BL: döntőnek is beillő Real-Man. City az első játéknapon

Az akár Bajnokok Ligája-döntőnek is beillő Real Madrid-Manchester City találkozó jelenti a sorozat keddi első játéknapjának slágermérkőzését. A 21.45-kor kezdődő találkozót Romániában a Digisport1 és a Dolcesport1, Magyarországon a Sport 1 közvetíti élőben. A kolozsvári CFR 1907 szerdán mutatkozik be a Sporting Braga vendégeként.

REAL MADRID–MANCHESTER CITY

A spanyol és az angol bajnok egymás ellen – kell ennél látványosabb felütés egy mérkőzéssorozathoz? Aligha.City edzes

Sérülés és eltiltás nem akadályozza, hogy kiváló támadók sokaságát lássuk a pályán kedd este: a Cityben a Mario Balotelli, Carlos Tévez, Edin Dzeko trió mellé felépült Sergio Agüero, míg madridi oldalon Cristiano Ronaldo mellett Karim Benzema és Gonzalo Higuaín verseng a csapatba kerülésért. Mourinho meccskeretében ott van a nyáron igazolt két középpályás, Michael Essien és Luka Modric is.

„Meggyőződésem, hogy ezúttal lesz csapatom. Egy eltökélt, egységes és erős csapatom” – jelentette ki José Mourinho, a Real vezetőedzője, hozzátéve, nem tervez jelentős átalakítást a kezdő tizenegyen; mint mindig, most is azokat küldi harcba, akiket a legjobbnak vél.

Ami pedig a Cityt illeti, a bajnoki rajtra különösebb panasza nem lehet, az eddigi két győzelem és két döntetlen – átitatva a 44 év után megszerzett angol bajnoki címből táplálkozó önbizalommal – megfelelő alapnak tűnik a tavalyi európai megpróbáltatások feledtetésére. Roberto Mancini csapata a legutóbbi szezonban nem jutott túl a csoportkörön a BL-ben, és az Európa-ligában is megfeneklett a nyolcaddöntőben. Különösen idegenben voltak sebezhetőek a világoskékek, öt meccsükből hármat elveszítettek

„Az elmúlt szezon tapasztalatszerzésre jó volt. A csoportkörben nem voltunk rosszak, de amit nyújtottunk, mégsem volt elég. Az idei csoportunk még nehezebb, egyik csapatnak sem lesz könnyű dolga, de bárhogy alakuljon is, tovább akarunk jutni. Egyelőre csak egyvalamit tudok megjósolni: borzasztóan keményen kell dolgoznunk. Fontos lenne a jó rajt. Nagy meccs lesz, az biztos, hiszen mindkét klubnak fantasztikus játékosai vannak. A Real Madrid a világ legjobb csapata, arra törekszünk, hogy kihozzuk magunkból is a legjobbat” -fogalmazott Roberto Mancini, az angolok olasz edzője.

DORTMUND–AJAX

Miközben minden figyelem a Real-Man. City találkozóra vetül, addig a D csoport egy másik gyöngyszemmel is kecsegtet: a dortmundi Westfalenstadionban két korábbi BL-győztes csap össze: a helyi Borussia és a holland Ajax Amszterdam.

A legutóbbi szezonban egyikük sem tudott továbbjutni a csoportjából, így alig várták, hogy tiszta lappal újra nekirugaszkodhassanak a feladatnak.

klopp„Elképesztő figyelni, milyen sok fantasztikusan felkészített labdarúgót nevelnek Hollandiában, azon belül is különösen az Ajaxnál – emelt kalapot a leendő ellenfél előtt Jürgen Klopp, a Dortmund szakvezetője. – Gyors, támadó beállítottságú csapat vár ránk, kihívás lesz a javából. Tavaly sem a játékstílusunk miatt nem jutottunk tovább, hanem a megfelelő tapasztalat hiányzott. Az most már megvan, tudjuk, hogy a futballunk eredményes, de tudjuk azt is, hogy nem követhetünk el olyan hibákat, mint tavaly.”

Bár veretes múlttal büszkélkedhet, holland vendégcsapatot még sohasem győzött le a Dortmund az európai kupaporondon. Ezzel szemben az Ajax németországi mérlege pozitív (négy döntetlen mellett hat győzelem és öt vereség), legutóbbi szomszédolása során is győzött Hamburgban (2008–2009, UEFA-kupa, 1–0).

„Nem mondanám, hogy a Dortmund nem tipikus német futballt játszik, hiszen hatalmas munkabírás és fegyelem jellemzi. Mégis a látványos támadófutballt emelném ki – mondta Frank de Boer, az Ajax vezetőedzője, majd szinte visszhangozta Klopp tavalyi szavait. – Mindig azt mondom a játékosaimnak, hogy elsősorban ne a győzelmi kényszert tartsák szem előtt, hanem azt, hogy a saját játékukat játsszák. Nagyon fiatal csapatunk van, amelynek sok tapasztalatot kell gyűjtenie, én és a játékosaim is így tekintünk a közelgő európai mérkőzésekre. De persze azért mindegyiket meg akarjuk nyerni…”

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:

keddi mérkőzések

A csoport:

  • Dinamo Zagreb (horvát)-FC Porto (portugál) 21:45 ó
  • Paris Saint-Germain (francia)-Dinamo Kijev (ukrán) 21:45 óibra

B csoport:

  • Montpellier (francia)-Arsenal (angol) 21:45 ó
  • Olimpiakosz Pireusz (görög)-Schalke 04 (német) 21:45

C csoport:

  • Málaga (spanyol)-Zenit (orosz) 21:45 ó
  • AC Milan (olasz)-Anderlecht (belga) 21:45 ó (TVR 1, román Digisport 2, magyar Digisport 1)

D csoport:

  • Borussia Dortmund (német)-Ajax Amsterdam (holland) 21:45 ó (magyar Digisport 2)
  • Real Madrid (spanyol)-Manchester City (angol) 21:45 ó (román Digisport 1, Dolcesport 1 és magyar Sport1)

Kimaradt?