Határon átnyúló bronzérmet nyert Osváth Richárd

A londoni paralimpián magyar színekben bronzérmet nyert Osváth Richárd tőrözővel közöl terjedelmes interjút a Pro Sport című román sportnapilap.osvath

Mint ismert, a szatmérnémeti  születésű, 28 éves paralimpiai újonc a francia Damien Tokatliant verte 15-7-re a tőrözök A kategoriájában. Osváth a szatmárnémeti Csipler Sándor vívóteremben tanulta meg a sport rejtélyeit Lengyel Évától és File Attilától, 1998-2006 között hat román bajnoki címet szerzett különböző korosztályokban. 2006-ban egy baráti focizáson elszenvedett sérülést követően tíz térdműtéten esett át, de eredeti egészséges állapotát már nem nyerte vissza.

Balesetét követően több mint négy évig elkerülte a vívótermet, csak idén kezdett el ismét vívni a Magyar Vívószövetség felkérésére, amely Budapesten lakást és munkahelyet biztosított számára a jó felkészülés érdekében.

Richárd megismételhetetlennek nevezte a bronzérem megnyerése utáni pillanatokat, mint fogalmazott kirázta a hideg amikor a díjkiosztó ünnepségen több ezren éltették az érmeseket.

A román sportnapilap azon kérdésére, hogy kinek ajánlja a Londonban nyert medáliát, Osváth elmondta, szive továbbra is Szatmárnémetibe húzza, havonta legalább egyszer hazajár, ezért az érmet Magyarország és Románia megosztva „kapja”.

A szatmárnémeti tőröző keserűen számolt be arról, hogy a román vívószövetség részéről senki se gratulált teljesítményéhez, volt csapattársai, edzői viszont mind megkeresték.

A terveivel kapcsolatban Osváth Richárd elmondta, a 2016-os Rio de Janeiro-i olimpián szeretné kardozásban is kipróbálni magát, ezért egy rövidebb pihenés után ismét elkezdi a felkészülést.

Kimaradt?