Ökölvívó akadémia épül Gyergyószentmiklóson

Szombaton helyezték el Gyergyószentmiklóson annak a sportkomplexumnak az alapkövét, amelynek segítségével magasabb szintre léphet a székelyföldi ökölvívó-képzés. A magyar állam 452 millió forintos támogatásával megépülő központ kezdeményezőinek reményei szerint 10 éven belül világversenyeken is komolyan kell majd számolni az akadémia által kinevelt tehetségekkel.

Gyergyószentmiklós nyugati határában fog megépülni az az ökölvívó sportközpont, mely a kezdeményező, Godako Ökölvívó Sportegyesület és a Magyar Ökölvívó Szakszövetség szakmai együttműködésében a jövőben kialakítandó erdélyi ökölvívó akadémiai képzés központja lesz. Az ünnepélyes alapkőletétel alkalmával Huszár Árpád a Madárfészek – Godako Ökölvívó Akadémia Sportklub vezetője, a központ ötletgazdája elmondta: „hosszú és rögös út” fontos állomásához érkezett a 2015-ben alapított klub, amely sportolói által az egyetemes magyar sportot kívánja szolgálni. „Ez a sportközpont Gyergyószentmiklóson áll majd, de nem csak a gyergyószentmiklósiaké lesz, itt találkozhatnak majd azok az erdélyi tehetségek, akik egész életüket az ökölvívásra teszik fel, ezen az úton keresik a felemelkedési lehetőséget. Ebben leszünk majd a segítségükre szakmai munkával, odafigyeléssel” – hangsúlyozta Huszár Árpád. A sportvezető kiemelte: nem lesz mindenki olimpiai bajnok, azonban azért fognak dolgozni, hogy olyan felnőtteket neveljenek, akik megállják a helyüket az életben.

A magyarság megmaradásában a küzdelem nélkülözhetetlen

Dr. Bajkai István – a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke, országgyűlési képviselő köszöntőjében a magyar ökölvívósport történetére visszatekintve elmondta: 1822-ben Wesselényi Miklós húzott a kezére először boxkesztyűt magyar földön, majd Esterházy Miksa alapította meg a Magyar Atlétikai Clubot, melynek keretében 1875-ben már valódi ökölvívó szakosztály működött. A sportvezető kiemelte a székelyföldi gyökerekkel rendelkező egykori háromszoros olimpiai bajnok Papp László pályafutását, aki számos nehézség ellenére érte el világraszóló eredményeit. „Az ilyen akadémiai központok építése jelenti azt, hogy az ökölvívásnak nem csak múltja van itt a Kárpát-medencében, hanem jövője is. Az utánpótlás fejlesztésének sarkalatos köve áll itt előttünk, ahol minden reményünk és hitünk szerint csillogó szemű ifjú tehetségek fognak küzdeni erősítve szellemi és fizikai képességeiket” – fogalmazott Bajkai István, hozzátéve: a magyarság megmaradásában a küzdelem nélkülözhetetlen tulajdonság.

Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós Polgármestere a beruházás kapcsán úgy fogalmazott: az alapkő a magyar nemzet szempontjából nem kerül idegen földbe. Az elöljáró kiemelte, hogy Székelyföldön a tehetségek felkarolásának több évtizedes hagyománya van. „Városunkban a zenei nevelés, vagy a jégkorong hagyományai a tanúbizonysága annak, hogy ha intézményes keretei teremtődnek a tehetségkutatásnak, akkor a székely tudás nem ismer határt” – mondta Nagy Zoltán. A polgármester szerint az alapkőletétel egyben üzenet a jövőnek, mellyel azt fejezik ki, hogy hisznek a székelyföldi közösségben, hisznek a székely fiatalokban.

„A győztesek sosem adják fel, akik feladják, sohasem lesznek győztesek” – idézte köszöntőjében Soós Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja, aki kiemelte: a sport szeretete közösséget összekovácsoló erő.

Embereket nevelnek

Tánczos Barna szenátor kiemelte: a bátorság, amellyel a kezdeményezők hozzáfogtak álmaik, terveik megvalósításához, minden cselekedet alapja. A politikus szerint bátorság kellett egy ilyen terv megvalósításához, hiszen eredményei évek, évtizedek múlva jelenhetnek meg. Tánczos Barna szerint a szervezők bátorságát bizonyítja, hogy olimpiai, világbajnoki szereplésről beszélnek, ezáltal a legmagasabb szakmai csúcsokat célozzák meg. „Nincsen szebb egy mosolygó szempárnál, egy hálás szülőnél, egy nyertes párharcnál, győztes mérkőzésnél, amelyet lelkes gyerekek szereznek meg. Ezek a küzdelmek a gyerekeket megtanítják sírni, örülni, a rendszeres napi munkára, küzdésre, a másik elfogadására” – fogalmazott a szenátor.

Böjte Csaba testvér, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, az Erdélyi Godako Ökölvívó Sportközpont tiszteletbeli elnöke elmondta: az alapítvány által működtetett gyermekotthonokban nevelt fiataloknak mindig kihangsúlyozza, hogy ki lehet törni a tanulás által, a művészetek által, de ugyanígy a sport is egy ilyen kitörési lehetőség. Épp ezért a kezdet kezdetétől támogatta az elképzelést. „Több mint 80 gyerekünk jár edzésre. El kell mondanom, hogy olyan gyerekeket is hoztunk el Szovátáról, vagy Szalontáról, akikkel ott nem tudtunk már mit kezdeni, akik az edzéseknek köszönhetően mostanra kezelhetők, tanulnak, az iskolában is megállják a helyüket. (…) Hiszek abban, hogy lesznek olyan fiatalok, akik a sport által, az ökölvívás által maguknak egzisztenciát fognak teremteni” – emelte ki a ferences szerzetes.

Az esemény zárásaként az építkezés helyszínén elhelyezték azt az emléktáblát, amely az elkészülő épületben kap majd helyet, ezen kívül Erdély különböző vidékeiről származó szikladarabokat helyeztek el a földbe az ökölvívó klub utánpótlás versenyzői. Az alapkőletételt Böjte Csaba és Portik-Hegyi Kelemen főesperes áldása követte. A rendezvényt Csíki Robi, Benedek Péter, Vajda István, László Zétény Pál, Kertész Róbert és Sándor Balázs árnyékboksz bemutatója színesítette, valamint fellépett a Salamon Ernő Gimnázium zenekara.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?