US Open: Andy Murray megtörte a 76 éves brit átkot

Fred Perry 76 évvel ezelőtti diadalmaskodása után tudott brit teniszező Grand Slam tornát nyerni Andy Murray személyében, aki keddre hajnalodóban öt szettben legyőzte New Yorkban Novak Djokovicsot. A skót játékos eddig négy GS-döntőt veszített el.f 10SEP12 723 murray

Előzetesen a 2011-es Australian Open-döntőjüket simán nyerő Djokovics volt a mérkőzés esélyese, de kezdetben az elődöntő viharában is eredményes Murray tudott jobban alkalmazkodni a szélhez, míg a körülmények javulásával jobban érvényesült Djokovics támadó játéka. Hiába pörgött azonban nagyon fel, a döntő szettre a szerb elfogyott erőnlétileg, Murray bírta jobban a végét.

A mérkőzés első felét alapjaiban határozta meg a szél, mindketten bukták az első adogatójátékukat, és gyorsan gyűltek a ki nem kényszerített hibák is. A különleges körülményekre jellemző, hogy volt egy ötvennégy ütésből álló labdamenet is, ami normális esetben nehezen jönne össze.murr

Míg Murray ráérzett a szélre, Djokovics jobban szenvedett. A skót 4:2-es vezetést szerzett, azonban Djokovics ezen a ponton feltámadt, így tie break döntött az első szettről. Djokovics kétszer is minibrékelőnyben volt, de Murray visszajött, és onnantól csak ő jutott játszmalabdákhoz. A hihetetlen izgalmas rövidítésben végül hatodik szettlabdáját már ki tudta használni, ezzel 12-10-zel zárta a tie breaket.

Az izgalmasan végződő első szett után a második is bővelkedett fordulatokban. Djokovics a játszma elején elveszítette a türelmét, megpróbált agresszívebb lenni a szélben, de ez sorozatos rontásokhoz vezetett. Az ezen a ponton taktikusan ellenfele hibáira építő Murray duplabrékelőnnyel 4:0-ra is elhúzott, majd 5:2-re is vezetett.

Djokovics azonban a valamelyest enyhülő szélben magára talált, nagyon magabiztosan és ellentmondást nem tűrően kiegyenlített. Azonban 6:5-nél megint ő bírta kevésbé a végét, Murray hirtelen két szettlabdához jutott, és a szerb újabb hibáival egy játszmára került a győzelemtől.djok

Hiába volt azonban kétszettes előnyben, Djokovics érezhetően megtalálta a játékát, látványos pontok után hergelte magát, és hamar vezetést szerzett a harmadik játszmában. A gyengébb szélben már sokkal jobban érvényesültek a támadó ütései, a hibák visszaszorultak. Murray-nek voltak villanásai, de alárendelt szerepben volt az egész játszmában.

A negyedik szett elején a lehengerlően játszó szerb ott folytatta, ahol abbahagyta, brékelte Murray-t, aki még mindig nem tudott reagálni az új helyzetre. A játszma közepére azonban már ő is megpróbálkozott agresszívebb játékkal a védekezés helyett, ezzel pedig szorosabban alakultak Djokovics adogatójátékai. Ez sem volt azonban elég, mivel a skót a szettben maradásért adogatva megremegett a tomboló közönség előtt Djokovics kiegyenlített a szetteket tekintve.

A negyedik játszma végére is látszott azonban, hogy kezdett megtörni az addigi koncentrációja, ez pedig a döntő szett elején újabb hibákat eredményezett. Egyre több jel utalt arra is, hogy Djokovics bírhatja kevésbé a végét fizikálisan, miközben a skót rögtön duplabrékelőnyt szerzett. Máris bebiztosíthatta volna a szettet, ehelyett odaajándékozott egy adogatójátékot Djokovicsnak, aki ha nehezen is, de mellétette a sajátját.

A következő adogatásánál ugyanakkor nem hibázott Murray, míg a folyamatosan nyújtásokra kényszerülő Djokovics képtelen volt megfordítani a sajátját. A szerb a közönség fütyülését is kiváltva három perc ápolást kért, mielőtt Murray a meccsért adogathatott volna 5:2-nél, azonban ez sem zavarta meg a skótot. Nagyon higgadtan három meccslabdához jutott, még egy challange is bejött neki, a másodikat pedig értékesítette is.

Az évek óta a Grand Slam-győzelem kapujában toporgó Murray végül edzője, a hozzá hasonlóan első négy GS-fináléját elveszítő Ivan Lendl vezetésével felért a csúcsra. Már Wimbledonban is nagyon akart, de akkor még csak egy szettet tudott elvenni Roger Federertől a döntőben, három héttel később viszont már összejött neki a nagy győzelem, amikor szintén Federer ellen olimpiai aranyérmet nyert hazai közönség előtt Wimbledonban.f 10SEP12 12300 Trophy

Ez azonban még csak az ugródeszka volt élete legnagyobb győzelméhez, a teniszezőknek ugyanis elsősorban a Grand Slamek, nem az olimpia számít. A 25 éves Murray a US Openen pedig túllépett a legnagyobb akadályon, első Grand Slam-győzelmével az újabb nagy bajnokra áhítozó britek által rá helyezett teher is lekerült, innentől pedig még sok nagy győzelem is várhat rá.

Djokovics nem tudta megvédeni a címét, de jó formában várhatja a teniszszezon befejező szakaszát. Murray győzelmével egyben először fordult elő, hogy a világranglistát vezető nagy négyes tagjai közül mindenki nyert egy Grand Slamet: Djokovics az Australian Opent, Rafael Nadal a Roland Garrost, Federer Wimbledont, Murray pedig a US Opent.

Ahogy 2003 óta most először van olyan év, amelyben Federer, Nadal és Djokovics egyaránt csak egy Grand Slamet tudott megnyerni. Ez pedig nagyon izgalmas versengést ígér a továbbiakban.

Kimaradt?