Roland Garros: a férfiaknál Nadal és Djokovics, a nőknél Simona Halep a favorit

A címvédő Rafael Nadal és a világelső Novak Djokovics számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél Simona Halep a legesélyesebb a vasárnap kezdődő - és a koronavírus-járvány miatt májusról áthelyezett - 124. francia nyílt teniszbajnokságon.

A 19 Grand Slam-serleggel rendelkező spanyol sztár tavaly egyedülálló bravúrként 12. diadalát aratta Párizsban. Az idei, pandémia miatt lerövidült salakszezonja ezzel együtt nem lett olyan fényes, mint a korábbiak: a US Opent címvédő létére kihagyta a tengerentúli járványhelyzet miatt, Rómában pedig meglepetésre kikapott a negyeddöntőben az argentin Diego Schwartzmantól. Így 16 év után először bizonytalanná vált, hogy trófeával zárja-e a salakszezont. A borítás 34 éves királya ezzel együtt elképesztő, 93/2-es győzelmi mutatóval büszkélkedhet a Roland Garroson.

A négyszeres döntős és 2016-os bajnok Djokovics ugyanakkor remek idényt tud maga mögött, januárban Ausztráliában megszerezte 17. GS-serlegét, az augusztusi újraindulást követően pedig megnyerte a Cincinnatiből New Yorkba áthelyezett keménypályás és a római salakos viadalt. Közben a US Openről fegyelmi vétség miatt kizárták, így - mivel a leléptetés vereségnek számít - 31/1-es mérleggel büszkélkedhet az idén.

A 20-szoros GS-bajnok Roger Federer februári térdműtétje után csak jövőre tér vissza, míg a szintén svájci Stan Wawrinka - a Garros 2015-ös győztese - hosszú ideje formán kívül van, és 2017-ben nyert legutóbb tornát. Az esélyesek közé tartozik ugyanakkor a kétszeres döntős osztrák Dominic Thiem, aki nemrég a US Open megnyerésével tette fel a koronát eddigi pályafutására. A világranglistán hetedik, New Yorkban döntős német Alexander Zverev, az ATP-világbajnoki címvédő görög Sztefanosz Cicipasz és az orosz Danyiil Medvegyev ugyancsak messzire juthat a Garroson. Utóbbi Fucsovics Márton ellen kezd a nyitókörben, míg Balázs Attila jóval szerencsésebb volt a csütörtöki sorsoláson, mert a világranglistán mögötte álló japán Ucsijama Jaszutaka lesz az ellenfele a nyitókörben.

A nőknél nagy hiányzónak számít a címvédő és világelső ausztrál Ashleigh Barty, a friss US Open-bajnok japán Oszaka Naomi és az amerikai Grand Slam-tornán tavaly győztes kanadai Bianca Andreescu. A távollétükben Simona Halep a favorit, Párizs 2018-as bajnokának formájáról sokat elárul, hogy legutóbb az Australian Openen kapott ki, azóta Dubajban, majd az újraindulást követően Prágában és Rómában sem talált legyőzőre.

A nőknél a 23-szoros Grand Slam-tornagyőztes Serena Williams 2017 óta hasztalanul hajszolja a rekordbeállítást jelentő 24. GS-serlegét. A 38 éves sztár az elődöntőig menetelt a US Openen, majd Achilles-ín-sérülés miatt visszalépett a római tornától, így idén még nem vívott tétmeccset salakon.    

Babos Tímea szintén alanyi jogon főtáblás a Roland Garroson, első riválisa pedig a román Ana Bogdan lesz. Rajta kívül még Gálfi Dalmának van esélye a 128-as főtáblára jutni, amennyiben a selejtező utolsó körében legyőzi az amerikai Varvara Lepchenkót.

A szervezők napi 5000 nézőt szerettek volna beengedni a létesítménybe, de a francia miniszterelnök csütörtöki bejelentése szerint ennek csak az ötöde lehet a lelátókon.

Kapcsolódók

Kimaradt?