Lengyel fölény Székelyföld Kerékpáros Körversenyén

 

Két félszakasszal zárult a XIV. Székelyföld Kerékpáros Körversenye. Az utolsó nap tétje az volt, hogy képes lesz-e valaki befogni a lengyel Mazowsze Serce Polski sportolóját, Jakub Kaczmareket – számoltak be vasárnap a szervezők.

A Tolvajos-tető–Hargitafürdő egyéni időfutam után úgy nézett ki, hogy borulni tud az előzetes papírforma, hiszen a román válogatott honosított moldávja, Szergej Cvetkov meglepetést tud okozni, hiszen óriási fölénnyel nyerte meg a III. A szakaszt. Összetettben viszont még mindig 7 másodperces előnnyel vezetett Kaczmarek a záró III. B szakasz előtt.

A 122 km-es szakasz előtt nagy kupaktanácsok voltak. A csíkszeredai Szabadság téren gyülekező csapatok közül a román válogatott autójánál találhattuk a Bukaresti Steaua és a temesvári UVT Devron csapatának élen maradt sportolóit. Összesen hét kerékpárost, akik a zárótaktikát beszélték. Ugyanakkor a másik oldalon a Mazowsze Serce Polski csapatánál is nagy volt a sürgés-forgás.

A Felcsíkot és Alcsíkot magába foglaló etap során a mezőny egyben kerekezett. Felcsíkot úgy járta meg a mezőny, hogy bár voltak szökési kísérletek, azok nem voltak meggyőzőek. Az első és egyetlen csíkszeredai sprint előtt a Giotti Victoria kerekese, Frederico Zurlo, a boly élén nagyot bukott, és azonnal kórházba kellett szállítani mellkasi sérülésekkel.

A sprintet végül a lengyel CCC Developement sportolója, Staniszlaw Aniolkowski húzta be, aki egyébként toronymagasan nyerte meg a pontverseny összetettjét is. A kerekesek Alcsíkra rákanyarodva elengedtek négy szökevényt, akik közül a magyar Epronex sportolója Pápai Ádám végül leszakadt. Az élen maradt hármas Rudys Paul, Alessadro Baroni és Damian Papirski ért fel elsőnek a bánkfalvi első hegymenetre, majd Csíkszeredába érve négy körön át vezették a versenyt.

General classification - Cycling Tour of Szeklerland 2020 1. Jakub Kaczmarek - Mazowsze Serce Polski 2. Serghei Țvetcov - România 3. Stanislaw Aniolkowski - CCC Development Team

Közzétette: Cycling Tour of Szeklerland – 2020. augusztus 8., szombat

Rudys és Baroni felváltva húzták be a Puskaporos utca végén levő hegymenetet. Előnyük viszont fokozatosan csökkent, és az ötödik körre érkezve az élboly befogta őket és ezúttal két másik sportoló vette át a vezetést Martin Haring, illetve a kazah Alexandr Szemenov révén. Előnyük három körön át tartott és Haring a további három hegymenetet behúzta, amivel feljött a második helyre a hegyimenők között.

A legizgalmasabb kör viszont az utolsó maradt. Az élen haladó Haring és Szemenov egészen a Hunyadi János utca közepéig vezetett. Ekkor a CCC Developement sportolója, Szymon Krawczyk az élre tört. Valósággal elrobogott a két korábbi éllovas mellett. A lengyel szökési kísérlete viszont nem volt sikeres. A mezőny hatalmas hajrát vágott ki. A cél vonalon elsőként az olasz Gallina Colosio kerekes Davide Bauce sprintelt át, majd őt követte Aniolkowszki és a Giro D’Italia 2012-ben szakaszgyőzelmet elérő Andrea Guardini.

Az összetettben viszont Jakub Kaczmarek megőrizte elsőségét, miután a záró szakaszon Cvetkov nemhogy nem tudott közelebb kerülni a lengyelhez, hanem további értékes másodperceket veszített. Összességében a XIV. Székelyföld Kerékpáros Körversenyén a két lengyel csapat, a Mazowsze Serce Polski, illetve a CCC Developement Team sportolói nagyon érett versenyzést mutattak, akikkel szemben nem volt másoknak esélyük.

Eredmények

III. B. félszakasz: 1. Davide Bauce (Gallina Colosio Eurofeed), 2. Staniszlaw Aniolkowszki (CCC Developement Team), 3. Andrea Guardini (Giotti Victoria).

Összetett végeredménye: 1. Jakub Kaczmarek (Mazowsze Serce Polski), 2. Szergej Cvetkov (Románia válogatottja), 3. Stanislaw Aniolkowszki (CCC Developement).

Legjobb hegyimenő: Jakub Kaczmarek (Mazowsze Serce Polski).

Az összetett pontverseny győztese: Stanislaw Aniolkowski.

A legjobb U23-as versenyző: Lukas Kubis (Dukla Banska Bystica).

A legjobb román versenyző: Szergej Cvetkov (Románia válogatottja).

A legjobb magyar versenyző: Filutás Viktor (Giotti Victoria).

A csapatverseny végeredménye: 1. Mazowsze Serce Polski, 2. Giotti Victoria, 3. CCC Developement Team.

Kapcsolódók

Kimaradt?