Elbúcsúzhatunk a barátságos meccsektől, jön a Nemzetek Ligája

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egy újabb változtatást vezet be a labdarúgás világába. Az Asztanában zajló éves közgyűlésén az UEFA egyhangúlag foglalt állást csütörtökön az újítás mellett azzal, hogy a részleteket később dolgozzák ki. A 2018-as világbajnokság után induló sorozat gyakorlatilag kiváltaná a barátságos mérkőzéseket.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy négy osztályban küzdene a kontinens 54 válogatottja, s a kategóriák legjobbjai feljutnának, a leggyengébbjei pedig kiesnének. A sorozat végén négyes döntőre kerülne sor.

Fontos eleme az új rendszernek, hogy négy válogatott részvételi jogot szerez a soron következő Európa-bajnokságra, amelyre a hagyományos selejtezős szisztéma nagy vonalaiban változatlan marad. Az, hogy a Nemzetek Ligájából milyen módon lehet Eb-részvételt kiharcolni, csak később derül ki.

„Nagyon fontos lépés ez a nemzeti csapatok jövője szempontjából” – kommentálta a döntést Michel Platini UEFA-elnök.

Hasonlóan értékelt Wolfgang Niersbach, a válogatottak versenysorozatait felügyelő UEFA-bizottság elnöke, kifejezve egyúttal azt a reményt, hogy „a szurkolók elfogadják majd ezt az új formátumot”.

Kapcsolódók

Kimaradt?