Újraélesztik a sepsiszentgyörgyi női kosárlabdát

Újraélesztik a sepsiszentgyörgyi női kosárlabdát. A Sepsi SIC nevű új csapat az országos élvonalba tör, jelentették be a klub és a csapat vezetői hétfői sajtótájékoztatójukon.20120901 Kovacs Zsolt Sepsi SIC kosarlabdacsapat

Az egyesületet a sepsiszentgyörgyi és háromszéki önkormányzatok illetve a TEGA részvénytársaság alapította azzal a céllal, hogy rendezzék, és átláthatóvá tegyék az országos élvonalbeli csapatok finanszírozását, mondta Ambrus József az egyesület vezetőtanácsának elnöke, aki szerint az eddigi pályáztatós rendszerben késve érkeztek a pénzek és nehezen lehetett elszámolni velük.

Tittesz Zoltán a Sepsi SIC egyesület igazgatója szerint szakmailag jól felkészült menedzsment támogatja a női kosárlabdacsapat működését, és tervek szerint a következő esztendőkben ugyanebbe az egyesületbe vonják be a futsal csapatot és minden más kiemelkedő teljesítményt nyújtó sportágat. Az A-osztályos női kosárlabdacsapat számára alapos, minden előre látható figyelembe vevő, és váratlan kiadásokkal is számoló költségvetést készítettek. A finanszírozó önkormányzatok 800.000 lejt biztosítanak, amelyhez az egyesület még 200.000 lejt szerez jegy és bérlet eladásokból és szponzoroktól.

Rusz István a kosárlabda szakosztály vezetője arról számolt be, hogy másfél hónapja kezdték építeni a csapatot, amelynek vezetőedzője Déri Csaba lesz, aki korábban még vezette a sepsiszentgyörgyi kosaras lányokat. Idegenlégiós játékosként leigazolták az amerikai Jasmin Bailet-t, Jence Rhoads-t, Mekia Valentine-t, és Tabytha Wambler-t, a szerb Milica Ivanovic-t és a magyarországi Kajdacsi Juditot. A hazai játékoskeretet alkotja Csulak Noémi, Dézsi Kata, Elena Dincă, Kelemen Kincső, Kokovay Melánia, Kolozsi Eszter, Sinka Andrea-Beáta és Szabó Bernadett.

Látványkosárlabdát ígért Dézsi Csaba vezetőedző, aki kifejtette: olyan szerethető, hiteles játékot mutató csapatot alkottak, mely visszahozza a közönséget a stadionba, és ki fogja szolgálni a közönség igényeit. „Újra visszatérnek a régi idők, újra kosárlabda őrület lesz Sepsiszentgyörgyön”, mondta Dézsi Csaba, aki szerint ehhez a hazai fiatal játékosok mellett szükség van a profi idegenlégiósokra is. A vezetőedző kifejtette: célkitűzése szerint a Sepsi SIC-ek minden hazai mérkőzését meg kell nyernie, első lépésként az első nyolcba való jutást tűzte ki, de szeretne a bajnokságban és kupában is döntőt játszani.

Ambrus József hozzátette: a klub vezetőségének elvárása a döntőbe való jutás. Az egyesület vezetőtanácsának elnöke újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: a Sepsi SIC nem jogutódja a Sepsi BC-nek, így nem vállalnak fel egyetlen régi adósságot sem. Arra vállalkoznak, hogy ezt követően biztosítják a kosárlabdacsapat megfelelő finanszírozását, és nem lesznek elmaradások a játékosok, és más partnerek fele.

Rusz István rámutatott: erős bajnokság várható, amelyben 16 csapat vesz részt. A Román Kosárlabda Szövetség eltörölte az idegenlégiósokra vonatkozó eddigi szabályozását, amely szerint egy csapatban legtöbb 6 idegen játékos lehet, és a pályán mindig jelen kell lennie legalább egy hazai játékosnak is. Emiatt az idei bajnokságban legalább 90 idegenlégiós erősíti a hazai csapatokat, mondta Rusz István, aki szerint a bajnokság szeptember 22-23-án kezdődik, egy minden csapat számára semleges stadionban, de a szövetség még nem döntött a helyszínről. A sepsiszentgyörgyi kosarasok szeptember 12-én Nagyvárad ellen játsszák az első kupamérkőzést, mondta Rusz István.

Kimaradt?