Liga 1: a vasutasok legyőzték a FCSB-t, és visszavették a vezetést a tabellán

Két gólos győzelmet aratott a Kolozsvári CFR péntek este Bukarestben a nagyon tartalékosan felálló FCSB ellen, és ezzel  - egy fordulóval a szezonzáró előtt - visszavette a vezetést a labdarúgó Liga 1 tabelláján. A bajnoki aranyérem sorsáról döntő CSU Craiova-Kolozsvári CFR találkozót hétfő este 21:00 órai kezdettel rendezik a Ion Oblemenco stadionban.

Nagyon megkavarta a kártyákat romániai labdarúgásban a koronavírus: több csapatnál is pozitív, majd negatív teszteket produkáltak a játékosok. Emiatt mérkőzéseket kellett halasztani, ami tovább fokozta a bajnoki hajrában "normális" körülmények között is felfokozott hangulatot.

 

A bajnoki címre esélyes csapatok, a címvédő Kolozsvári CFR és a CSU Craiova kölcsönösen vádolták meg egymást piszkos módszerekkel, a koronavírusos tesztek megbuherálásával, azzal, hogy - vélhetően - akartak tisztességtelen előnyhöz jutni. Mint arról beszámoltunk, a koronavírus már a Liga 1-es küzdelmek újraindulásának első napján "beleszólt" a bajnokságba, a CSU Craiova-FC Botosani találkozót a bukovinai csapatorvos pozitív tesztje miatt kellett elhalasztani. A bomba július 18-án robbant, amikor a FCSB elleni találkozóra készülő CFR egyik játékosa, Adrian Paun szervezetében is kimutatták a koronavírust. Az aznapra tervezett találkozót azonnal lefújták, a bukaresti Regina Maria magánkórházban elvégzett tesztek pedig egyre több és több vasutas szervezetében mutatta ki a COVID-19 vírust. A CFR-t karanténba helyezték a Román Labdarúgó-Szövetség (FRF) mogosaiai edőzközpontjában,  majd a csapat pár nap elteltével hazautazott Kolozsvárra. Nagy volt a meglepetés, amikor a kincses városban elvégzett két sor teszt után 26-ról csak 5-re csökkent a fertőzöttek száma, a CFR vezetősége belengette az esetleges pert is a pozitív teszteket produkáló magánkórház ellen. A bajnoki aranyra ugyancsak esélyes CSU Craiovánál a vezetőedző Cristiano Bergodi koronavírustesztje lett pozitív, majd a soron következő ellenfélnél, az Astra Giurgiunál ütött be a krach. A Duna-partiaknál is megjelent a vírus, így a két dél-romániai csapat találkozóját kétszer is el kellett halasztani - legutóbb épp pénteken délután -, és ezzel végleg elszállt annak a lehetősége, hogy az UEFA által előírt határidőig, augusztus 3.-a éjfélig a Liga 1 összes találkozóját lejátszhassák. Ennek pedig - bizonyos forgatókönyvek alapján - nagy jelentősége lehet a bajnoki véghajrában.

A Kolozsvári CFR pénteken este hozta azt a kötelező győzelmet a FCSB ellen, 46-ra növelte pontjai számát és visszavette listavezető helyét a 44 pontos Craiovától. A siker nagyon nehezen született meg, a tartalékokkal és ifikkel kiálló bukarestiek kapuját csak a 85. percben sikerült bevenni, Pereira beadását Szusics fejelte Andrei Vlad kapujába. Három perccel később Chipciu szerzett labdát a középpályán és futtatta a kolozsváriak ifijét, Itut, aki megverte direkt ellenfelét növelte csapata előnyét.

A jelenlegi állás szerint amennyiben a hétfői ki-ki összecsapáson valamelyik csapatnak sikerül diadalmaskodnia, akkor  az Astra-CSU mérkőzés 3 pontja se nem oszt, se nem szoroz a bajnoki cím szempontjából. A helyzet akkor válik nagyon bonyolulttá, ha a Craiova-CFR párharc döntetlennel zárul, mert akkor egyik félnek sem lesz mindegy, hogy kinek írják jóvá a giurgiui találkozó pontjait. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?