Férfi kézi BL: a Kielt legyőző Flensburgé a trófea

A kölni négyes döntő előtt legesélytelenebbnek tartott Flensburg nyerte meg a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2013–2014-es kiírását, miután a német házi fináléban 30–28-ra legyőzte a Kielt.

A Kiel nagy részben Andreas Palickának köszönhette, hogy az elődöntőben legyőzte a Veszprémet, ám a fináléban ismét Johan Sjöstrand kezdett a német bajnok kapujában. Utóbbi ezúttal sokkal jobb teljesítményt nyújtott, az első 12 percben csak három gólt kapott, a kieli indítások és lerohanások pedig újra tökéletesen működtek, Gudjón Valur Sigurdsson vezérletével 8–3-ra elhúzott a háromszoros BL-győztes gárda.

Ljubomir Vranjes időt kért, ami jót tett csapatának, a Flensburg 11–5 után Lasse Svan és a Kielbe tartó Steffen Weinhold találataival faragni kezdett hátrányán, a hatalmas iramú mérkőzés szünetében így csak 16–14-re vezetett a Kiel.

A tendencia a második félidőben is folytatódott, Thomas Mogensen kiállítása sem törte meg a Flensburgot, amely a büntetéséből visszatérő irányító találatával egyenlített, majd egy csodás kínai (vagy ez esetben inkább dán) figurával fordított, Svan keresztpasszát a másik szélről berepülő Eggert váltotta gólra (20–19).

Jött is a kieli időkérés, ez azonban nem zökkentette ki Mattias Anderssont, a Flensburg veterán svéd kapusa eksztázisban, 41 százalékos hatékonysággal védett. Annyira elbizonytalanította az ellenfél játékosait, hogy 23–20-as előnyüknél például Christian Sprenger ziccerben szinte kilőtte a csarnokból a labdát.

Ekkor a Kiel kapujában már Palicka állt, de ezúttal nem tudott akkora lökést adni csapatának, mint a Veszprém ellen, a 49. percben már 26–22-re vezetett a Flensburg. Az öldöklő hajrában a Kiel egy gólra feljött, de 30–28-ra a Flensburg győzött, amely így története során először megnyerte a legfontosabb európai kupasorozatot.

A Flensburg először volt tagja a négyes döntőnek és fennállása legnagyobb sikerét érte el, korábban kétszer (2004, 2007) volt második a BL-ben. 

Aron Pálmarsson – aki hat góljával a legeredményesebb kieli volt a döntőben – a négyes döntő legjobb játékosának járó díjjal vigasztalódhatott. A sorozat gólkirály 103 góllal a veszprémi Momir Ilics lett.

A nemzetek rangsorában a németek ezzel 15 elsőséggel átvették a vezetést a spanyolok (14) előtt, a szovjeteknek öt, a jugoszlávoknak és a keletnémeteknek négy-négy győzelmük van. A magyarok közül eddig csak a Bp. Honvéd nyert ebben a kupában, még 1982-ben. A fővárosi gárda 1966-ban döntős volt, akárcsak a Veszprém 2002-ben.

A BL-ben 2010 óta rendeznek final fourt. Az első kiírást a Kiel nyerte a Barcelona, a spanyol Ciudad Real és az orosz Csehovszki Medvegyi előtt. 2011-ben a Barcelona győzött a Ciudad Real, a német Rhein-Neckar Löwen és a Hamburg csapatát megelőzve. 2012-ben ismét a Kiel diadalmaskodott, akkor az Atlético Madrid volt a második, a dán Köbenhavn a harmadik és a Füchse Berlin a negyedik. Tavaly a Hamburg nyert a Barcelona, a lengyel Kielce, valamint a Kiel előtt.

Ljubomir Vranjes, a Flensburg vezetőedzője: „Érthető módon nagyon boldog vagyok. Hosszú utat jártunk be, az elmúlt három évben sok nehéz és jó meccsünk volt, azt hiszem, a mai is az utóbbiak közé tartozik... Már a döntőbe jutásra is azt mondtam, büszke vagyok a csapatra. Most nem találom a szavakat, nem akarok taktikáról beszélni, egyszerűen csak köszönöm azoknak, akik biztattak minket és a játékosoknak, akik fantasztikus szezonon vannak túl."
Alfred Gíslason, a Kiel vezetőedzője: „Megérdemelte a Flensburg a BL-győzelmet. Nagyon jól kezdtünk, de ahogy ment előre a meccs, a játékosokon kijött, hogy sok kemény meccsük volt az elmúlt hetekben. A Flensburg jó védekezett, és a kapusteljesítményük is kiemelkedő volt. A szezonból a maximumot hoztuk ki a német bajnoki címmel és a final fourral. Nem keresek kifogásokat, de a játékosok kilúgozottak voltak a szezon végére. Jövőre újra megpróbálunk ide eljutni."

A hétvégén jelen levő szurkolók már a következő final fourra is megválthatták belépőiket, hatezer tikett el is fogyott, hétfőn pedig az interneten is megkezdődik az értékesítés. 

Kimaradt?