Felavatták Felcsúton a Pancho Arénát

Húsvéthétfőn, kora este avatják Magyarország egyik legtöbbet vitatott építményét, a falu lakosságának többszörösét befogadni képes, Orbán Viktor házának szomszédságában található felcsúti stadiont. Hétfőn a Real Madrid fiatal játékosai is kipróbálhatják az új, Puskás Ferenc beceneve után Panchonak nevezett pályát – írja a HVG.

A stadiont a Puskás Suzuki Kupa nevű labdarúgótorna keretébe avatják fel. Délután 4-kor leplezték le Puskás Ferenc új szobrát a faluban, fél órával később felszentelték és megáldották a stadiont, végül a Real Madrid meccse előtt kezdődött a felavató ünnepség is kora este hatkor.

A vendégek között jelen van Tőkés László, Ángel María-Villar, a spanyol fociszövetség elnökét, Lothar Matheus, a nemzeti válogatott edzője, Paulo Sousa, a Videoton volt edzője is, de Polt Péter legfőbb ügyész és Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke is ott van az ünnepségen.

A Pancho megépítéséhez egy kisebb centerpályát bontottak el, a helyén épült a 3800 férőhelyes befogadóképességű aréna - a faluban 1800 laknak -, amely már az idei kupadöntő helyszíne.

Az új utánpótlás-stadion a híres magyar építész, Makovecz Imre tervei alapján készült, de a végleges terveket már nem ő készítette.

A stadiont a Puskás Akadémia építette, melyet a magyar miniszterelnök alapított. Az alapítvány vezetője Mészáros Lőrinc, a falu polgármestere, az ő cége részt vett az építkezésben.

A spanyol fociszövetség elnöke, Villar külön köszöntötte Orbán Viktort és a Puskás Akadémia elnökét, Mészáros Lőrincet - szavait Reviczky Gábor színművész tolmácsolja. Gratulált a "mérföldkő" elérésében, mely szerint vonzerőt gyakorol majd a fiatal magyar focistáknak. Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke nem tudott eljönni, ezért Villar az ő üdvözletét is átadta.

Reviczky Gábor tolmácsolta Áder János köztársasági elnök köszöntőjét is, aki szintén nem jelent meg az eseményen. Áder levelében az szerepel, hogy a futball szép és komoly játék. Az államfő levelében idézte Puskást, aki szerint a foci művészet. "Sose feledjék el, nincs olyan sikerhez vezető út, ami ne lenne kudarccal kikövezve" - idézte a színművész Ádert.

Kimaradt?