Focizni tanítják a hokibolond székelyeket

Ünnepélyes keretek között adták át szerdán az újonnan alakult Székelyföldi Labdarúgó Akadémia első, szabványméretű műgyepes pályáját Csíkszeredában, amely a Márton Áron Gimnázium mögött épült az FK Csíkszereda és a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia összefogásának és partnerségének köszönhetően készülhetett el.

Csíkszeredai központtal megnyitott Székelyföldi Labdarúgó Akadémia négy székelyföldi városban – Sepsiszentgyörgyön, Baróton, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson fog tevékenységet kifejteni, a többi felsorolt városban pedig alközpontok működnek majd az elképzelés szerint. Az akadémia szakmai partnere a magyarországi Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, amellyel a pálya átadását követően, szerda délután írták alá az együttműködési szerződést.

„Az, hogy Székelyföldön magyarországi mintára labdarúgó akadémia létesüljön azt az FK Csíkszereda pályázta meg. A cél az, hogy az akadémia létrehozásával a tehetséges gyerekeknek továbbfejlődési lehetőséget biztosítsunk. Fontos hangsúlyozni, hogy az alközpontokban működő klubok nem fogják elveszíteni jogi önállóságukat” – mondta el Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke. „Sajnos az elmúlt években egyre több játékos ment el más csapatokhoz Csíkszeredából és Székelyudvarhelyről semmilyen ellenszolgáltatás nélkül, így sem a klubok, sem a játékosok nem kaptak semmit, az évek folyamán többen is „elkallódtak”. Reményeink szerint ez a folyamat az akadémia létrejöttével meg fog szűnni” – fejtette ki Szondy. Az FK Csíkszereda elnöke arra is kitért, céljuk az, hogy azok a játékosok, akik itthon maradnak, képzett labdarúgók legyenek. Továbbá azon sportolók, akik elvégzik az akadémiát játékvezetői, sportoktatói, illetve masszázs diplomát fognak kapni. „Azok a gyerekek, akik az akadémia elvégzése után nem jutnak ki Magyarországra, visszatérhetnek nevelő együtteseikhez és az ott működő klubokat erősíthetik növelve ezzel a helyi labdarúgás színvonalát” – összegzett Szondy.

„Elismerés illeti azokat, akik harcoltak a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia létrejöttéért, főként Szondy Zoltánt, akinek a ’lelke is benne van’ ebben a kezdeményezésben, de köszönet illeti a csíkszeredai városvezetést is. Mondhatni, hogy ez egy szerencsés találkozás. A magyar állam támogatja a csíkszeredai jégkorongot, emellett a székely futballt is. A szellemi és lelki összetartozás mellett, ami összehozza a magyarokat, szükség van konkrét összefogásra is, ez a kezdeményezés pedig ennek a példája. Kívánom, hogy sok évig szolgálja Csíkszereda lakosságát ez a közösségi tér” – fogalmazott ünnepi beszédében Zsigmond Barna Pál, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulja.

„Hip-hip-hurrá! – így köszöntötték egymást az egykori sportbarátok az első csíkszeredai labdarúgó-mérkőzésen, a csíkszeredai vasútállomás közelében, anno, 1904-ben. Azóta van foci Csíkszeredában, mi pedig elődeink mintájára, az általunk létrehozott magán fociegyesületet FK Csíkszeredának neveztük el. Az együttműködés és az összefogás jegyében jöhetett létre ez a partnerség, ennek nyomán pedig a létesítmény, köszönet illeti ezért a felelős magyar kormányt, akik a jégkorongban való együttműködés után a székelyföldi labdarúgást is támogatják, példát mutatva ezzel a sporttámogatásban” – mondta el beszédében Ráduly Róbert Kálmán. Csíkszereda polgármestere arra is kitért, hogy az akadémiának azért lehet most Csíkszereda a központja, mert a város korábban sokat tett azért, hogy megfelelő bázisokat teremtsen, megfelelő befeketedéseket eszközölve annak érdekében, hogy a labdarúgás körülményei jobbak legyenek.

„Szolgálja ez a pálya, az emberek közti barátságot, emberi kapcsolatokat, a sport és a tisztes játék jegyében” – ezekkel a szavakkal áldotta meg a sportlétesítményt Darvas Kozma József címzetes esperes, az ünnepi beszédeket követően. A pálya átvételének jelképes mozzanataként Szentgyörgyi Zoltán, a Bethlen Gábor Alap ügyvezetője, és Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke elvágták a pálya bejáratához kihelyezett piros-fehér-zöld szalagot.

A pálya felavatását követően Csíkszereda Főkonzulátusa és Csíkszereda önkormányzatának csapata mérkőztek meg fél pályán, a helyi U 10 és U 11 es gyerekcsapatok összecsapásával párhuzamosan. A barátságos mérkőzések során Csíkszereda Főkonzulátusa a Csíkszeredai önkormányzat csapatát 2-0-ra győzte le, míg a gyerekek mérkőzése 1-1-es döntetlennel zárult. Őket követte, immár a teljes pályát birtokba véve Puskás akadémia U 18-as csapata, akik az FK Csíkszereda szintén U 18-as csapatával játszottak barátságos mérkőzést. A rangadót a vendégek nyerték, az eredmény 4-1 lett.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?