Erőss hegymászótársa: egyelőre mindent érdemes megpróbálni

Van egy etikus határ, ameddig érdemes az eltűnt hegymászókat keresni, de egyelőre mindent érdemes megpróbálni – jelentette ki Klein Dávid hegymászó az m1 Ma reggel című műsorában.

Egyelőre továbbra sincs hír Erőss Zsolt és Kiss Péter hegymászókról. A két magyar hétfőn jutott fel a Nepál és India határán álló 8586 méteres Kancsendzönga csúcsára, de kedd délutáni információk szerint nem értek le a legmagasabb, 4-es táborba. A magyar expedíció két hegymászójának eltűnését szerda délelőtt jelentették be, miután a mentésükre küldött serpák sem a 7600 méteren lévő alaptáborban, sem annak környékén nem találták meg őket.

Klein Dávid hegymászó az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta: "ez egy lejátszott játszma, de nem ismerjük még az eredményét".

Van még esély. Fizikailag és pszichikailag is felkészült mászókról van szó, akik tudták, mire vállalkoznak. A remények minden perc múlásával fogynak, de kerültek már elő emberek – fogalmazott a Himalájában eltűnt Erőss Zsolt és Kiss Péter túlélési esélyeit firtató kérdésünkre Lukács Lehel, a Gyergyói és Kelemen-havasokban tevékenykedő hegyimentők vezetője.

Szerda óta nem érkezett információ az alaptáborból, így az is elképzelhető, hogy Erőss Zsolt és Kiss Péter már lejutott az alaptáborba, így egyelőre vészhelyzetről és két eltűnt hegymászóról beszélhetünk – magyarázta Klein.

A hegymászó úgy fogalmazott: "arra kell koncentrálnunk, hogy mi történhet most a hegyen". Klein Dávid szerint több lehetőség is elképzelhető, például hogy szerdáról csütrötökre virradóra a hegyen aludt a két serpa, akikhez akár csatlakozhattak mások is, és csütörtökön elindulhatnak újra a magyar hegymászók keresésére a legfelső tábor fölé. "Nyilván van egy etikus határ, ameddig érdemes az eltűnt hegymászókat keresni, de egyelőre mindent érdemes megpróbálni" – tette hozzá.

Klein Dávid szerint csupán találgatások vannak arról, mi történik jelenleg fent a hegyen. Elmondása szerint nem a hideg a legnagyobb veszély. A hegymászó a műsorban kifejtette, hogy magasságvesztés közben sok pozitív dolog történik: megnő a légkör oxigén tartalma, felerősödik a szervezet fűtőereje, így csökken a fagyásveszély és felgyorsul a szervezet mozgása is. Ellenben – tette hozzá – a kimerültség és a folyadék hiánya nagy megpróbáltatás lehet Erőss Zsolt és társa számára. A hosszú csúcstámadást követően ugyanis a vártnál drámaiabb ütemben lassult a két hegymászó ereszkedése.

Nagyon megrázóak a hírek, meg vagyunk döbbenve. Nem találunk szavakat. Én és kollégáim is már csak a csodában reménykedünk" – mondta a maszol.ro megkeresésére Dezső László, az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) elnöke. Hozzétette: abban a magasságban szinte lehetetlen életben maradni. Ha akár csak egy napnál is tovább keresik az eltűnt személyt, akkor már a mentőcsapat tagjai kerülnek veszélybe, hiszen ők még nincsenek akklimatizálódva. Mindezt maga Erőss Zsolt hangsúlyozta azokon az előadásokon, melyeket maga az EKE szervezett több erdélyi városban is. "Mi csak filozófálni tudunk, és csak a Zsolt által elmondottakra hivatkozhatunk a túlélési esélyekről, illetve a mentéssel kapcsolatban" – mondta lapunknak Dezső László.

A hegymászó elmondta, hogy létezik egy spot nevű eszköz, ami képes jelezni a hegymászó helyzetét. A probléma szerinte azonban általában nem azzal van, hogy nem ismert a helymászó helyzete, hanem az, hogy nem tud lejönni. A rádió általában elégséges eszköz a kommunikálásra – mondta Klein Dávid – Erőss Zsoltéknál azonban már lemerült.

Kapcsolódók

Kimaradt?