Liga 1: helycsere a tabella élén, a Kolozsvári CFR tapad a listavezetőkre

Még egy mérkőzést, egy erdélyi-bánsági rangadót kell lejátszani a labdarúgó Liga 1 10. fordulójából, mielőtt a bajnokság két hétre „szabadságra megy” a válogatott mérkőzések miatt.

Hétfő este negyed 11 tájékán, amikor az aradi Neumann Ferenc stadionban a játékvezető lefújja az Aradi UTA-Medgyesi Gaz Metan találkozót „kitör az őszi vakáció” a labdarúgó Liga 1-ben. A bajnokság két hetes megszakíyásának oka, hogy a FIFA és UEFA hivatalos versenynaptárában ebben a periódusban válogatott mérkőzéseket rendeznek, itt Európában EB-pótselejtezőkre és Nemzetek Ligája találkozókra kerül sor a következő időszakban. Mivel a trikolórok az Izland elleni vereséggel elszalasztották az esélyt arra, hogy csütörtökön a budapesti Puskás Arénában Magyarország ellen küzdjenek meg az Európa-bajnokságon való részvételért, Mirel Rădoi tanítványaira előbb szerdán egy Fehéroroszország elleni barátságos mérkőzés vár, majd vasárnap Norvégiával, jövő szerdán pedig  Ausztriával csapnak össze a Nemzetek Ligája csoportmérkőzésein.

De evezzünk vissza hazai vizekre. 

Mint korábban már írtuk, az erdélyi csapatok közül elsőként Sepsi OSK és a Nagyszebeni FC Hermannstadt lépett pályára a 10. fordulóban, a székely-szász rangadó 1-1-es döntetlennel ért véget. De előtte történt még egy említésre méltó esemény a Liga 1-ben, az CSU Craiova hazai pályán kikapott 1-0-ra a Chindia Targoviste csapatától, aminek következtében az oltyán gárda nem csupán az éllovasi pozíciót, hanem edzőjét, Cristiano Bergodit is elvesztette. Az olasz szakember személyes okokra hivatkozva mondott le, de rossznyelvek szerint több is van a döntése mögött. Az oltyánok botlását azonnal kihasználta a FCSB, a fővárosi alakulat 4-1-re nyert a FC Botoșani ellen és ezzel pontszámba beérte, jobb gólarányának köszönhetően meg is előzte a Craiovát.

Ilyen előzménye után lépett páéyára vasárnap délután a címvédő Kolozsvári CFR a pitești Nicolae Dobrin stadionban az újonc FC Argeș vendégeként. A vasutas csapat szurkolói joggal aggódhattak a találkozó előtt kedvenceikért, ugyanis a CFR-nél nagyon sok probléma halomozódott fel az utóbbi időszakban. Először a tényeket, majd a pletykákat vegyük számba. A csapat elvesztett két egymás utáni mérkőzést, a Gaz Metan a Fellegváron, az AS Róma pedig az olimpiai stadionban győzte le Dan Petrescu tanítványait. Mindkét vereségben fontos szerepet játszottak a kolozsvári oldalon fellépő sérülések, a csapat elsősorban a védelemből kieső Vinícius és Cestor hiányát érezte meg, az őket helyettesítő Manea-Ciobotariu páros egyelőre nem tud felnőni a feladathoz.

És akkor a pletyák: a sérülések miatti keretgondokat szóvá tevő Dan Petrescu és Neluțu Varga többségi részvényes állítólag összeszólalkozott, és a vasutasok vezetőedzője egyre inkább hajlik arra, hogy elfogadja kínálkozó pénzes ajánlatok valamelyikét. Legutóbbi sajtótájékoztatóján már finomított álláspontján, most már csak azt mondja, hogy nagyon elfáradt, szüksége van egy pár nap pihenőre.

A mérkőzés előtti kérdőjelek azonnal szertefoszlottak a kezdő sípszó után, ugyanis a vendégek, még a fentebb részletezett gondok ellenére is más szintet képviseltek a Liga 1 talán leggyengébb keretével rendelkező FC Argeșhez képest. A sorozatos rohamok és helyzetek nem hozták meg a gólt, ehhez egy erőszakos letámadás és és egy óriási kapushiba kellett: a 14. percben a 19 éves Micle kapus „magára húzta” a közelben settenkedő Ciprian Deacot, aki szerelte a hazaiak hálóőrét majd Rondónnal passzolta a labdát, aki élete legkönnyebb gólját szerezte. Alig 9 perccel később ugyanaz a venezuelai csatár növelte a CFR előnyét, egy szép mélységi passzból megindulva tört be a pitești tizenhatosba, ahol 12-13 méterről ellőtte a labdát a kifutó Micle mellett.

A kolozsváriak további gólokat is szerezhettek volna, Rondón játékkedve határtalan volt, a második félidőben Deacnak volt egy szépségdíjas kapufája is, de maradt a 0-2. A Kolozsvári CFR ezzel a győzelmével 3 pontra megközelítette az éllovas FCSB-CSU Craiova duót és sebeit nyalogatva várja a bajnokság újraindulását.   

Labdarúgó Liga 1, a 10. forduló eredményei

  • Astra Giurgiu-Academica Clinceni 0-2
  • CSU Craiova-Chindia Targoviste 0-1
  • FC Voluntari-Poli Iași 4-0
  • Sepsi OSK-Nagyszebeni FC Hermannstadt 1-1
  • FCSB-FC Botoşani 4-1
  • FC Argeş-Kolozsvári CFR 0-2
  • FC Viitorul-Dinamo 2-1
  • Aradi UTA-Medgyesi Gaz Metan (hétfő, 20:30)

Kapcsolódók

Kimaradt?