„Hétköznapi" székelyek támadják a Mont Blanc csúcsát

A Mount Blanc Kezdőknek nevű expedíció hét kezdő és három tapasztalt helymászója szerdán reggel indítja a csúcstámadást, és reményeik szerint délelőtt elérik Európa legmagasabb, 4807 méter magas csúcsát.20120904 Alpinsport Mount Blanc kezdoknek1

Mint arról korábban beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi Alpinsport Egyesület idén ötödik alkalommal szervezte meg a Mount Blanc Kezdőknek – Székelyek a magasban expedíciót, amelynek keretében a hegyek iránt vonzódó, de magashegyi tapasztalattal és felszereléssel nem rendelkezőket visznek fel Európa legmagasabb csúcsára, a Mount Blancra.

A kezdeményező Tulit Zsombor sepsiszentgyörgyi hegymászó és Farkas László dévai alpinista vezetésével augusztus 31-én indult a tíz napos expedícióra. Tulit Zsombor elmondta: céljuk bebizonyítani, hogy egészséges hétköznapi ember is képes magashegyi mászásra és kimagasló teljesítményekre.

A 2008-ban indult Mount Blanc expedíciók azzal a acéllal indultak, hogy hozzásegítsék azokat  a természetet, hegyet szerető turistákat, akik évek óta rendszeresen járnak a környező hegyekbe, akik ennél többre vágynak, de nincs megfelelő felszerelésük, nincs elég tapasztalatuk ahhoz, hogy egy igazán nagy hegynek nekivágjanak. Az elmúlt években összesen 37 ilyen embert vittek magukkal az expedícióra, java részük el is érte a csúcsot. Idén negyven jelentkező közül választották ki azt a hét indulót, aki az Alpinsport Egyesület segítségével és felszerelésével megpróbálhat felmenni Európa tetejére. 20120904 Alpinsport Mount Blanc kezdoknek

Az edzések két hónappal ezelőtt kezdték, bejárták a Csukás, Nagykő, Bucsecs, Királykő összes megmászható csúcsát és voltak a Fogarasi-havasokban is. A legfontosabb azonban valószínű a Barcarozsnyói-szoros volt, ahol a kötélhasználat fortélyait sajátíthatták el a résztvevők. A kilenc személyes különítmény, köztük két nő és egy 65 éves férfi vasárnap este ért Grenoble környékére, a hegy alá. Onnan hétfőn a TeteRousse-ig (3167 m) mentek, ahol szokatlanul nagy hó fogadta őket. Kedden a Dome de Gouter (4303) menedékházig kellet felmászni.

A csúcstámadást, a tervek szerint szerdán reggel indítják, és kora délelőtt kellene elérjék a  „klasszikus” Európa legmagasabb, 4807 méter magas csúcsát. Tulit Zsombor szerint minden korábbi expedíció során, és idén is az a legfőbb cél, hogy mindenki épen, egészségesen hazatérjen. Az expedíció hét végén tér haza Háromszékre.

Kimaradt?