahan közeli lövését Durm még blokkolta, ám a sérülések miatti hosszabbítás legvégén egy remekül visszatett labdát a 100. válogatottságát ünneplő John O'Shea estében bekotort Mats Hummelst megelőzve – Írország meglepetésre hazavitt egy pontot (1–1)!

LENGYELORSZÁG–SKÓCIA 

A lengyelek hevesen kezdtek, és bár Robert Lewandowski veszélyes lövését még blokkolta Gordon Greer, nem sokkal később Alan Hutton akkorát hibázott, hogy a kialakuló helyzetet Krzysztof Maczynski kihasználta. A skótok nem hagyták annyiban, Steven Fletcher remek indítása után Ikechi Anya jól adott középre, és az őrizetlen Shaun Maloney közelről a hálóba lőtt.

Válaszul lengyel rohamok következtek, de Adam Nawalka legénysége ezúttal nem összpontosított olyan jól, mint a minapi németverés alkalmával, és az 56. percben megszerezték a vezetést a nyomás alól kiszabaduló skótok: James Morrison szabadrúgása után Steven Naismith közelről kotorta a labdát a hazai kapuba.

A hajrá kezdetén javítottak a lengyelek: Artur Jędrzejczyk kiugratta Arkadiusz Miliket, és a támadó belőtte a lengyeleknek pontot érő gólt.

GIBRALTÁR–GRÚZIA

A grúzok gyorsan egyértelművé tették, hogy a pont nélküli két válogatott portugáliai mérkőzésén ki mozdul el a holtpontról: rövid időn belül előbb Nikoloz Gelasvili, majd Tornike Okriasvili mattolta közelről Jamie Robba kapust. A második félidőre is maradt gól, azt is a grúzok szerezték – az Euro-újonc Gibraltár 270 perc után is gólképtelen.

SZERBIA–ALBÁNIA félbeszakadt

Az albánok játékára sok panasz eddig nem lehetett, a portugálok elleni győzelem mellett a szintén esélyesebb Dániával idegenben ikszelt Gianni De Biasi együttese.

Ahogyan az várható volt, nem csak a játékról szólt a szerb–albán találkozó: a drukkerek többször is összecsaptak a lelátón, és végül a 42. percben félbe is kellett szakítani a meccset Belgrádban, miután egy drón a pályára repített egy albán zászlót.

Mitrovics szedte le a levegőből a lobogót, ez pedig nem tetszett sem az albán játékosoknak, sem pedig a szurkolóknak, előbb a futballisták verekedtek össze a pályán, majd a lelátóról is elkezdtek a pályára szivárogni a nézők – ekkor döntött úgy a játékvezető, hogy félbeszakítja a találkozót.

Több próbálkozás is volt a folytatásra, de végül Martin Atkinsonék úgy döntöttek, hogy a biztonság érdekében a találkozót egy későbbi időpontban folytatják a 42. perctől, 0–0-s állásról.

DÁNIA–PORTUGÁLIA 

A portugál válogatottnál nem pont ilyen kezdésről álmodoztak. Fernando Santos „fiai" hatalmas meglepetésre az egyetlen ötcsapatos csoportban odahaza 1–0-s vereséget szenvedtek Albániától, így, mivel a második fordulóban CR-ék léptek utoljára pályára, a keddi meccset az utolsó helyről várhatták.

Koppenhágában sem a támadó szellem dominált, habár Cristiano Ronaldóval és Nanival elöl léptek pályára a portugálok. A labdatartással nem volt gond, nagyobb helyzetek mégis a hazaiak előtt adódtak (Michael Krohn-Dehli például kapufát lőtt).

A fordulás után is harcoltak a vendégek, és az utolsó utáni pillanatban össze is jött nekik a hőn áhított gól! Quaresma cselezgetett a jobbon, középre tekert, C. Ronaldo pedig Schmeichelt megelőzve Kjaer segítségével a kapuba csúsztatott, roppant fontos három pontot érő gólt szerezve.

SAN MARINO–SVÁJC 

Az E-csoport egyetlen keddi találkozóján az esélyesebb svájciak San Marino vendégeként semmit sem bíztak a véletlenre. A 10. percben góllal jelentkező Haris Seferovic a 24. percben már kettőre növelte a vendégek előnyét, majd hat perc múlva Blerim Dzemali gólja a folytatás maradék élét is elvette. Háromgólos előnye birtokában visszavett Svájc, a zárszót a hajrában Xherdan Shaqiri mondta ki.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG 2016, SELEJTEZŐ, CSOPORTKÖR 3. FORDULÓ

D-CSOPORT

  • NÉMETORSZÁG–ÍRORSZÁG 1–1 (0–0)
  • LENGYELORSZÁG–SKÓCIA 2–2 (1–1)
  • GIBRALTÁR–GRÚZIA 0–3 (0–2)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Lengyelország     3              2              1              –             11–2      +9           7
  • 2. Írország               3               2              1              –             10–2      +8           7
  • 3. Németország      3              1              1              1              3–4         –1           4
  • 4. Skócia                 3              1              1              1              4–4         0              4
  • 5. Grúzia                 3              1              –             2              4–3         +1           3
  • 6. Gibraltár              3              –             –             3              0–17      –17         0

E-CSOPORT

  • SAN MARINO–SVÁJC 0–4 (0–3)

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Anglia               3              3              –             –             8–0         +8           9
  • 2. Szlovénia        3              2              –             1              3–1         +2           6
  • 3. Litvánia            3              2              –             1              3–2         +1           6
  • 4. Svájc                3              1              –             2              4–3         +1           3
  • 5. Észtország      3              1              –             2              1–2         –1           3
  • 6. San Marino    3              –             –             3              0–11      –11         0

F-CSOPORT

  • FERÖER–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–1)
  • FINNORSZÁG–ROMÁNIA 0–2 (0–0)
  • GÖRÖGORSZÁG–ÉSZAK-ÍRORSZÁG 0–2 (0–1)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Észak-Írország    3              3              –             –             6–1         +5         9
  • 2. Románia             3            2              1              –             4–1         +3           7
  • 3. Finnország          3              1              1              1              4–4         0          4
  • 4. Magyarország     3              1              1              1              3–3         0          4
  • 5. Görögország       3              –             1              2              1–4         –3         1
  • 6. Feröer                 3              –             –             3              1–6         –5           0

I-CSOPORT

  • DÁNIA–PORTUGÁLIA 0–1 (0–0)
  • SZERBIA–ALBÁNIA 0–0 – a 42. percben félbeszakadt

AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA

  • 1. Dánia                3              1              1              1              3–3         0              4
  • 2. Albánia            2              1              1              –             2–1         +1           4
  • 3. Portugália        2              1              –             1              1–1         0              3
  • 4. Szerbia             1              –             1              –             1–1         0              1
  • 5. Örményország  2              –            1               1              2–3        –1             1

Kimaradt?