Férfi kézilabda Eb: a franciák leiskolázták a házigazdákat

Parádés játékkal Franciaország 41–32-re legyőzte a házigazda Dániát a férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjében, így letaszította a trónról az észak-európai együttest. A gallok végig irányítottak a találkozón, a dánok alig-alig tudtak közelebb zárkózni.

Kevesen számítottak rá, hogy ilyen fantasztikus rajtot vesz a férfi kézilabda Európa-bajnokság döntőjében Franciaország. Claude Onesta csapata 3–0-s rohammal indított, s a szétszórtan védekező és támadásban is sokat hibázó dánok hátránya folyamatosan nőtt, míg a 22. percben ki nem alakult a két csapat közötti tízgólos különbség.

A franciáknál Valentin Porte, Nikola Karabatic, Michaël Guigou és Luc Abalo is szórta a gólokat, Thierry Omeyer pedig csaknem ötven százalékkal védett. A dánoknál Mikkel Hansen szóra meg magát, majd a félidő hajrájában Hans Lindberg két perc alatt három gólt is szerzett, amivel életben tartotta a házigazda halvány reményét.

Az első félidő utolsó perceiben Mikkel Hansen vitte a hátán a dán válogatottat, amely hétgólos hátrányban vonulhatott pihenőre. A játékrész utolsó gólja parádésra sikerült, gyönyörű kínai figura végén Porte volt a befejező. (16–23)

A franciák a második félidőben ott folytatták, ahol az elsőben abbahagyták. Akaratuk érvényesült a pályán, már korán állandósult a hét-nyolc gólos különbség. A dánok egyre többet hibáztak, támadásban a gyors indítások is kimaradtak, míg a franciák könyörtelenül kihasználták ziccereiket.

Mikkel Hansen próbálta ugyan felrázni a dán csapatot, Omeyer azonban a második félidőben is remekelt a francia kapuban. Az utolsó tíz percben Claude Onesta, a francia válogatott szövetségi kapitánya azt a luxust is megengedhette magának, hogy a teljes kezdőcsapatát pihentesse. A cseréknek is jól ment, Alix Nyokas például kétszer is betalált a hajrában.

Franciaország győzelméhez kétség sem fért, a dánok nem tudtak felnőni a világklasszis formában játszó ellenfél mellé, így leszorultak Európa trónjáról. (32–41)

Kimaradt?