Vuelta: Alberto Contador átvette a vezetést


-A A+

A keddi szünnapot követő szerdai közepes hegyi szakaszt Alberto Contador nyerte meg a spanyol kerékpáros körversenyen, a Vuelta a Espanán, és jelentősnek mondható előnnyel átvette a vezetést az összetettben Joaquin Rodrígueztől, aki csapattársaitól magára hagyva, több mint két és fél perces hátránnyal érkezett be a célba.contador640

Nagyon gyorsan kezdte a mezőny a szerdai etapot, az első órát – szinte teljesen sík terepen – 48.3 km/órás átlagsebességgel tudták le a bringások.

Az első kaptatót (Collado de Ozalba, 5.9 km, 395 méter, átlag 6.6 %-os emelkedés) Arnold Jeannesson teljesítette elsőként Niki Terpstra Alessandro Ballan előtt. A második csúcsmászás (Collado La Hoz, 5.7 km, 435 m, 7.6 %) a pöttyös trikóra hajtó francia David Moncoutie-nak sikerült a legjobban, mögötte Jeannesson következett.

A legnagyobb feltűnést azonban nem ez keltette, hanem hogy a második tetőponton Alberto Contador gördült át harmadikként, és egy sprinthajrát megnyerve hamarosan érzékeltette: ma előzésre készül az összetettben!

Tizenhat kilométerrel a cél előtt, már az utolsó hosszú emelkedőre készülődvén a két éllovasnak, Contadornak és a vele tartó Paolo Tiralongónak 1:50 percnyi előnye volt az addigi önmagához képest szerdán meglehetősen halovány Joaquim Rodríguez előtt, és a különbség csak nőtt és nőtt.

A célhoz vezető utolsó, hosszú emelkedőn Alejandro Valverde honfitársa után iramodott, és bár hat másodpercnyire meg is közelítette, utolérnie nem sikerült: Contador ünnepelhetett – a spanyol versenyző először nyert szakaszt az idei Vueltán.

Rodríguez 2:38 perc hátránnyal tizedikként haladt át a célvonalon, így 13 szakasz után át kellett engednie az összetettbeli első helyet, sőt immár csak a harmadik pozíció az övé a piros trikó pillanatnyi birtokosa, Contador, valamint Valverde mögött.

VUELTA A ESPANA  17. SZAKASZ (Santander–Fuente Dé, 187.3 km)

1. Alberto Contador (spanyol, Saxo Bank-Tinkoff Bank)        4:29:20

2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar Team)        6 mp h.

3. Sergio Luis Montoya (spanyol, Movistar Team)      a. i.

4. Gorka Verdugo (spanyol, Euskaltel-Euskadi)          a. i.

5. Rinaldo Nocentini (olasz, AG2R La Mondiale)        19 mp h.

6. Jan Bakelants (belga, Radioshack-Nissan) 55 mp h.

7. Benat Elorriaga (spanyol, Movistar Team)   1:13 p h.

8. Alexandre Geniez (francia, Argos-Shimano)            1:40 p h.

9. Paolo Tiralongo (olasz, Astana Pro Team)   2:13 p h.

10. Joaquim Rodríguez (spanyol, Katusha Team)          2:38 p h.

 

 AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA

  1. Alberto Contador (spanyol, Saxo Bank-Tinkoff Bank)        68:07:54

  2. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar Team)        1:52 p h.

  3. Joaquim Rodríguez (spanyol, Katusha Team)          2:28 p h.

 
Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X