Fejér Csongor Béla: a románoknak szurkolok

„Nem igaz, hogy a magyaroknak fogok szurkolni ősszel a Románia-Magyarország labdarúgó EB-selejtezőn. Itt élek és a román foci amúgy is erősebb. Mivel nem beszélek jól románul a román újságírók félreértelmezték a szavaimat” – mondta el a maszol.ro-nak Fejér Csongor Béla, a román U-19-es válogatott zabolai születésű kapusa.

A marosvásárhelyi ASA hálóőrét szerda délután értük el telefonon. A sportoló útban volt a bukaresti Északi Pályaudvar felé, félórával azután, hogy második ifi-válogatottbeli mérkőzésén sem kapott gólt. Ștefan Iovan tanítványai  2-0-ra győzték le felkészülési mérkőzésen Bulgária korosztályos válogatottját.

„Jól ment ma a védés, a meccs után az edző külön gratulált” – válaszolta „bemelegítő kérdésünkre” a székely fiú. Elmondta, volt egy forróbb helyzet, amikor az egyik bolgár csatár kibújt a védők között, s egyedül vezette rá a labdát a kapura, de sikerült megakadályoznia a gólszerzésben.

Fejér egyedüli magyar nemzetiségű tagja a román U-19-es válogatottnak. A székelyföldi sportoló április elején került a román sportnapilapok címlapjára, amikor a bukaresti kollégák „felfedezték”, hogy a pályán Sepsi László tolmácsolja az edzői utasításokat az ASA kapusának.

„Ez sem igaz. Valóban nem beszélek jól románul, de megértem, amit mondanak. Ha pedig segítségre van szükségem, akkor a magyar kapusedzőhöz fordulok” – vallotta be a székelyföldi sportoló, akinek – mint mondta – eddigi élete során alig kellett románul beszélnie. „A védőket jól el tudom irányítani Maroson és a válogatottban is” – tette hozzá.

A ProSport című sportnapilapban megjelent interjúra maga terelte vissza a beszélgetést. „Túl gyorsan kérdeztek, nem értettem meg mindent, ezért írták azt, ami megjelent” – mondta a maszol.ro-nak a zabolai tinédzser.

Annak ellenére, hogy saját bevallása szerint is hadilábon áll a román nyelvvel, Fejér Csongor Béla többszöri visszakérdezésünkre is azt hangoztatta: a román válogatottnak drukkol majd ősszel az Európa-bajnokság selejtező mérkőzésein. „Itt élek, a román bajnokságban játszom és amúgy is a román foci erősebb” – fogalmazott a székelyföldi kapus. Fejér akkor sem változtatta meg a véleményét, amikor azzal szembesítettük, hogy az erdélyi – elsősorban a székelyföldi - magyarok túlnyomó többsége nem így gondolkodik.

Rövid távú tervei között szerepel, hogy állandó kezdője legyen a Marosvásárhelyi ASA-nak, amely a labdarúgó Liga 2 egyik feljutásra esélyes csapata. Érdeklődésünkre, hogy hosszabb távon hol képzeli el pályafutását, Fejér nem kívánt találgatásokba bocsátkozni. Azt mondta, még nagyon fiatal, sokat kell bizonyítania. Azt elárulta, nem kívánkozik egyik magyarországi csapatba sem, hiszen „ott alacsonyabb a színvonal”.

Amikor a román felnőtt válogatottról kérdeztük, akkor érezhető lelkesedéssel a hangjában azt mondta: az egyik nagy vágya, hogy behívják a felnőtt keretbe. „A csapat mostani kapusai már nem fiatalok, egyszer eljön majd az én időm is, ha jól védek" – fogalmazott a háromszéki labdarúgó.

Kapcsolódók

Kimaradt?