Szerbia csalogatja a horvát-magyar Janics Natasát

Szerbia visszacsalogatná a magyar színekben szereplő, magát horvát nemzetiségűnek valló Douchev-Janics Natasát. Az Újvidéken megjelenő Magyar Szó internetes oldalának cikke szerint a Szerbiai Olimpiai Bizottság már tárgyal a londoni olimpián egy ezüst- és egy bronzérmet szerző kajakossal.janicsnatasa

„A Szerbiai Olimpiai Bizottság elnöke, Vlade Divac jelenleg is megbeszéléseket folytat Natasával, s véleményem szerint nagyon gyorsan sikerül megegyezniük – mondta Dragan Plavszics szerb edző a szerbiai rádió és televízió vendégeként, hozzátéve: a témával kapcsolatban jobb lenne, ha Divac – aki a helyszínen tekintette meg az olimpia kajakszámának 200 méteres döntőit – nyilatkozna, mivel ő ebben az illetékes.

„Azzal tisztában vagyunk, hogy a jugoszlávok, illetve a szerbek nagyon megbánták már, hogy annak idején hagyták egyáltalán elmenni – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére Storcz Botond magyar kapitány. – Arról viszont, hogy ez ügyben most bármiféle konkrét lépéseket tettek volna a szerbek, arról a szövetségnek semmilyen információja nincs, minket egyik fél sem keresett meg. Kapitányként nagyon nem örülnék neki, ha Natasa hat olimpiai érem birtokosaként itt hagyna bennünket.”

A sportági szabályok az országváltás kapcsán igen szerteágazóak, hiszen más vonatozik a vb-re, mint az olimpiára, és egészen más, ha valaki kettős állampolgár. A vb-indulásnak speciel utóbbi nem is feltétele, elég a jóváhagyott kikérő...

janicsA vajdasági Bácskapalánkán született, horvát nemzetiségűnek tartja magát. Douchev-Janics Natasa a 2000-es olimpián még jugoszláv színekben indult, s negyedik lett, utána azonban – mivel nem kapta meg a jugoszláv államtól a megfelelő támogatást – úgy döntött, hogy Magyarországon folytatja pályafutását. A 30 éves bácskapalánkai születésű Janics eddig három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett Magyarországnak az olimpiai játékokon, a világbajnokságokon pedig 22 érmet gyűjtött be, s 18-szor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A  2003-ban elhunyt édesapja, egyben első edzője, Milan Janic jugoszláv színekben kenusként ért el kiváló eredményeket, majd edzőként remekelt. Ő szervezte meg lánya magyarországi áttelepülését. Nataaa fivérei, Mico Janic és Stjepan Janic viszont horvát színekben eveznek.

„Mint minden pletykának, ennek is van alapja – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Csonka Gábor, a háromszoros olimpiai bajnok menedzsere. – Ennek speciel az, hogy az olimpiai kétszáz méteres döntőket követően, amikor Natasa megérkezett a mólóra, egy hatalmas árnyék vetődött fel mögötte, ez volt Vlade Divac, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke (egykori kosárlabdázó – a szerk.), aki odament hozzá, és gratulált neki a bronzérméhez. A jelek szerint ennyi már elég is volt valakiknek, hogy többet, sokkal többet gondoljanak bele ebbe a történetbe. Végezetül annyit mondhatok erről az egészről: Natasában fel sem vetődött hasonló gondolat.”

Az ügyben a delmagyar.hu megkereste Janics szegedi klubját is:

„Natasát 2012. december 31-ig szerződés köti az EDF DÉMÁSZ-Szeged Vízisport Egyesülethez. A folytatással kapcsolatos tárgyalások még nem kezdődtek meg, hiszen Natasa nincs is Magyarországon. Egyértelmű, hogy azt gondoljuk, marad, hiszen Szeged annak idején befogadta, szerette és szereti is, ha viszont másképp képzeli a pályafutását, nyitottak vagyunk a tárgyalásra. Hivatalosan még senki sem keresett meg bennünket, így sem a szerb szövetség, sem Natasa – nyilatkozta Petrovics Kálmán, a szegedi klub igazgatója.

Kimaradt?