Százhét sport fölött elnököl a nagyváradi Marius Vizer

A nagyváradi illetőségű Marius Vizert választották a 107 nemzetközi sportszövetséget magába foglaló SportAccord élére. Marius Vizer, aki egyben a Nemzetközi Cselgáncsszövetség elnöke is, a pénteki szentpétervári szavazáson a 92 voksból 54-et szerzett meg, legyőzve a Nemzetközi Rögbiszövetség francia elnökét, Bernard Lapasset-t.

A SportAccord olimpiai és nem olimpiai sportágakat, valamint nagyszabású sportesemények szervezőit tömörítő egyesület. Kilencvenegy teljes jogú és 16 társult tagja van. Központja Lausanne-ban van, a korábbi elnök, Hein Verbruggen – aki a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség első embere – nem jelöltette magát.

A Budapesten élő sportdiplomata elsősorban azzal nyerte el az elnöki posztot, hogy erősebbé és jövedelmezőbbé szeretné tenni a szervezetet. Ennek egyik jelentős lépése lenne, ha 2017-től sikerülne négyévente megrendezni az úgynevezett egyesített, egy helyszínen zajló világbajnokságot a tagok számára. Ennek kapcsán a Vizer már több szponzorral tárgyalt. Elmondása szerint az esemény nem lenne az olimpia konkurenciája.

Kimaradt?