Liga 1: „elszállt” a FCSB, a Craiova maradt a CFR egyetlen kihívója

Minden jel arra mutat, hogy végleg „kiszállt” a labdarúgó Liga 1 bajnoki címéért folyó versenyfutásból a fővárosi FCSB azzal, hogy a Medgyesi Gaz Metan elleni, vasárnap este lejátszott mérkőzésen csak 2-2-es döntetlent ért el, ugyanis ezzel Gigi Becali csapata 9 pontos hátrányba került a sorozatban harmadik trófeájáért küzdő Kolozsvári CFR-rel szemben. 

A Kolozsvári CFR és a CSU Craiova számít a labdarúgó Liga 1 hétvégi fordulója nagy nyertesének, ugyanis a bajnoki címért folyó harcból minden jel szerint „kiszállt” a fővárosi FCSB. A felsőházi rájátszás 4. fordulójának vasárnap esti mérkőzésén a Medgyesi Gaz Metan a 92. perc kiegyenlített Gigi Becali csapata ellen, amely így 9 pontos hátrányba került a fellegvári vasutasokkal szemben. A második helyen levő CSU Craiova pedig úgy lépett el 2 ponttal a FCSB-től, hogy egy fordulóval korábban a FC Botoșani elleni mérkőzést el kellett halasztani. A CFR-t és a Craiovát jelenleg 4 pont választja el a tabellán, így a vasárnap este 8 órakor kezdődő összecsapásuk vízválasztó lesz a bajnoki címért folyó harcban. Ez esetleges hazai győzelem esetén Dan Petrescu tanítványainak előnye 7 pontra nőne, ami majd' majd behozhatatlannak számítana a hátramaradó öt forduló alatt. De ne fussunk ennyire előre.

A 4. forduló első mérkőzésén a Cristiano Bergodi által irányított CSU Craiova „nagyon veszélyesen élt” az Astra Giurgiu elleni összecsapáson: az oltyánok a 60. percben vezetéshez jutottak Elvir Koljics góljával, amire a 77. percben volt játékosuk, a bosszú bizonyítási vágytól fűtörr Raoul Baicu válaszolt. Amikor Kolozsváron már elkezdték nyitogatni a pezsgőt, a hosszabbítás 2. percében Koljics duplázott és így a Craiova otthon tudta tartani mindhárom pontot. 

Épp ellentétes forgatókönyv szerint zajlott le a FC Botosani–Kolozsvári CFR mérkőzése. Ciprian Deac a 3. percben megszerezte a vezetést tizenegyesből, amit a játékvezető kicsit nagyvonalűan ítélt meg Billel Omrani és Andrei Chindris párharca után, majd a vasutasok 10-ese a 12. percben szabadrúgásból is bevette a bukovinaiai csapat bosnyák származású, de osztrák állampolgárságú hálóőrének kapuját. A két gólos vezetés birtokában a CFR „szabadon rendelkezett” a mérkőzés hátralevő idejével, a házigazdák alig alig jutottak el a CFR kapujában debütáló 17 éves Hindrich Ottó kapujáig.

 

A tősgyökeres kolozsvári kapus a CFR saját nevelése, a kölyökcsapattól kezdődően, lépcsőfokról lépcsőfokra mászva jutott el oda, hogy a bajnoki cím legnagyobb esélyesének számító fellegvári alakulat kapuját védje. Amúgy Hindrich azért kaphatott esélyt Dan Petrescutól, mert a CFR első számú kapusa, Giedrius Arlauskis lesérült az előző fordulóban a FCSB elleni összecsapáson és a Liga által bevezetett ifiszabály arra kötelezi a csapatokat, hogy két 21 év alatti játékossal kezdjék el a mérkőzést, egy közülük pedig mindvégig pályán maradjon. Mindenki azt jósolta, hogy Dan Petrescu az első játékmegszakításnál „lekapja” majd a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákját, ehhez képest Hindrich végig a pályán maradt és két alkalommal is megmutatta, hogy lehet rá számítani.

A felsőházi rájátszás 4. fordulójának utolsó, vasárnap esti mérkőzését Bukarestben játszották, ahol - a Craiova és a CFR sikerei után - a FCSB győzelmi kényszerben lépett pályára a Medgyesi Gaz Metan ellen. Bogdan Vintila csapata a 12. percben megszerezte ugyan a vezetést, viszont a második félidő 12. percében a CFR-es neveltetésű Sergiu Bus egyenlített. Az összecsapás utolsó percei hihetetlen izgalmakat tartogattak: Adrian Petre 90. perces büntetőjével ismét a hazaiak álltak nyerére, viszont a 92. percben a medgyesiek dán légiósa, Thomas Juel-Nielsen szertefoszlatta a bukaresti reményeket. 

Amint arról már beszámoltunk, az alsóházi rájátszásban érdekelt Sepsi OSK óriási skalpot gyűjtött be az 5. fordulóban, Leo Grozavu csapata 3 döntetlen és 1 vereség után az ezer sebből vérző Bukaresti Dinamo otthonából hozta el a 3 pontot. A háromszékiek fegyverténye annál is dícséretesebb, hogy több mint egy félidőn keresztül emberhátrányban játszottak.          

Labdarúgó Liga 1
play off, a 4. forduló eredményei
CSU Craiova–Astra Giurgiu 2-1
FC Botoşani–Kolozsvári CFR 0-2
FCSB–Medgyesi Gaz Metan 2-2
play-out, az 5. forduló eredményei
FC Voluntari–Poli Iași 1-0
Bukaresti Dinamo– Sepsi OSK 1-3
Academica Clinceni–Chindia Targoviste (hétfő, 17:00)
FC Viitorul–Nagyszebeni FC Hermannstadt (hétfő, 20:00)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?