Levél a FIFÁ-nak: „a FRF ne söpörje a szőnyeg alá a problémákat"

Markó Attila képviselő és a háromszéki Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat levélben köszönte meg a FIFA vezetőségének gyors és igazságos reakcióját, amelyben megállapította a román labdarúgás berkeiben történő magyarellenes megnyilvánulásokat.

„Nagy örömünkre szolgált a FIFA hatékony és gyors reakciója az ügyben, kiváltképp jólesett, hogy sportszerűtlennek és idegengyűlölőnek tartják az általunk jelzett jelenséget. Viszont még mindig aggódunk a Román Labdarúgó Szövetség hozzáállása miatt, hiszen ahelyett, hogy a szurkolók idegengyűlölő és rasszista attitűdjével foglalkoznának, tiltakoznak és fellebbeztek a FIFA által kiszabott büntetés ellen" - olvasható a szolgálat FIFÁ-hoz eljuttatott nyílt levelében.

E szerint a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat nem szeretné, hogy a labdarúgó mérkőzések közönség nélkül maradjanak, hiszen ezzel egy egész ország sportszerető embereit büntetnénk. "Viszont szeretnénk rámutatni arra, hogy a Román Labdarúgó Szövetség nem veszi komolyan az etnikai és faji alapú fenyegetéseket és visszaéléseket. Nemrégiben, a román szurkolók gúnyt űztek a színes bőrű játékosokból is egy Románia és Trinidad és Tobago közti meccsen”- áll abban a levélben.

Az aláírók kérik a FIFÁ-t, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a romániai sport ne etnikai és faji gyűlölettől visszhangozzon, hanem a hangsúly a tisztességes játékon és sportszerűségen alapuljon: “Úgy gondoljuk, hogy hasznára válna a Román Labdarúgó Szövetségnek, ha emlékeztetnék őket, hogy sokkal eredményesebb lenne, ha szembenéznének ezekkel a problémákkal, mintsem állandóan kifogásokat keresve, a szőnyeg alá söpörjék ezeket az elviselhetetlen magatartásformákat. Faji és etnikai hovatartozástól függetlenül minden embernek élveznie és ünnepelnie kellene a sportolást” - zárul a dokumentum.  

Kapcsolódók

Kimaradt?