Győzött a Sepsi OSK, de még nem ünnepelheti a Liga 1-ben maradását

1-0-ra legyőzte otthonában kedd délután a Sepsi OSK az Academica Clinceni csapatát a Liga 1 alsóházának utolsó fordulójában, de zöldasztalnál dől majd el, hogy kell-e osztályozót játszaniuk az első osztályban maradásért. A legfrissebb forgatókönyvek szerint erre várhatóan nem lesz szükség.

Alaposan összekutyulta a koronavírus-járvány a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság lezárását. A bajnok már ismert, a serleg zsinórban harmadszor a Fellegvárra került, ám az utolsó mérkőzések lefújása után sem tudni még, hogy melyek azok a jelenlegi elsőosztályú csapatok, amelyek jövőre a másodosztályban folytatják. Hiába került a keddi győzelme után a Sepsi OSK a Liga 1 tabelláján a normális körülmények között bentmaradást jelentő 9-ik helyre, még nem ünnepelhet.

A galibát a Bukaresti Dinamónál kialakult fertőzésgóc okozta, ami miatt a fővárosiak nem tudták lejátszani az összes mérkőzésüket, mert a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) végrehajtó bizottsága hétfőn úgy döntött: nem lehet tovább halasztani az idei szezon lezárását, és augusztus 9-12-re rögzítette a Liga 1 tizenkettedik és a Liga 2 harmadik helyén végzett csapatok osztályozóját.

Ennek a párharcnak az egyik résztvevője már ismert, az egyenes ágon feljutó Aradi UTA és FC Arges Pitesti mögött végző Dacia Mioveni csapata, a felsőházban viszont zöldasztalnál kell eldönteni, hogy milyen elvek alapján alakítják ki a végső rangsort. A FRF végrehajtó bizottságának döntése után kedd este a klubok megszavazták a Hivatásos Labdarúgó Ligának (LPF) azt a javaslatát, hogy a play outban elért meccsenként pontátlagot vegyék figyelembe a végső rangsor kialakításakor.

Ha ez a változat érvényesül, akkor a Sepsi OSK a 12-ik helyre kerül, és osztályozót kell játszania a Mioveni-nel, a Dinamo és a Chindia pedig egyenes kiesők. A sepsiszentgyörgyiek klubelnöke, Hadnagy Attila ezt forgatókönyvet a délutáni mérkőzés előtt igazságtalannak nevezte. "A világon nem lehet ilyet látni, hogy a kilencedik helyről egy csapat osztályozóra kényszerül, amikor még négy csapat a háta mögött van. Ellenünk hozták ezt a döntést” – jelentette ki a Maszolnak.

Ám a román sportsajtó értesülései szerint szerdán a klubok már arról szavaztak, hogy a következő idényben a jelenlegi 14 helyett már 16 csapat játszodjon a Liga 1-ben. Ha erre a FRF végrehajtó bizottsága is rábólint, akkor a Dinamo megmenekül a kieséstől, és a Chindiának kell osztályozót játszania a Mioveni-nel. Nyilván ez a döntés a Sepsi OSK bennmaradást is jelenti. A FRF végrehajtó bizottsága legkorábban pénteken ülésezik. 

Liga 1, alsóházi rájátszás, 14. forduló:

  • Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK–Academica Clinceni 1–0 (1–0) Gólszerző: Deaconu (26.)
  • Bukaresti Dinamo–FC Viitorul 1–1 (1–1) Gól: Sorescu (37.), ill. Achim (35.)
  • FC Hermannstadt–Poli Iași 2–2 (1–1) Gól: Stoica (7.), Dâlbea (79.), ill. Luckassen (18.), Cristea (90+3., büntetőből)
  • Chindia Târgoviște–FC Voluntari 2–0 (2–0) Gól: Berisha (33.), Yameogo (39.)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?