Paralimpia 2012: szatmári bronz Magyarországnak

osvathNégy magyar versenyző is érmes helyen zárt a londoni paralimpia keddi versenynapján. Három medáliát vívásban szereztünk, Dani Gyöngyi ezüst-, míg Krajnyák Zsuzsa és Osváth Richárd bronzéremmel gazdagodott. Sors Tamás a 100 pillangó aranya után 400 gyorson második lett.

 osvath1A szatmárnémeti születésű, paralimpiai újonc Osváth Richárd a francia Damien Tokatliant verte 15-7-re a tőrözök A kategoriájában. „Elégedett vagyok a mai nappal, ezt kívánom mindenkinek az első paralimpiáján" - mondta boldogan. "Nagyon izgultam az éjjel, nem sokat aludtam, de azt hiszem, ilyenkor minden sportoló így van ezzel. Egy éve még csak a kijutás volt a célom, nagyszerű érzés, hogy érmesként megyek haza." Lengyel Éva és File Attila egykori tanítványa azért utazott a Magyar Paralimpiai Csapat tagjaként Londonban, mert Romániában nincs kerekesszékes vívás.

Dani Gyöngyi a női tőrözők B-kategóriás versenyében két győzelemmel és két vereséggel jutott be a negyeddöntőbe, ahol utána könnyen legyőzte az orosz Irina Misurovát, majd az elődöntőben túllépett a kínai Csou Csin-csinen is. A fináléban a kínai Jao Fanggal csapott össze. Az Athénban második helyen végző Dani nyolc évvel később is megismételte ezt a helyezést, miután 15–10-re kapott ki. Érdekesség, hogy Jao a negyeddöntő előtti négy meccséből csak egyet nyert meg, de azt éppen Dani ellen. „Aranyéremért jöttem, de ez az ezüst is szépen csillog" – mondta a döntő után az UTE sportolója, majd hozzátette: "Ez a negyedik paralimpiai ezüstérmem, de a kedvenc ékszerem az arany. A holnapi párbajtőrben vagy a pénteki párbajtőr csapatban talán az is összejön."

A múlt szombaton Románia első paralimpiai aranyérmét megszerző csíkszeredai kerékpáros Novák Károly Eduárd szerdán 13.03-kor indul az egyéni időmérő futamban, ahol a cseh Jiri Jezek mellett a versenyszám egyik fő esélyesének számít.

Az A-kategóriában sajnos mind Krajnyák Zsuzsanna, mind Juhász Veronika elveszítette elődöntőjét ázsiai ellenfelével szemben, így a két magyar egymás ellen küzdhetett a bronzéremért. Itt Krajnyák sokkal jobban teljesített, és 15–4-es sikerével megszerezte a bronzérmet.krajnyak

A múlt csütörtökön 100 m pillangón aranyérmes Sors Tamás – aki 400 m gyorson Pekingben bronzérmet nyert – 4:24.34 perces eredménnyel, a hetedik idővel került a fináléba, így ott az egyes pályát kapta. A délelőtti előfutam után még arról beszélt, hogy jól érezte magát a vízben, de nagyon erős a mezőny, ezért a döntő előtt azt a célt tűzte ki maga elé, hogy ne legyen utolsó.

Ehhez képest az első 200-on még nem volt ott a legjobb négyben, az utolsó 50 méterre azonban már harmadikként fordult. A záró hosszon aztán elképesztő tempóban úszva 4:17.95 perces idővel ért célba, csaknem hét másodperccel lemaradva a 4:10.88-as világcsúccsal győztes ausztrál Brendan Hall mögött.

„Nem vártuk ezt a csodálatos eredményt Tamástól, fantasztikusan versenyzett” – fogalmazott az MTI-nek nyilatkozva Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya.

A magyar küldöttség eddig két arany-, két ezüst-, és három bronzérmet szerzett.

Kimaradt?