Katarban 2022-ben először rendeznek foci-vb-t télen

Nem a megszokott júniusi-júliusi időszakban lesz a 2022-es labdarúgó-világbajnokság Katarban – árulta el Jérome Valcke, a FIFA főtitkára a francia Inter Radio műsorában. „Úgy hiszem, valamikor november 15. és január 15. között lesz a világbajnokság" –  fogalmazott az elöljáró. A logika szerint 2022 novemberéről van szó, így nem ütközne az esemény a 2022 februárjában esedékes téli olimpiával – azaz úgy is mondhatnánk, hogy 2022–2023-as labdarúgó-vb.

„Ha november közepe és, mondjuk, december vége között rendezzük a tornát, tökéletes időjárási körülmények között játszhatnak a csapatok. Ezt az időszakot egy melegebb tavaszhoz tudnám hasonlítani, a 25 fok tökéletes a labdarúgásra" – mondta Valcke.

A katari világbajnokság időpontja azóta kérdéses, hogy 2010 decemberében a FIFA végrehajtó bizottsága megszavazta, hogy a közel-keleti országban rendezzék meg a tornát. A nyári időpont ellen szól a Katarban júniusban és júliusban tomboló forróság (35 és 45 fok között van a hőmérséklet), míg a téli tornát az európai bajnokságok vezetői ellenezték.

Főleg a – vb-rendezésre szintén pályázó – britek kritizálták a katari tornát, hiszen a Premier League-ben nincs téli szünet, és egy téli vb kettévágná a klubszezont.

Jim Boyce, a FIFA északír alelnöke a Sky Sportsnak elmondta, sokkolónak tartja, hogy Valcke a FIFA végrehajtó bizottság hivatalos döntése előtt arról beszél, mikor rendezik meg a tornát. „Úgy tudom, hogy jelen állás szerint kitartunk a nyári rendezés mellett. A végső döntést 2014 végén vagy 2015 elején hozzuk meg” – mondta Boyce.

Michel Platini, az UEFA elnöke a december elejéig tartó Bajnokok Ligája-csoportkör miatt amellett kardoskodott, hogy januárban legyen a vb, de 2022 januárjában a vb ütközhet a téli olimpiával – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság komoly nyomás alá helyezte a FIFA-t, hogy ez semmiképp ne történhessen meg.

A labdarúgó-világbajnokságok története során a torna mindig a május–július közti időszakra esett, így alkalmazkodott a legtöbb európai bajnokság beosztásához is.

A világbajnokság télre mozgatása problémák sorát veti fel. Kezdjük azzal, ami már biztos: az Afrikai Nemzetek Kupája hagyományosan téli rendezésű torna, és már ki is van tűzve az időpontja 2013 januárjára, a két esemény biztosan nem lehet egymás után a versenynaptárban. Az afrikaiak vélhetően alkalmazkodnak a FIFA igényeihez, ám Európában „lázadás” várható az időpont miatt, mely teljesen összekuszálja a kontinentális versenynaptárt – a klubok és ligák tetszését minden bizonnyal nem nyeri el a nemzetközi szövetség ötlete. A Premier League már korábban jelezte, „szinte lehetetlennek" tartja a vb téli hónapokra mozgatását, és ennek összeegyeztetését a zsúfolt angol versenynaptárral.

Kimaradt?