BL: semmi nem dőlt el Manchesterben és Barcelonában

Csak az eredmény (1-1) hasonlít a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőinek két kedd esti mérkőzésén: a címvédő Bayern München óriási mezőnyfölényben futballozott a Manchester United otthonában, a Barcelona és az Atlético Madrid spanyol házirangadója pedig a kiegyensúlyozott harcról szólt.

FC Barcelona-Atlético Madrid

David Villa egy-egy veszélyes lövése (fölé, majd mellé) vezette fel a mérkőzést, Lionel Messi egy sorfalba vágott szabadrúgással válaszolt. Cesc Fabregas kapu mellé szálló lövésével „egalizálta” a próbálkozások versenyét a Barca, majd következett egy újabb „döntetlen”, amely kifejezetten rosszul jött mindkét csapatnak.

Nevezetesen: egy ütközésnél megsérült és lejött a pályáról a Barca középhátvédje, Gerard Piqué (12. perc), majd jó negyedóra múlva – az első jelentések szerint combizomhúzódás miatt – le kellett cserélni Diego Costát, az Atlético Madrid állítólag a meccs előtt sem teljesen egészséges támadóját is.

Különösen a Barcelonát érintette érzékenyen a kényszerű váltás, hiszen már a kapuban – Víctor Valdés kapus minapi súlyos sérülése miatt – is szakítani kellett a szokásos szereposztással. A szezon legfontosabb időszakában még egy bivalyerős csapatnak sem ígér sok jót az efféle kulcsember-fogyatkozás.

Hogy a fenti okokból a Barca törekedett-e a korábbiaknál jobban a labda saját kaputól távol tartására, vagy az Atlético előzetesen is úgy tervezte, hogy negyedóra elteltével visszavesz a letámadásból, tulajdonképpen mindegy – a lényeg, hogy a játék fokozatosan áttevődött az Atleti térfelére.

Neymar fejese és Messi lövése még Costa lecserélése előtt adott munkát a vendégek védelmének, és a folytatásban is leginkább ők jelentettek veszélyt a kapura – ahogyan azt várni is lehetett. De sem a brazil, sem az argentin klasszis nem tudta megoldhatatlan feladat elé állítani a Diego Godín köré szerveződő madridi védelmet – ha el is jutott a labda Thibaut Courtois-ig, a belga kapusnak igazán nagy védést nem kellett bemutatnia.

A 45. percre maradt még egy jó Villa-lehetőség, a válogatott támadó lapos lövését Pinto vetődve védte. Az első félidő labdabirtoklási mutatója a Camp Nou-ban szokásos arányokat hozta (62 százalék a Barcának, 38 százalék az Atléticónak), azonban az eredményjelzőn maradt a két nulla.

A második félidő elején a Barcelona a korábbiaknál látványosabb labdadugdosást adott elő, Neymar is, Messi is, Iniesta is úgy tartotta, vezette, dajkálta a labdát, mintha nem is a Primera División egyik legjobb csapata lenne az ellenfél. Aztán gyorsan kiderült, hogy dehogynem az: az 56. percben Diego iszonyatosan nagy góllal megszerezte a vezetést a vendégeknek!

A Diego Costa helyére becserélt brazil egy gyors csellel eltolta a labdát Xavi mellett, majd jobbal, a tizenhatos jobb oldali előteréből óriási lövést küldött a rövid felső sarokba – a levegőben úszó Pinto csak érinteni tudta a labdát, a védésre nem sok esélye volt. A Wolfsburgból télen igazolt gólszerző – ahogyan ezen a meccsen is – jobbára csere az Atléticóban, de lehet, hogy ez a gól valami csoda folytán még a vb-szerepléshez is hozzásegíti, Luiz Felipe Scolari brazil kapitány legalábbis a helyszínen látta... (0–1)

Busquets távoli bombája jelezte, nem lankad a Barca, és némi erőátcsoportosítás után (bejött Alexis Sánchez) jött is az egyenlítő gól. A 71. percben Iniesta indította csodálatosan a bal oldalon a leshatárról a tizenhatoson belülre nyargaló Neymart, és a brazil – megelőzvén a keresztező madridi védő pillanatnyi határozatlanságát – éles szögből jobbal egyből a hosszú sarokba lőtt (1–1).

Fokozódott az addig sem kicsi barcelonai fölény, Iniesta távoli bombáját Courtois hatástalanította vetődve. Egyértelműen a barcelonai kottából játszottak a csapatok – pontosabban a Barca játszott, az Atlético pedig igyekezett mindig a megfelelő ütemben megtörni a harmóniát. Diego Simeone emberei ebben nagyon jók: ha másképp nem ment, apróbb szabálytalanságokkal, de sikeresen megakadályozták a Barca-támadások csúcsra jutását.

Courtois-nak az utolsó nagy védést Messi szabadrúgásánál kellett bemutatnia – apropó, Messi: az ördöngös argentint szinte láthatatlanná tette a madridi gépezet. Erre a jelenségre mindenképpen megoldást kell találnia Gerardo Martinónak, a katalánok szakvezetőjének, ha az április 9-i visszavágón – amelyet a hazai pályán kapott gól miatt apró lépéshátrányban kezd a Barca – sikerre akarja vezetni övéit a madridi Vicente Calderón Stadionban.

A statisztika mindenesetre az Atlético mellett szól: az európai kupák történetében az 1–1-et hozó első mérkőzés után az esetek 74.5 százalékában a második meccs pályaválasztója jutott tovább a párharcból.

A katalán és a madridi együttes a szezonban negyedszer találkozott, és ahogyan az augusztusi spanyol Szuperkupa-döntőn és a bajnokság őszi mérkőzésén sem bírt egymással, úgy összecsapásuk most is döntetlennel ért véget.

Manchester United-Bayern München

Régóta nem lépett olyan kis eséllyel pályára az Old Traffordon a Manchester United, mint kedden a Bayern München elleni BL-negyeddöntőben. Ám talán túl is beszélték a két csapat közti különbséget, hiszen a BL-címvédő túlságosan is nyugodtnak tűnt a meccs elején.

A 4. percben Danny Welbeck pazar mozdulattal vette át és tette maga elé a labdát, és a kapu bal oldalába bombázott, de a játékvezető már belefújt a mozdulatsorba, mert az angol kezéhez ért a labda. Az MU bátran kezdett, de a Bayern játéka nagyobb veszélyt rejtett, hiszen pillanatok alatt David de Gea kapujának előterében termettek a kék mezesek, akik közül Arjen Robben volt a legveszélyesebb.

Ahogy Gary Lineker írta a Twitteren, a holland egyszerre volt félelmetes és irritáló az MU tizenhatosának előterében, s a legnagyobb helyzet is az övé volt: a 31. percben a tizenhatoson kívülről tekert ballal a jobb alsó felé, De Gea hatalmas bravúrral ütötte szögletre a labdát.

A Manchester United képtelen volt olyan hosszan tartani a labdát, mint ellenfele, de volt egy veszélyes kontrája: a 40. percben Wayne Rooney ugratta ki az elcsúszó Jérome Boateng mellett ziccerbe kerülő Welbecket, aki a tizenhatoshoz érve megpróbálta átemelni a kapujából kifutó Manuel Neuert, de a flegma mozdulat után a német kapus kezében kötött ki a labda.

Rooney nem véletlenül ordított csapattársával, és az Old Trafford közönsége ekkor bánta igazán, hogy Robin van Persie sérülés miatt nem játszhat.

Az első félidő legnagyobb helyzete az MU-é volt, de a Bayernből áradt a nagyobb magabiztosság: nem csoda, a labdát 73 százalékban birtokolta.

Az angol bajnok játékát David Moyes a második félidőre felgyorsította Kagava Sindzsi pályára küldésével, a japán középpályás azonnal éreztette jelenlétét, remek meglátásaival zavart okozott a Bayern térfelén.

Az 58. percben megszerezte a vezetést a Manchester United: Rooney szöglete után Nemanja Vidics a kővé dermedt müncheniek között hátradőlve bólintott kapura, hat méterről hajszálpontosan fejelt a bal alsó sarokba. 1–0

Az Old Traffordon megugrott a zajszint, a Bayern pedig megpróbált továbbra is lassan építkezve támadni. Aztán az egyik gyors ritmusváltás kilenc perccel az MU gólja után meghozta az egyenlítést és az oda-visszavágós párharcban mindig rendkívül fontos idegenbeli gólt. Rafinha a jobb oldalról ívelt a kapu elé, a Thomas Müller helyére becserélt Mario Mandzukic tökéletesen fejelte vissza középre a labdát Bastian Schweinsteigernek, aki Phil Jones mellől hét méterről kapásból lőtt a jobb felső sarokba. 1–1

Bő negyedórával a vége előtt mindkét edző támadó szellemben cserélt, de az MU-nál azért jött Ashley Young, mert Alexander Büttner megsérült. A hazai csapat a hajrában beívelésekkel próbálkozott, míg a túloldalon Robben csodás passzal  hozta helyzetbe Ribéryt, a francia a kapui elé terelte a labdát, de senki sem érkezett középen.

A hajrában nagy veszteségeket könyvelt el a Bayern: Javi Martínez sárga lapot kapott, amely miatt nem játszhat a visszavágón, majd Schweinsteiger megkapta második figyelmeztetését és a pirosat, így ő sem lehet ott jövő szerdán a visszavágón.

Gól viszont már nem esett, az MU a Manchester Cityvel és az Arsenallal szemben megúszta vereség nélkül hazai pályán a Bayern elleni összecsapását. Persze a párharc esélyese továbbra is a német csapat, de még él az angolok reménye.

BAJNOKOK LIGÁJA, NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

  • Barcelona–Atlético Madrid 1–1
  • Manchester United–Bayern München 1–1

Kimaradt?