Katar 2022: elkészült az európai selejtezők tervezete

A kontinentális szakszövetség (UEFA) ügyvezető bizottsága csütörtökön elkészítette a 2022-es labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek lebonyolítási tervét, amelyet a nemzetközi szövetség (FIFA) elé terjeszt jóváhagyásra – írja honlapján a hazai szervezet (FRF).

Azt még nem tudni, hogy hol és mikor tartják meg a selejtezőcsoportok sorsolását, de azt eldöntötték, hogy az 55 ország válogatottját hat értékcsoportba sorolják a november 18-i, a Nemzetek Ligája csoportmeccsek záró fordulója utáni FIFA-rangsor alapján (az első öt „kalapba” tíz, az utolsóba öt csapat kerül).

A vb-re 10 selejtezőcsoportból lehet kijutni, ezek közül 5-5 lesz öt-, illetve hatcsapatos. A csoportgyőztesek egyenes ágon lesznek résztvevői a katari vb-nek, míg a második helyezettek pótselejtezőt játszanak; a tíz csoportmásodikhoz csatlakozik a Nemzetek Ligája két legjobb helyezettje azok közül, akik nem nyertek részvételi jogot a vb-selejtezőkön, és az így párba sorsolt 12 csapat egyenes kieséses rendszerben, két fordulóban küzd meg az Európának fenntartott további három helyért (a továbbjutás egy meccsen dől majd el).

A soron következő világbajnokságot rendhagyó módon nem nyáron, hanem a nagy meleg miatt télen tartják majd az arab országban: 2022. november 21. és december 18. között. Az európai selejtezőcsoportok kialakítása kis mértékben lesz a sorsra bízva, mert politikai, időjárási és földrajzi szempontok alapján irányítják majd a sorsolást.

Például az egymás közti feszült viszonyok miatt nem kerülhet egy csoportba Spanyolország és Gibraltár, Örményország és Azerbajdzsán, Oroszország és Ukrajna, továbbá Koszovó nem szerepelhet azonos szériában Bosznia-Hercegovinával, Szerbiával és Oroszországgal; a klimatikus viszonyok miatt Izland és a Feröer-szigetek sem kerülhetnek szembe egymással, a nagy távolságok miatt pedig Kazahsztán és Azerbajdzsán mellé nem húzhatják a nyugat-európai, vagy a szigetországi (pl. egyesült királyságbeli) válogatottak zömét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?