MLSZ: kétmilliós pénzbüntetés és szektorbezárás a Fradinak

A Magyar Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága a Ferencváros–Újpest bajnokin történtek miatt a zöld-fehéreket kétmilliós pénzbüntetésre és a következő találkozóra szóló szektorbezárásra ítélte. A vendégeknek négyszázezer forintot kell megfizetniük.

„Bízom benne, nem lesz zárt kapu, mindenki ünnepelni akart. Egy incidens volt korábban, amit hamar lerendeztek a rendőrök. Azt éreztük, annyira boldogok a szurkolók, hogy szeretnének osztozni a csapattal a sikerben. Akkor veszélyes egy ilyen, ha történik összecsapás, de ilyen nem volt. Hogy ez egy dzsekimbe került, ennyi belefér. Azt kérném a szövetségtől, ne dramatizálja túl a dolgot” – mondta Ricardo Moniz, az FTC vezetőedzője az Újpest ellen 3–1-re megnyert derbi után.

Mint ismert, a találkozó komolyabb incidens nélkül zajlott egészen a hajráig (a „megszokott” lelátói rigmusok persze elhangoztak mindkét tábor részéről), a 85. percben azonban pár percre meg kellett állítani a játékot, mert az újpesti kapu mögött, a vendégszektorhoz legközelebb levő ferencvárosiak megbontották a kordont, és a futópályán elindultak az újpestiekhez. Az érkező rohamrendőrök azonban visszaterelték őket a szektorukba. Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója az MTV Ma Reggel című műsorában hétfőn elmondta, a biztonsági szolgálatuk már korábban jelezte a készenléti rendőrségnek, hogy balhé készül, de a rendőrök csak késve avatkoztak be.

A lefújást követően ugyanebből a ferencvárosi szektorból indultak meg először többen is a csapattal közösen ünnepelni, majd a B-középből is sokan csatlakoztak. A szurkolók a levegőbe dobálták a játékosokat, és a pályára is bementek, ameddig a rendőrsorfal vissza nem terelte őket a lelátóra.

Az FTC már négyszer is kapott pénzbüntetést a szezonban, az MTK elleni meccsen történt Csatáryzás miatt 800 ezerre, az azt követő fordulóban pedig 100 ezerre büntették meg a zöld-fehéreket, de később volt egy 400 ezres és egy 600 ezres tétel is.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága végül kétmilliós pénzbüntetésre és a következő hazai NB I-es találkozóra szóló szektorbezárásra (a Puskás Ferenc Stadion C szektorát és az M-től S-ig tartó szektorait érinti a lezárás) ítélte a Fradit, a vendégeknek négyszázezer forintot kell megfizetniük. Az Újpest a szurkolóik részéről tapasztalható megbotránkoztató rigmusok bekiabálása, pirotechnikai eszköz használata és rendbontások elkövetése (székek feltépése, bedobálása, kordonok megbontása és dobálása) miatt kapott büntetést.

„A bizottság a következő szervezési, biztonsági, rendezési hiányosságok miatt határozott büntetésről a visszaeső Ferencvárossal szemben: a beléptetés nem megfelelő módon történt, különös tekintettel a nézőtérre bejuttatott és ott nagy mennyiségben használt, nem engedélyezett pirotechnikai eszközre. A mérkőzés közben előbb két fő, majd mintegy ötven fő jutott be a szurkolók elől elzárt területre, a futópályára, és ez kiváltotta a mérkőzés kétperces szüneteltetését, majd a találkozó lefújását követően több százan léptek a játéktérre zömmel a büntetésben érintett szektorokból. Szintén ezen helyekről hangzott fel legtöbbet az a számtalan gyalázkodó, trágár, megbotránkoztató és elítélendő rigmus, amelyek különösen ilyen tömeges és visszatérő formában nem fogadhatóak el sporteseményen.”

A FEB figyelembe vette, hogy az FTC ígéretet tett arra, hogy – a hatóságokkal közösen – azonosítja és felelősségre vonja a rendbontókat. A fegyelmi szankció ennek hiányában a mostaninál lényegesen szigorúbb is lehetett volna.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?