Aranylabda: Bölöninél is Cristiano Ronaldo volt a legjobb

Bár Bölöni László nem voksolhatott a 2013-as Aranylabda-szavazáson, a L'Équipe-nek adott nyilatkozatában elmondta, nála is Cristiano Ronaldo volt a legjobb labdarúgó az előző évben.

„Emlékezetes éven van túl Ronaldo, annak ellenére, hogy nem nyert trófeákat, kiemelkedő teljesítményt nyújtott – idézi a L'Équipe Bölöni Lászlót, a katari al-Kornál dolgozó trénert. – És amit válogatottban csinált... Nagyon rég vártam már tőle ehhez hasonlót. Végre teljesen magára vállalta a felelősséget, ami a vállát nyomta. Éppen ezen okok miatt rá szavaztam volna, még akkor is ha az ő esetében nem nagyon tudok objektívan nyilatkozni, lévén, nálam kezdte profi pályafutását.”

Mint ismert, annak idején Cristiano Ronaldo Bölöni kezei alatt mutatkozott be a portugál élvonalban.

„Ronaldo még csak nem is a tartalékokban, hanem az ifik között szerepelt, amikor egy felkészülési meccsen felfigyeltem rá. Röviddel később meghívtam a felnőtt edzésére és onnantól nem is engedtem el. Számomra nem egy vékony, tizenhat éves srác volt, hanem egy érett futballista. A technikai képzettsége mellett lenyűgözött az is, ahogy az edzésen teljesített. A legjobb játékosaink ellen bátran felvette a harcot, egyáltalán nem félt a párharcoktól, ráadásul taktikailag is igen érett volt. Nem ijedt meg semmitől. Emlékszem, egyszer egy spanyolországi torna döntőjében ráüvöltöttem, mert eladta a labdát. Azonnal visszasprintelt és visszaszerezte azt, majd rám nézett és azt mondta, »megértettem«. Számomra aznap született meg az a Ronaldo, akit ma is ismerünk. Két héttel később duplázott élete első portugál élvonalbeli bajnokiján” – emlékezett vissza Bölöni.

Amikor Cristiano Ronaldo még 18 éves sem volt, Bölöni azt mondta, ő lesz a következő Eusébio, mire a portugál közvélemény igencsak felháborodottan reagált. „A segítőm közeli kapcsolatban volt a Benficával, Eusébio egykori klubjával. Azt mondta, hogy állíthatok ekkora marhaságot egy ilyen tinire? Ekkor még nem voltam teljesen tisztában azzal, Eusébio mekkora ikonnak számít Portugáliában, de később beszéltem a legendával, s egyetértett velem. A segítőmmel akkor fogadást kötöttünk Ronaldóval kapcsolatban, s úgy vélem, jön még nekem egy pezsgővel!”

Kapcsolódók

Kimaradt?