FRF: fontos változások az első három ligában

A bajnokság három első osztályát érintő jelentős módosításokat eszközölt a 2020–2021-es idény lebonyolítási formáján a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) ügyvezető bizottsága keddi ülésén.

A koronavírus-járvány miatt csonka módon befejezett pontvadászatok alaposan átrajzolódnak a következő szezonra. A hétvégén rajtoló Liga 1 mezőnyét 16 csapatosra emelték korábban, de megmarad a rájátszásos rendszer (play-off és play-out).

A járványügyi helyzetre való tekintettel az európai szövetség (UEFA) rendelkezéseit fogják alkalmazni – közölte a tanácskozás után Răzvan Burleanu, a FRF elnöke. Azaz, ha egy csapatnak 13 egészséges játékosa van (köztük egy kapus), kiállhat a mérkőzésre, ellenkező esetben csak egyszer lehet elhalasztani az adott találkozót. Ha az érintett együttes akkor sem tud kiállni fertőzöttség miatt, 3–0 arányban elveszíti a találkozót, és a 3 pontot az ellenfél javára írják.

Mivel a másodosztályból legutóbb nem esett ki egyetlen csapat sem, de a harmadik ligából feljutók is megkapták az indulási jogot, 20 csapat részvételével rajtol el szeptember 5-én a Liga 2 (ha a Pandurii Târgu Jiu fellebbezését elfogadják, akkor 21-gyel). Egyfordulós (visszavágó nélküli) körmérkőzések után az első hat helyezett oda–vissza rendszerű rájátszásban vív meg a feljutásért: az első kettő egyenes ágon résztvevője lesz a Liga 1-nek, míg a 3. és 4. helyezett az első osztály 13. és 14. helyezettjével játszik osztályozót. A Liga 2 alsóházát (7–20. helyezettek) két csoportba osztják, egyfordulós körmérkőzéseket játszanak, s az utolsó két-két helyezett „csont nélkül” kiesik, a két csoport 5. helyezettjei pedig egymással vívnak meg a bennmaradásért (21 csapat esetén az egyik csoportból három direkt kieső lesz).

Kedd este barátságos mérkpzést játszott egymással Sepsiszentgyörgyön az élvonalbeli Sepsi OSK és a másodosztályú FK Csíkszereda: 

#csakazosk #felkészülés #pregătire Sepsi OSK – FK Csíkszereda: 3-0 (1-0) - végeredmény / rezultat final gólszerzők...

Közzétette: Sepsi OSK – 2020. augusztus 18., kedd

 

A Liga 3 mezőnyét 100 fősre duzzasztják fel, és 10 csoportra osztják a csapatokat, hogy minél kisebb távolságokra kelljen utazniuk a szeptember 12-én rajtoló pontvadászatban. A 18 forduló után a csoportok első két-két helyezettjei osztályozót játszana oda–vissza alapon, s a továbbjutók ismét játszanak egy osztályozót, végül az állva maradó öt csapat feljebb léphet egy osztályt.

A Liga 3-ból a csoportok 8. és 10. helyezettjei, valamint a legrosszabb 8. helyezett esik ki.

(Nyitókép: Csíkszereda–Székelyudvarhely edzőmeccs | Fotó: FK Csíkszereda Facebook-oldala)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?