Sérti a CFR-t a román trikolór lengetése?

A Hivatásos Labdarúgók Ligájának (LPF) nem kellene szó nélkül hagynia, hogy Mihai Stoica, a bukaresti Steaua ügyvezető igazgatója tüntetően román zászlót szúrt vasárnap este a kolozsvári CFR 1907 kapujába – nyilatkozta Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke.  meme-zaszlo

Stoica a mérkőzés végén átvett egy román nemzeti lobogót a katonacsapat szurkolóitól, a pályán lobogtatta, majd mintegy „meghódítva” a kolozsvári vasutasok kapuját, a földbe szúrta a zászlórúdat. Tettével kimondatlanul ugyan, de egyértelműen azt üzente a vendégeknek, hogy ők idegenek, nem szívesen látottak, akiket a Steaua leigázott.

asztalos csaba„A BEK-győztes Steaua volt hálóőrének, Helmut Duckadamnak a kapujánál kellett volna kitűznie a román zászlót, úgy hogy eközben a Steaua kispadján Jenei Imre ül, és a pályán tartózkodik Bölöni László is” – fogalmazott a Pro Sport napilapnak Asztalos Csaba, utalva mindazokra a nem román nemzetiségű labdarúgókra, akik dicsőséget szereztek a fővárosi katonacsapatnak. A CNCD elnöke szerint sajnálatos, hogy Meme Stoica nem csillapodik le. Kijelentette: elvárná a Liga 1-et irányító LPF-től, hogy lépéseket tegyen az efféle kirohanások ellen.

Dragomir: váltsák le Asztalost!

Dumitru Dragomir, a román profiliga elnöke válaszában bajkeverőnek nevezte Asztalost és bejelentette, kérni fogja a kormánytól CNCD-elnök menesztését. „Ez az Asztalos nem erről a bolygóról való, sok butaságot csinál. Miféle politikus az, aki azért kap fizetést a román államtől, hogy viszályt keltsen a románok és a magyarok között?" – tette fel a kérdést Dragomir.

Hozzátette: a két nép mindig barátságban élt, Romániában nincs idegengyűlölet. „Hagyni kell az embereket viccelődni, hiszen ezzel még nem ártanak egymásnak. Azért vagyunk mi, a románok szép nép, mert mindenkit befogadtunk, a magyarokat, a zsidókat, a cigányokat" – fogalmazott a LPF elnöke.mitica

Mihai Stoica a Sport.ro televíziónak adott interjúban tagadta, hogy „hódítóan” a CFR kapujába állította volna a román lobogót. Mint mondta, csupán nekitámasztotta a kapufának, hogy a szurkolók, akiktől korábban kapta, visszavehessék.

Asztalos: a Steaua "visszaeső" módon diszkriminál

Asztalos arról is tájékoztatta a sajtót, hogy az elmúlt két évben a bukaresti csapat házatáján számos diszkriminációgyanús kijelentés hangzott el. Ezeket a CNCD összegyűjtötte és továbbította az UEFA-nak. Az európai szakszövetség kifejezetten ezekre a megnyilvánulásokra összpontosító megfigyelőt is küldött a Steaua csütörtöki, FC Koppenhága elleni mérkőzésére, ahol a vezetőség, a játékosok és a szurkolót ismét „hozták formájukat” a meccs utáni ünnepléskor.

A bukaresti katonacsapat vezetősége és szurkolói visszaesőnek számítanak, mind a CNCD, mind pedig az európai labdarúgó szövetség (UEFA) több alkalommal figyelmeztette és büntette meg rasszista és xenofób kijelentések és tettek miatt. Gigi Becali, a csapat tulajdonosa rendszeresen a „magyarok csapatának” nevezi a CFR-t, Pászkány Árpádot, a kolozsvári vasutas egyesület tulajdonosát menetrendszerűen „lebozgorozza” (hazátlan, román szlengben  – szerk. megj.)

A Steauát megfigyelés alá helyezte az UEFA is, Michel Platini, az európai szövetség elnöke levélben figyemeztette a román labdarúgószövetséget, hogy tudomása van a bakák vezetőségének és szurkolóinak magyar és cigányellenes kirohanásairól.

grigoreLegutóbb a roma kisebbség csapatának tartott Bukaresti Rapid elleni mérkőzésen mutatták ki foguk fehérjét, amikor az ultrák egy óriásmolinón éltették azt az Eugen Grigorét, aki a ’70-es években egy 24 tagú cigánytközösséget ölt meg bosszúból, miután megtudta, hogy felesége és három gyereke egy romák által elkövetett támadás áldozata lett.

Asztalos fenyegető leveleket kapott

Asztalos Csaba a maszol.ro-nak elmondta: a CNCD-t még nem kereste meg senki sem panasszal Stoica gesztusa nyomán. "A testület elnökeként éppen ezért én nem kívánom ezt a gesztust minősíteni. Megjegyezném azonban, hogy egyértelmű idegenellenes üzenete van Stoica cselekedetének" – jelentette ki.

A LPF elnökének nyilatkozatára reagálva kijelentette: "bármikor elmehetek a CNCD éléről, ettől még a Steaua gondjai megmaradnak". Szerinte Dumitru Dragomir bagatellizálni próbálja ezeket a gondokat, s a szerdai éles kirohanása is azt bizonyítja, tud arról, hogy a klubnak meggyűlt a baja az UEFA-nál a Koppenhága elleni mérkőzésen történtek miatt.

"Dragomir nyilakozatai egyértelműen magyarellenes felbujtásnak tekinthetők. Meg is lett az eredményük. Kijelentései után több fenyegető, gyűlölködő levelet kaptam e-mailen. Nem veszik azt figyelembe, hogy nekem egyetlen szavazatom van a diszkriminációellenes bizottságnál" – jelentette ki.

Kimaradt?