Egy katalán hegymászó látta utoljára Erőss Zsoltékat

Sokáig fotózkodtak a Kancsendzsönga csúcsán, és hosszasan rádióztak az alaptáborral Erőss Zsolték – egyebek mellett erről számolt be egy hegymászással foglalkozó portálnak Oscar Cadiach, akinek pár napja élve sikerült lejönnie a magasból. A katalán férfi oxigén nélkül jutott a csúcsra, ami karrierje tizenkettedik 8000 feletti hegye volt.

Május 19-én a 60 éves Cadiach és csapata 7700 méteres magasságban állították fel utolsó táborhelyüket. Direkt magasabbról akartak a csúcstámadásra indulni, mint a hagyományosan használt, körülbelül száz méterrel lejjebb lévő négyes tábor. A csúcsra induló két magyar mászó utolsó sátra jóval lejjebb, 7250 méteren volt.

Cadiach még vasárnap este, valamivel kilenc után indult el a csúcs felé. Egyszer le kellett lassítania, mert az egyik köteleket rögzítő serpa kicsúszott, és csak nagy szerencsével tudott életben maradni. Hétfőn reggel napfelkeltekor már 8200 méteres magasságban járt, ahonnan a csúcsig még több óra mászásra volt szükség, tengerszinten is nehéznek számító szerepen.

Cadiach elmondása szerint a nap folyamán többször is utolérte őt Kiss Péter, aki kevés felszerelésével gyorsan tudott haladni. Egy útszűkületnél a katalán előre akarta engedni, de a magyar mászó ezt elutasította. Cadiach szerint azért, hogy megvárhassa “mesterét, a lábnélkülit”. Cadiach végül hétfő délután négy óra körül ért a csúcsra, ahol oxigénnel mászó serpája már meleg kávéval várta. Állítása szerint itt Iñigo de Pinedára gondolt, akivel 2007-ben együtt próbálkozott meg a Kancsendzöngával, de nem jártak sikerrel, és Pineda 8200 méteren egy szívroham miatt meghalt – írja a 444.hu a hegymászással foglalkozó Desnivel portál alapján.

A katalán hegymászó a csúcson mindkét magyarral találkozott, akik elég sokáig fotózkodtak és hosszasan rádióztak az alaptáborral. Elbúcsúzott tőlük, és gyorsan elindult lefelé, ereszkedés közben pedig több teljesen összezavarodott koreai és kínai mászóval is találkozott. Hajnali háromra ért vissza a 7700-on álló sátrához, majd másnap reggel továbbindult lefelé. Elhaladt egy koreai áldozat mellett, miközben rádión folyamatosan érkeztek az újabb hírek a bajba került vagy már eltűnt hegymászókról – derül ki a beszámolóból.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?