„A magyar focisták női csapatokba valók”

A magyar focisták női csapatokba valók, az edzőkből hiányzik az intelligencia, bírálta a magyar futballt a Honvéd volt edzője, Massimo Morales. Az olasz tréner – aki kieső helyen vette át a Honvéd csapatát, aztán verték a Debrecent, a Videotont és a Ferencvárost – a Nemzeti Sportnak adott interjúban mondta el őszintén, mit gondol a magyar labdarúgásról.   

„Önöknek, akik itt élnek, talán már fel sem tűnik, milyen a labdarúgásuk közege. Nekem viszont, aki tulajdonképpen csak belecsöppentem, kívülállóként figyeltem a történteket, sok minden szemet szúrt. Remélem, nem sértek meg senkit, de a magyar futballt erkölcsi és szakmai válság jellemzi" - mondta az olasz edző, aki a Honvéd előtt dolgozott többek között a holland De Graafschapnál, az olasz Varesenél és a német Fortuna Düsseldorfnál.

Morales szerint alapvetően az utánpótlással van probléma, a fiatal játékosok állandóan ugyanazokat a gyakorlatokat ismételgetik, ezért hiányzik belőlük a dinamizmus, de van ötlete, hogyan lehetne hasznosítani a magyar futballistákat.

„Arra gondoltam, hogy remekül lehetne használni női csapatoknál. Volt is egy center Kispesten, aki ráadásul az egyik legnagyobb fizetést élvezte, akitől meg is kérdeztem, van-e női csapat Kispesten, mert ott kibontakozhatna. A férfiak világában viszont puhány és gyenge”.

A magyar edzőtársakról sem beszélt kedvezőbben az olasz: „De van még ennél nagyobb gond is, az intelligencia hiánya. Szükség van tanult, lehetőség szerint diplomás utánpótlás-szakemberekre, mert hogyan várhatjuk el egy alulképzett edzőtől, hogy a sportágat megtanítsa a gyerekeknek. Csak magasan képzett edzőktől és vezetőktől remélhető ez”.

„Az mégiscsak lehangoló, hogy egyetlen magyar labdarúgó sem játszik a topbajnokságokban. És Dzsudzsák Balázst, Huszti Szabolcsot, Szalai Ádámot, Gera Zoltán leszámítva senkit sem vásároltak ki, vagy fizettek érte nagy pénzt" - tette hozzá Morales, aki egy Újpest elleni vereség után távozott, a Honvéd-tulaj Hemingway le is betegezte később. 

 

Kimaradt?