BL-selejtezők: 90 percre a gazdagok asztalától

Szerdán folytatódtak a Bajnokok Ligája küzdelmei a selejtezők rájátszásában. Mint korábban írtuk, a kolozsvári CFR 1907 a továbbjutás szempontjából rendkívül értékes győzelemmel tért vissza Svájcból, ahol 2-1-re verte az FC Basel alakulatát.

Az Anderlecht a ciprusi AEL Limassol, az izraeli bajnok Hapoel Ironi Kirjat Smona a DVSC-t az előző körben kiejtő fehérorosz BATE Boriszov otthonában szenvedett vereséget. Az Udinese nem vallott szégyent idegenben, a Sporting Braga otthonában, míg minimális előnyt harcolt ki a Dinamo Zagreb, kétgólosat a Málaga.

AEL LIMASSOL–ANDERLECHT 2-1

ael-anderA vendégek kispadján foglalt helyet a sérüléséből nemrégiben felépült Juhász Roland. A házigazdák már az első játékrészben vezetést szereztek egy szögletet követően. Ettől feléledt a belga gárda, a fordulás után egyenlített is, ám a semmiből újra az AEL talált egy gólt, majd kiállították a belgáktól Milan Jovanovicsot, az állás pedig már nem változott (pedig a hajrában több ziccert is kialakítottak Mbokaniék). Vereség ide vagy oda, az idegenben rúgott egy gól miatt nem tragikus az eredmény az Anderlecht számára.

BATE BORISZOV–HAPOEL IRONI KIRJAT SMONA 2-0

bate-hapoelEz a találkozó dupla érdekességet tartogatott a magyar futballrajongóknak, mert a Debrecenen túllépő BATE a Lencse Lászlót is foglalkoztató Kirjat Smonát fogadta. Az izraelieknél Lencse a kezdőben kapott helyet, és a 15. percben egy kapura lövéssel nyomatékosította jelenlétét. Kedvére kontrázhatott, lévén csapata öt védővel állt ki – ennek ellenére sorjáztak a fehérorosz helyzetek, amelyek közül Vitalij Rogyionov értékesített egyet még az első félórában. A második játékrész derekán megfogyatkozott egy piros lap miatt a vendégcsapat, a 74. percben a teljesen elszürkült Lencsét lecserélték, Rogyionov pedig megduplázta a fehérorosz előnyt. Lencséék helyzete nem jó, de nem is reménytelen.

DINAMO ZAGREB–NK MARIBOR 2-1

dinamo-nkA horvát és a szlovén gárda a közös jugoszláv múlt miatt volt pikáns. A horvátok intenzív lerohanással nyitottak, és harmadik nagy helyzetüket értékesítették – a 10. percben Duje Cop lőtt a hálóba némi tiki-taki után. A 39. minutumban a Dinamo csapatkapitánya, Milan Badelj is betalált egy bal oldali beadás után, ám saját kapusát mattolta ezzel. Bár nem mindig szokása, a sors ezúttal igazságot szolgáltatott, mert a 74. percben Cop remek passzát éppen Badelj vágta az NK kapujába, eldöntve a mérkőzést. A továbbjutás viszont még teljesen nyílt.

SPORTING BRAGA–UDINESE 1-1

braga-udineseA csodálatos bragai stadionban lépett fel a sokarcú Udinese, amelynek játékosai sem tudják talán a mérkőzések előtt, melyik arcukat is mutatják majd. Nos, az első húsz perc kifejezetten unalmasra sikeredett, majd Paulo Vinícius tekert volna a léc alá, ha nem véd az olaszok kapusa, a szerv Zeljko Brkic – akinek honfitársa, Dusan Baszta pár minutum múltán váratlanul megszerezte a vezetést a tavalyi BL-küzdelmeket is remekül kezdő olasz egyesület számára. Amely nem meglepő módon stabil védekezésre és kontrákra rendezkedett be ezt követően, és a fordulás után több gólhelyzetet is kialakított. A brazil Ismaily egy bombagóllal megbontotta végül az olasz falat, de a hajrában hiába támadtak sokkal többet a portugálok, újabb gólt már nem szereztek.

MÁLAGA–PANATHINAIKOSZ 2-0

malaga-panataA tavaly remeklő, a nyáron anyagilag megroggyanó spanyol csapat ellen szép reményekkel lépett pályára a görög egyesület, még úgy is, hogy a hazaiak kezdőjében Weligton, Martín Demichelis, Nacho Monreal, Joaquín, Jérémy Toulalan és Eliseu is helyet kapott. A 17. percben közülük Weligton és Joaquín készített elő egy gólt a szemfüles Demichelisnek, Eliseu pedig még a szünet előtt megduplázta a Málaga előnyét egy formás támadás végén. A harmadik döfést viszont elmulasztotta bevinni a spanyol gárda, így egy idő után egyre bátrabban támadtak a görögök, de a szépítésre már nem futotta a zöld-fehéreknek.

BAJNOKOK LIGÁJA, PLAYOFF

AEL Limassol (ciprusi)–Anderlecht (belga) 2–1

BATE Boriszov (fehérorosz)–Hapoel Ironi Kirjat Smona (izraeli) 2–0

Dinamo Zagreb (horvát)–NK Maribor (szlovén) 2–1

Sporting Braga (portugál)–Udinese (olasz) 1–1

Málaga (spanyol)–Panathinaikosz (görög) 2–0

keddi eredmények

FC Basel–Kolozsvári CFR 1-2

Szpartak Moszkva–Fenerbahce 2-1

Borussia Mönchengladbach–Dinamo Kijev 1-3

FC Köbenhavn–OSC Lille 1-0

Helsingborg–Celtic Glasgow 0-2

 

Kimaradt?