ATP-vb: Danyil Medvegyev lett a világbajnok

Az orosz Danyil Medvegyev nyerte az idei ATP-világbajnokságot, miután a vasárnapi londoni döntőben szetthátrányból fordítva legyőzte az osztrák Dominic Thiemet.

A férfi teniszezők ATP-világbajnokságán a harmadik helyen kiemelt Thiem - aki tavaly is finalista volt - a nyitószettben 2:2-nél elvette a negyedikként rangsorolt orosz adogatását, majd előnyét végigvitte, és 47 perc alatt hozta a játszmát. A folytatásban Medvegyev - aki tavaly három vereséggel búcsúzott a vb-től - 2:2-nél egy 13 labdamenetet hozó gémben tartotta meg a szerváját. Mindkét oldalon akadtak további bréklabdák, de a szett rövidítésbe torkollott, amelyben a 24 éves moszkvai teniszező 0-2-ről sorozatban hét pontot nyerve kiegyenlített. Az utolsó felvonásban is 2:2-nél jött a kulcsfontosságú gém, ekkor Medvegyevnek a nyolcadik bréklabdájánál sikerült a meccs során először elvennie a US Open-bajnok adogatását. Innentől már nem engedte ki a kezéből a meccset, amely 2 óra 41 percig tartott. Az orosz teniszező veretlenül szerezte meg pályafutása első vb-címét, és a trófea mellé 1,5 millió dollárt kapott.

Medvegyev: életem legkeményebb mérkőzése volt

 A világranglista negyedik helyén álló orosz teniszező a fináléig vezető úton legyőzte a világelső Novak Djokovicsot és az ATP-rangsorban második Rafael Nadalt is, mégis azt mondta: ha visszatekint majd erre a tornára, a 27 éves osztrák rivális elleni diadalra lesz a legbüszkébb. „Életem legkeményebb győzelme volt, mert Dominic ellen nagyon nehéz játszani" - idézte az ATP honlapja Medvegyevet. „Ráadásul szerintem most a legjobbját nyújtotta, én legalábbis végig ezt éreztem. A második szettben nagyon közel volt ahhoz, hogy megnyerje a találkozót, de sikerült meccsben maradnom. Persze a döntő játszmában én is úgy éreztem, nagyon fáradt vagyok fizikailag, de rajta is láttam, hogy fárad, lemaradt néhány labdáról és kicsit lassabban futott már, mint korábban." Az orosz játékos kiemelte: úgy érzi, nagy teljesítmény, hogy nem egy ötszettes, hanem egy háromszettes mérkőzésen sikerült kifárasztania Thiemet.

Medvegyev sikere egyedülálló a vb történetében abban a tekintetben, hogy a torna során a világranglista első három helyezettjét is le tudta győzni. „Elképesztő. A csoportban legyőztem Novakot, aztán az elődöntőben Rafát, majd a fináléban Dominicet, a világ legjobbjait. Ez nagyon sokat jelent nekem. Megmutatja, hogy ha jól játszok, ha jól érzem magam fizikailag és mentálisan is, mire vagyok képes" - fogalmazott a friss világbajnok. „A cél az, hogy ezt minél többször produkálni tudjam, remélhetőleg ilyen meccseken, mint ezek" - tette hozzá.

A jubileumi, ötvenedik ATP-világbajnokságot a koronavírus-járvány miatt zárt kapuk mögött rendezték, az összdíjazás pedig a tavalyi 9-ről 5,7 millió dollárra csökkent Londonban, amely utoljára volt a szezonzáró viadal helyszíne. A vb-nek 2021-től 2025-ig Torino ad majd otthont. 

  • Egyes: Danyiil Medvegyev (orosz, 4.) - Dominic Thiem (osztrák, 3.) 4:6, 7:6(2), 6:4
  • Páros: Wesley Koolhof, Nikola Mektic (holland, horvát, 5.) - Jürgen Melzer, Edouard Roger-Vasselin (osztrák, francia, 7.) 6:2, 3:6, 10-5 
Az elmúlt tíz év vb-döntői:
2011: Roger Federer (svájci) - Jo-Wilfried Tsonga (francia) 6:3, 6:7(6), 6:3
2012: Novak Djokovics (szerb) - Roger Federer 7:6(6), 7:5
2013: Novak Djokovics - Rafael Nadal (spanyol) 6:3, 6:4
2014: Novak Djokovics - Roger Federer játék nélkül
2015: Novak Djokovics - Roger Federer 6:3, 6:4
2016: Andy Murray (brit) - Novak Djokovics 6:3, 6:4
2017: Grigor Dimitrov (bolgár) - David Goffin (belga) 7:5, 4:6, 6:3
2018: Alexander Zverev (német) - Novak Djokovics 6:4, 6:3
2019: Sztefanosz Cicipasz (görög) - Dominic Thiem (osztrák) 6:7(6), 6:2, 7:6(4)
2020: Danyiil Medvegyev (orosz) - Dominic Thiem 4:6, 7:6(2), 6:4

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?