Egy hét múlva startol a Székelyföld Kerékpáros Körverseny

Egy hét múlva indul a nyár legrangosabb hazai kerékpáros versenye. A hetedik alkalommal megrendezett Székelyföldi Kerékpáros Körverseny rajtjához 13 csapat több mint 100 versenyzője sorakozik fel augusztus 7-én, szerdán, hogy három nap alatt több száz kilométert tekerjenek Székelyföld útjain. 

Pál-Pál Előd, a szervezőbizottság tagja a sepsiszentgyörgyi felvezető sajtótájékoztatón elmondta: a heti nyitószakaszon Csíkszeredából indul, és Háromszékre érkezik a mezőny. Tusnádon, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön sprintpróbákra kerül sor, míg a Nyerges-tetőn B kategóriás hegyi kapaszkodó próba lesz. A körverseny király-etapjának nevezett második szakasz során három B kategóriás (Tolvajos-tető két alkalommal és Libán-tető), valamint egy C kategóriás mászást kell teljesíteniük a sportolóknak, emellett Szentegyházán, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában sprintszakaszok lesznek kijelölve.

Az utolsó versenynapon, szombaton két fél szakasz szerepel a körverseny programjában. Délelőtt 10 órakor a Tolvajos-tetőn indítják az egyéni időfutamot, a 7 km-es etap során Hargitafürdőre kell feljutni. Szintén jövő szombaton délután 5 órakor kezdődik a záró szakasz, melynek során a mezőny a Csíkszereda – Csíkrákos – Szépvíz – Csíkszereda útvonal megtétele után a Csíkszereda utcáin kialakított 5,5 kilométeres pályán 17 kört teljesít. Csíki András versenyigazgató felhívta a figyelmet, hogy ahol elhalad a karaván, forgalomkorlátozásra és útlezárásokra kell számítani.

Vrabie Zsolt, a Sepsi Bike egyesület vezetője arról számolt be, hogy a profik versenye mellett a háromszéki megyeszékhelyen jövő vasárnap szerveznek amatőröknek szóló vetélkedőt. A város utcáin kijelölt két kilométeres kört kategóriánként 3-14 alkalommal kell majd megtenni. Az amatőr verseny szervezője szerint iratkozni jövő vasárnap 9 órakor lehet a sepsiszentgyörgyi színház előtt. Tavaly ezen a vetélkedőn 160 versenyző vett részt, idén még többre számítanak, mondta Vrabie Zsolt. 

Székelyföld Kerékpáros Körversenyének idei kiírására benevezett csapatok a Tusnád Cycling Team és a Bellotto (Románia), Brisaspor (Törökország), CMI Greenover (Egyesült Államok), Utensilnord Ora24.eu (Magyarország), Gourmetfein Simplon (Ausztria), ISD Continental, Kolss Cycling Team (Ukrajna), Moldovai Köztársaság válogatottja, North East England Velo29 Blackhawk Cycling Team (Egyesült Királyság) és Wallonie Bruxelles (Belgium). Emellett jelezték indulási szándékukat a bolgár Hemus és a bolgár válogatott, illetve a román válogatott vezetői.

Székelyföld Kerékpáros Körversenyét Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Gyergyószentmiklós, valamint Hargita és Kovászna megyék önkormányzatai, a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság, a Tusnad Cycling Team és a Csíki Sportegylet támogatja. A két megyei önkormányzat 20–20 ezer lejjel, Sepsiszentgyörgy 10, Kézdivásárhely és Gyergyószentmiklós 5–5 ezer lejjel, Csíkszereda pedig 70 ezer lejjel támogatja a rendezvény, emellett a főtámogató a Tusnád Ásványvíz további 135–140 ezer lejjel járul hozzá a rendezvény lebonyolításához.

A Székelyföld Kerékpáros Körversenyén idén a díjak összértéke 11512 euró, mondták a szervezők, akik szerint szakaszonként az első húsz, a verseny végén az első harminc versenyző kap pénzdíjat. Idén öt megkülönböztető mezt ölthetnek magukra a versenyzők. Az egyéni összetett éllovasa kék színű ”Tusnád Ásványvíz” feliratú mezt visel, a pontverseny első helyezettje pedig piros-fekete trikót kap HopeSped felirattal. A hegyimenők rangsorában élen végző versenyző sárga „Csíkszereda” pólót visel. A zöld színű mez a legjobb 23 év alatti versenyzőé lesz, amit Marien Presso ajánl fel.  Idén fehér trikóval bővül a megkülönböztető mezek sora, ezt a kerékpáros felszereléseket és sportruhákat gyártó Belotto cég támogatja, mondták a szervezők.   

 

Kimaradt?