Erre a salakpályára terelik a román csendőrök a magyar szurkolókat

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a hivatalos oldalán összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a Bukarestbe utazó magyar szurkolók számára.

A továbbiakban az MLSZ közleményét változtatás nélkül közöljük:

A válogatott számára rendkívüli segítséget jelent, hogy több ezer magyar szurkoló vág neki a bukaresti útnak, és biztatja a csapatot a helyszínen a szombati Eb-selejtezőn. Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a rendezési szabályokkal, ezért kérjük, hogy a Bukarestbe utazók figyelemmel olvassák el az alábbi információkat, és mindvégig tartsák szem előtt a magyar válogatott érdekeit. 

A román szövetség 2852 darab jegyet bocsátott a magyar szurkolók rendelkezésére, a helyszínen a vendégdrukkerek már nem vehetnek jegyet. Aki még nem vásárolt belépőt a mérkőzésre, a Ticket Express hálózatán keresztül még megteheti, egészen csütörtökig, ekkor zárul ugyanis a jegyvásárlás. A magyar szurkolók a H jelű beléptető kapun jutnak be a nézőtérre, és a 125, 126, 355, 356, 357, 358-as számú szektorokban foglalnak helyet (ld. lent a térképeken). 

Bukarestben a Tony Bulandra St. lezárásra kerül, csak a magyar szurkolók léphetnek be és parkolhatnak ott. A szurkolói zóna bejárata a Tony Bulandra utcában lesz. A Szurkolói Zóna egyik felén gyülekezési pont kerül kialakításra (Camping), a másik fele (Játéktér) már csak ruházat- és csomagátvizsgálást követően vehető igénybe. Az első zónában (Camping) állítanak fel egy konténert a be nem vihető tárgyak átvételére, itt szállnak le a szurkolók a buszokról és itt állítanak fel mobil WC-ket a helyi rendezők. A második zónába (Játéktér) a belépés már szigorú átvizsgálást követően történik, a román szövetségtől kapott tájékoztatás szerint a beléptető kapunál már csak a jegy ellenőrzésére kerül sor. 

A magyar szurkolók egy része szervezett út keretében, különvonattal utazik el Bukarestbe, a szerelvény Banesa állomásra érkezik be. A román csendőrök a határtól Bukarestig kísérik a különvonatot. Az utazás szervezőitől kapott információk szerint a vonattal érkezők jegyet és karszalagot kapnak, csak azzal szállhatnak fel a vonatra. A román hatóságok tájékoztatása szerint a beérkező szerelvényről leszálló szurkolókat csoportonként fogják kiengedni a peronról, hogy felszállhassanak a bukaresti polgármesteri hivatal által biztosított, egyenként 70 személy szállítására alkalmas autóbuszokra. Az autóbuszok a csendőrség felvezetésével a mérkőzés helyszínére indulnak, ahol az erre kialakított szurkolói övezetben várakozhatnak. 

A román hatóságok jogsértés esetén (dobálás, pirotechnika, stb.) megállíthatják és átvizsgálhatják a vonatot, ami késleltetheti a mérkőzés helyszínére érkezést. A kitiltott személyeket ismerik, amennyiben felismerik, bűncselekmény elkövetése miatt előállítják őket. Fontos tudnivaló, hogy a jogsértő szurkolókat a rendőrség nem engedi felszállni a stadionhoz tartó buszokra, és a Szurkolói Zónába csak a jeggyel rendelkező drukkerek léphetnek be. A stadionnál egy „Fan Zone”-t alakítanak ki. A Fan Zone-ban román lejért, euróért, illetőleg bankkártyás fizetés útján lehet 5 román lej értékű kupont venni, amellyel a szurkolói zónában lehet fizetni. A vasútállomásra érkezést követően a vonattal érkező szurkolóknak nem lesz lehetőségük devizaváltásra, vásárlásra, ezért javasoljuk, hogy erről előre gondoskodjanak. A mérkőzést követően a szurkolókat szintén buszokkal szállítják a román csendőrség által biztosított és őrzött vasúti szerelvényükhöz. 


A román hatóságok a különvonaton és egyéb úton érkező szurkolók gyors határátkelésének biztosítása érdekében megnövelik a határokon szolgálatot teljesítő személyzet létszámát és a magyar határőrökkel együtt ellenőrzik az okmányokat mind a közúti, mind a vasúti átkelőhelyeknél. Kérjük, hogy a szurkolók működjenek együtt a román hatóságokkal és ne akadályozzák az okmányellenőrzést. A különvonaton kívül más, saját szervezésű autóbusszal, személygépkocsival érkezők részére 2 fő útvonalat javasolnak. 

  • 1. Nagylak – Arad – Déva – Nagyszeben – Ploiesti – Bukarest
  • 2. Bors – Torda – Gyulafehérvár – Nagyszeben – Brassó – Ploiesti – Bukarest 

A román hatóságok ezeket az útvonalakat fokozottan védik és ellenőrzik, illetve próbálják az útközben esetlegesen előforduló incidenseket megakadályozni. A busszal vagy gépjárművel érkező magyar szurkolóknak a stadionnál kialakított szurkolói zónánál biztosítanak parkolási lehetőséget (elsősorban a buszoknak). A busszal vagy autóval érkezőket a stadion megközelítésére a Pantelimon Road – Pierre de Coubertin St. – Vatra Luminoasa St. – Tony Bulandra St. útvonalat javasolják Bukaresten belül. 

Romániában tilos a pirotechnikai eszközök birtoklása és használata, illetve törvény rendelkezik a sporteseményen való viselkedés szabályairól, és kimondja, hogy bűncselekményt követ el, aki gyúlékony, robbanékony, pirotechnikai anyagot birtokol és használ, aki ütő-vágó eszközöket, szúróeszközöket, elektromos sokkolót, tiltott jelképeket használ. 

A nézőtérre nem lehet bevinni táskát, esernyőt, vuvuzelát, az emberi erő megnagyobbítására szolgáló tárgyakat, vágó-, szúrószerszámokat, profi kamerákat, valamint a sportszerű szurkolással össze nem egyeztethető ruházatban nem lehet belépni a stadionba. Kérjük, hogy másokat sértő, rasszista tartalmú, vagy az UEFA által tiltott feliratot vagy ábrát tartalmazó ruházatot a válogatott szurkolói ne viseljenek, ilyen molinót a szurkolók ne kíséreljenek a szurkolói zónába, vagy a stadionba bejuttatni. 

Az ittas, bódult állapotban lévő, a rendezők és a rendőrök kéréseit nem teljesítő szurkolók nem léphetnek be a stadionba, a rendőrség ezeket a szurkolókat is előállíthatja. A stadionban a sportszerű szurkolással ellentétes, rasszista, kirekesztő és másokban félelmet keltő magatartást nem tolerálják, csak a hivatalos magyar zászlókat engedik be magyarországi helységnevekkel. 

Az UEFA kiemelt figyelmet fordít a biztonsági kockázatot jelentő mérkőzés monitorozására. Amennyiben súlyos rendbontásokról számolnak be, érvényesíthetik az MLSZ-szel szemben hatályos, a tavalyi bukaresti mérkőzéssel kapcsolatban a szurkolói magatartás miatt kiszabott, felfüggesztett büntetést. Egy esetlegesen elmarasztaló ítélet súlyos erkölcsi, anyagi és sportszakmai károkat okozhat a magyar labdarúgás egészének. A megfigyelők nemcsak a stadionon belüli eseményeket figyelik, hanem a stadionon kívüli történéseket is vizsgálják. 

A magyar válogatott számára rendkívül fontos a szurkolók támogatása, buzdítása, mely nagy mértékben segítheti a nemzeti csapat helytállását, ezért kérjük a magyar szurkolókat, hogy szenvedélyesen, de felelősen biztassák a csapatot. 

A bukaresti román–magyar Európa-bajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzés napján 2014. október 11-én, szombaton éjfélig és másnap, október 12-én vasárnap reggel 09.00-tól 11.00-ig a bukaresti nagykövetség konzuli osztálya megerősített ügyeletet tart az esetleges okmányok pótlására és egyéb szükséges konzuli cselekmények végrehajtására. 

Kérjük a szurkolókat, kísérjék fokozott figyelemmel a konzuli szolgálat utazási, közlekedési és közbiztonsági tanácsait és kövessék a szervezők helyszíni útmutatásait.” 

Kimaradt?