Botrányba fulladt a párizsi BL-mérkőzés a rasszizmussal vádolt román bíró megjegyzése miatt

Félbe kellett szakítani a PSG és a Basaksehir Bajnokok Ligája mérkőzést Párizsban, miután a török csapat azzal vádolta Sebastian Colțescu negyedik játékvezetőt, hogy rasszista megjegyzést tett a pályaedzőjükre. Az UEFA vizsgálatot indított, az ügyben a török államfő is megszólalt. A mérkőzés hátralévő perceit szerdán új meccsirányító csapattal játsszák.

Az incidens a H csoport mérkőzésének 14. percében történt, amikor az isztambuli csapat stábjának egyik tagja inzultálta a negyedik bírót, Sebastian Colțescut. A felvételek szerint Ovidiu Hațegan román játékvezető megkérdezte tőle, hogy melyik stábtagnak mutassa fel a piros lapot. Colțescu azt válaszolta, hogy „ăla negru”, vagyis "annak a feketének".

Mindezt a kameruni Pierre Webónak, a Basaksehir pályaedzőjének címezte. A török csapat több tagja is felháborodva gyűlt oda a bíró köré, hamarosan az UEFA ellenőre is megérkezett a pályára, ám nem sikerült kibékítenie a feleket. A török csapat levonult a pályáról mondván, hogy addig nem folytatják a mérkőzést, amíg a rasszista bírót le nem cserélik. Őket követte a PSG is Kylian Mbappéval és Neymarral az élen, akik szintén ragaszkodtak a bíró lecseréléséhez.

Több videó is megjelent a történtekről. Az egyiken a török csapattól Demba Ba kéri számon a játékvezetőt. Azt magyarázza a bírónak, hogy nem mondana olyat, hogy a fehér fiúnak adják a lapot, ezért olyat se mondjon, hogy feketének. Hasonló incidens, hogy a játékvezetői stáb tagja miatt kelljen félbeszakítani egy Bajnokok Ligája-mérkőzést, még nem történt a sorozat történetében.

Az UEFA hivatalos honlapjának meccsközvetítésében és a közleményben sem részletezték a történteket. Kedd este viszont bejelentették, hogy azonnali hatállyal vizsgálatot indítanak az ügyben. Egyúttal kivételes eljárásban engedélyezték a meccs befejezésének elhalasztását is. A mérkőzés hátralévő perceit szerdán új meccsirányító csapattal játsszák.

 

Az UEFA évek óta kampányt folytat a rasszizmus ellen, a Say no to racism, vagyis mondj nemet a rasszizmusra szlogen rendszeresen felbukkan különböző felületeken. A mérkőzés egyébként 0-0-s állásnál szakadt félbe, a francia csapat a továbbjutásért ment, míg a törökök már kiestek.

Megszólalt Erdogan és a FRF is

Az ügyben megszólalt Recep Tayyip Erdogan török államfő, aki Twitter-bejegyzésben szintén rassziszmussal vádolta román játékvezetőt, és elítélte a magatartását. „Határozottan elítélem a Pierre Webo elleni rasszista megjegyzéseket, és meggyőződésem, hogy az UEFA meghozza a szükséges intézkedéseket” – írta Erdogan.

 

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) éjszaka közölte, várják az UEFA jelentését a párizsi mérkőzésen történtekről. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a FRF elítél minden fajta rasszista megnyilvánulást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?