Barátságosok: román vereség, magyar döntetlen

Csak Észtországnak sikerült győznie a románokat és magyarokat is magába foglaló világbajnoki selejtezőcsoport csapatai közül a szerda esti barátságos mérkőzéseken. Victor Piţurcă legénysége gólzáporos meccsen kapott ki 4-3-ra Szlovéniában, Dzsudzsákék pedig Budapesten ikszeltek Izraellel.meccskep640

E két eredménynél is nagyobb meglepetésnek számít, hogy a holland labdarúgó-válogatott – immár a régi-új szövetségi kapitány, Louis van Gaal irányításával – 4–2-es vereséget szenvedett Belgiumtól. Az oranje védelme elképesztő hibákat követett el, miközben gyakorlatilag csak tíz igazán jó perce volt a találkozón. A törökök 2–0-s vereséget szenvedtek Ausztriától Bécsben.

SZLOVÉNIA–ROMÁNIA 4-3

A csatárok eredményességét és a két védelem gyenge pontjait emelte ki a Ljubljanában lejátszott Szlovénia-Románia találkozó. A masszív fiatalításon átesett trikolórok kijutási kényszer nélkül vágnak neki a világbajnoki selejtezőknek, a szövetség a 2016-os Európa-bajnokságra vár ütőképes csapatot Victor Piţurcától.513454-chiriches

Ez az „önkeresés” és lazaság meg is látszik az együttes játékán, a szlovénok már a 4. percben előnyhöz jutottak Cezar révén. A második félidő elején Dedic értékesítette a Birsa lerántásáért megítélt büntetőt. Paul Papp révén 1-2-re felzárkózott a román csapat, de dedic második gólja ismét tisztes távolságba vitte a szlovéneket. Eztán gyors egymásutániságban estek a találatok a két kapunál, Torje góljára Kirm, arra pedig Grozav válaszolt, kialakítva a 4-3-as végeredményt.

A mérkőzés után Piţurcă elismerte a veresség jogosságát, csapatából csak a Petrolul fiatal játékosát Gicu Grozavot emelte ki. A válogatott edzője elsősorban a hivatalos mérkőzések hiányának tudja be a védelem gyerekes hibáit.

MAGYARORSZÁG-IZRAEL 1-1

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán 1-1-es döntetlent játszott Izrael ellen a Puskás Ferenc Stadionban rendezett felkészülési mérkőzésen. A két csapat ötödször találkozott egymással: magyar szemszögből két vereség és egy győzelem mellett másodszor született döntetlen.

A magyarok számára ez a találkozó volt a főpróba a szeptember 7-én rajtoló világbajnoki selejtezősorozat előtt, amelyet Andorrában kezd meg Egervári Sándor szövetségi kapitány együttese.

A mérkőzés elején a magyarok játszottak fölényben, mégis a vendégek támadásai jelentettek igazi veszélyt. Egervári Sándor szövetségi kapitány csapata azonban a védelmi megingások ellenére megúszta a gólt. A félidő derekán már egyértelműen a magyarok akarata érvényesült, Koman remekül szervezte a játékot, ennek megfelelően szinte végig az izraeli térfélen volt a labda, egyre több helyzet alakult ki a vendégek kapuja előtt, de gól nem született a szünetig.

A folytatásra kissé „álmosan" jött ki a magyar együttes, így izraeli akciókkal indult a második játékrész, azonban hamar magára találtak Egervári tanítványai, sőt a pontatlanul futballozó Gyurcsó helyére beállt Németh veszélyesebbé tette a magyar támadásokat, amelynek köszönhetően Dzsudzsák vezetést szerzett. A magyar vezetés után kiegyenlítetté vált a játék, csendesen csordogált a mérkőzés, mígnem a hajrá kezdetén egy szögletet követően Izrael egyenlített. Az utolsó percekben a magyarok ismét magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak, de a győztes gól már nem tudták megszerezni.

„A hozzáállással ezúttal sem volt gond, de ma ennyi volt ebben a csapatban. Ennek persze megvannak az okai, nem szerettem volna mind a hat cserelehetőséget kihasználni, de kényszerűségből mégis ki kellett, továbbá különböző edzettségi állapotban vannak a játékosok, így voltak olyanok, akik elfáradtak. Remélem, szeptemberre, amikor minden játékos lábában lesznek tétmérkőzések, készen állunk majd az előttünk álló vb-selejtezőkre" – értékelt Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

BELGIUM-HOLLANDIA 4-2

Louis van Gaal a várakozásoknak megfelelően Robin van Persie-t csak a kispadra jelölte Belgium ellen (lehet, ő is úgy gondolja, a csatárnak túl sok energiáját leköthette az elmúlt napokban az immár célegyenesbe érő klubváltás), nagy forradalmat azonban nem jelentett második kapitánykodásának első kezdőcsapata, hiszen nagyrészt az Eb-n is látott arcok futottak ki a pályára.640robben

Holland helyzetecskékkel indult a találkozó, a félidő derekán némileg váratlanul mégis Belgium jutott vezetéshez. Kevin Mirallas forgatta meg Heitingát, centerezését pedig Christian Benteke váltotta gólra egy kitűnő csel után. A holland válogatott az Eb-n mutatott formáját hozta, a labdabirtoklással és a mezőnyjátékkal nem volt nagy gond, de fásultnak és ötlettelennek tűnt a gárda. Van Gaal különösen a védelemmel lehetett elégedetlen, hiszen a szünetben három hátvédjét is lecserélte, ám a folytatásban aligha a várt eredményt kapta.

Szünet után felpörgette a tempót Hollandia, aminek két gól lett az eredménye: Narsingh vette be először a kaput, majd pillanatokkal később már a vendégeknél volt az előny, egy kontra végén Arjen Robben törhetett kapura, a szélső passzát két játékos is várta, nem meglepő módon pedig Klaas-Jan Huntelaar volt az, aki bevette a hálót.

Azt lehetett hinni, hogy ezzel a hollandok kezében van a meccs, ám a belgák másként gondolták, és óriási rohamokat vezettek. Stekelenburgnek két óriásit is kellett védenie, ám amikor már azt lehetett hinni, az oranje túl van a nehezén, a csereként beálló Dries Mertens betalált, ezt követően pedig teljesen összeomlottak a hollandok.

Két perccel később újra Mertens lőtt kapura, Stekelenburgről kijött a labda, amelyre újra a cserecsatár csapott le, passzát pedig Romelu Lukaku bombázta a kapuba. Ezzel azonban még nem volt vége! Újabb három perc elteltével Mertens kapott hosszú labdát, az előkészítés után pedig Jan Vertonghen gurított a kapuba. Belgium 4–2-re győzött.

AUSZTRIA–TÖRÖKORSZÁG 2-0

Mondhatni, hogy jó előjelekkel érkezett az Ausztria elleni mérkőzésre a török válogatott, hiszen Abdullah Avci válogatottja a májusi, Finnország elleni vereség óta legyőzte Bulgáriát, Portugáliát és Ukrajnát is. A bécsi mérkőzés azonban biztosan nem úgy kezdődött, ahogy a „félholdasok” tervezték, már bő öt perc után ugyanis két góllal vezetett a házigazda.

A 2. percben Markus Suttner előtt alakult ki az első helyzet, és a balhátvéd ki is használta a lehetőséget, négy perccel később pedig Martin Harnik harcolt ki tizenegyest, miután Mert Günok buktatta (a Fenerbahce kapusa tétmeccsen aligha ússza meg sárga lappal az esetet), a büntetőt pedig Andreas Ivanschitz értékesítette magabiztosan.

A folytatásban átvették a kezdeményezést a törökök, Hamit Altintop óriási bombáját Robert Almer bravúrral tornázta ki a felső sarok elől, majd Burak Yilmaz került ziccerbe, de a kapussal szemben futva rálépett a labdára – a csatárt le is cserélte a szünetben Avci.

A második játékrészben állandósult a török mezőnyfölény, az osztrákok azonban rendre jókor törték meg a vendégek lendületét, vagy a vendégek cifrázták túl akcióikat, volt, hogy már Almer is verve volt, mégis a kapu mellett ment el a labda.

A hajrában az okozott még némi izgalmat és derültséget, hogy egy osztrák szögletnél két szurkoló is befutott a játéktérre, és szabályos fogócskába kezdett a biztonsági emberekkel. A „rendfenntartók” végül felülkerekedtek, akárcsak Ausztria Törökország felett: 2–0.

ÉSZTORSZÁG–LENGYELORSZÁG 1-0

A magyarokkal és románokkal szintén egy selejtezőcsoportban lévő észtek a lengyeleket fogadták, és sokáig úgy tűnt, nem születik a gól az összecsapáson, a hajrában azonban a korábbi győri légióst, Tarmo Kinket is bevető hazaiak az Amkar Permben játszó Konstantin Vassiljev találatával nyertek 1–0-ra.

Felkészítő mérkőzések

Liechtenstein-Andorra 1-0

San Marino-Malta  2-3

Japán-Venezuela 1-1

Korea-Zambia 2-1

Kína-Ghána 1-1

Szingapúr-Hong Kong 2-0

Azerbajdzsán-Bahrein 3-0

Oroszország - Elefántcsontpart 1-1

Angola-Mozambik 2-0

Örményország - Fehéroroszország 1-2

Botswana -Tanzánia 3-3

Niger- Nigéria 0-0

Tunézia- Irán 2-2

Omán - Egyiptom 1-1

Bulgária - Ciprus 1-0

Luxemburg - Grúzia 1-2

Norvégia - Görögország 2-3

Svédország - Brazília 0-3

Ukrajna - Csehország 0-0

Dánia- Slovákia 1-3

Albánia - Moldova Köztársaság 0-0

Ausztria - Törökország 2-0

Horvátország - Svájc 2-4

Magyarország - Izrael 1-1

Montenegró - Lettország 2-0

Macedónia - Litvánia 1-0

Belgium - Hollandia 4-2

Észtország -  Lengyelország 1-0

Németország - Argentína 1-3

Észak-Írország - Finnország 3-0

Szerbia - Írország 0-0

Szlovénia - Románia 4-3

Wales - Bosznia-Hercegovina 0-2

Anglia - Olaszország 2-1

Franciaország - Uruguay 0-0

Skócia - Ausztrália 3-1

Izland - Feröer-szigetek 2-0

Portugália - Panama 2-0

Puerto Rico - Spanyolország 1-2

Costa Rica - Peru 0-1

Marokkó - Guinea 1-2

Paraguay - Guatemala 3-3

Kanada - Trinidad & Tobago 2-0

Ecuador - Chile 3-0

Mexikó - Egyesült Államok 0-1

Bolívia - Guyana 2-0

El Salvador- Jamaica 0-2

Kimaradt?